Små PFAS-spår från fluorvallan längs Vasaloppet

Små PFAS-spår från fluorvallan längs Vasaloppet

Karta över Vasaloppets sträcka och sjöarna där vattenproverna hämtades.
Provtagning av PFAS Foto: Jenny Sjöberg
Vattenproverna från de testade vattendragen Foto: Jenny Sjöberg

Testfakta har låtit testa ett antal vattendrag i anslutning till Vasaloppet för att utröna om åkarnas fluorvallor bidrar till ökade nivåer av PFAS-kemikalier. 

Analysen visar knappt mätbara nivåer.

–  Det är helt klart lägre än förväntat, vilket förstås också är positivt, säger Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins.

Peter Willebrand Publicerad: 19 Apr, 2023
Läs senare

Fluorvallor har länge varit ett hett diskussionsämne inom skidsporten. Det har framför allt beskrivits som ett arbetsmiljöproblem för de professionella vallarna. När de andas in stora mängder ånga från vallningen kan de drabbas av så kallad fluorfrossa, ett feberliknande tillstånd som kan hålla i sig upp till ett dygn

Nyligen meddelade också både Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) och Internationella skidskytteförbundet (IBU) att man inför ett totalförbud för fluorvallor kommande säsong, 2023–2024.

Fluorvallor ger ett bra glid och är smutsavstötande, men innehåller också så kallade PFAS-ämnen som påverkar både miljön och hälsan negativt. De bryts inte heller ned i naturen och kallas ofta för ”evighetskemikalier”. Vissa PFAS-ämnen kopplas samman med cancerformer. De påverkar även immunförsvar, kolesterolhalter samt födelsevikter. 

Vasaloppet är Sveriges största skidlopp. Årets lopp lockade drygt 50 000 åkare, många av dem använder fluorvalla. 

Testfakta har i samband med årets lopp gett laboratoriet Eurofins i Lidköping i uppdrag att analysera ett antal vattenprov tagna i nära anslutning till Vasaloppet, just för att analysera förekomsten PFAS-ämnen och om de överstiger några gränsvärden.

Tester av vattendrag och sjöar i tätbefolkade områden i Sverige brukar vanligtvis uppvisa höga PFAS-nivåer. Till exempel utpekas ofta brandskum som en källa till höga nivåer i vattendrag som ligger nära flygplatser. 

Proverna från Vasaloppet har tagit från fem olika vattendrag i nära anslutningen till starten av Vasaloppet:  

  • Västerdalälven, nedanför Vasaloppets tionde och sista startled.
  • Åstjärn, tjärnen ligger mitt på startrakan. Alla som startar i Sälen passerar över den.
  • Völån, vattendrag cirka 5 kilometer efter start.
  • Völsjön, sjön ligger precis bredvid spåret, efter drygt fem kilometer.
  • Smågansjön, sjön som gett sitt namn till Vasaloppets första kontroll Smågan, efter 11 kilometers åkning.

Kortfattat visar analysen inga påvisbara eller knappt mätbara PFAS-nivåer i de olika vattenproverna. 

–  Vi hade helt klart förväntat oss högre nivåer, samtidig är det förstås mycket bra med ett resultat som visar att loppet som sådant inte verkar ge någon mätbar påverkan, sammanfattar Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins, utfallet.

Till exempel är provet från Västerdalälven fritt från fynd, vilket sannolikt kan förklaras med att vattnet kommer från opåverkade områden. Västerdalälvens källa är Fulufjällets nationalpark som ligger i södra delen av fjällkedjan i nordvästra Dalarna, ett orört naturområde som angränsar till Norge.

Men helt fritt från PFAS var inte proverna. I ett av dem, tagna längs spåret, påträffades låga halter. 

–  Det är svårt att helt säkert avgöra varifrån de kommer, men med tanke på hur det ser ut i övrigt i området är det svårt att se att källan skulle vara någon annan än vallan, säger Torbjörn Synnerdahl. 

Bakgrund PFAS

PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en grupp kemikalier som finns överallt i vår omgivning, i till exempel stekpannor, skor, regnkläder, brandskum och kosmetika. Totalt finns cirka 5 000 olika PFAS-ämnen, men endast en bråkdel av dem är testade ur ett hälsoperspektiv.

Forskningen kring PFAS är i sin linda när det kommer till de långsiktiga effekterna, men allt fler studier pekar på en ökad risk för negativa hälsoeffekter som sämre immunförsvar hos barn, leverskador och hormonstörningar. 

De mest kända PFAS-ämnena – PFOS och PFOA – misstänks även vara cancerogena och medföra negativa effekter på fortplantningsförmågan.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest

Padelbollen som håller längst

Padelbollar är en förbrukningsvara och enligt tillverkarna bör man byta ut bollarna efter två till tre matcher. Testfaktas test av tio kända varumärken visar att flera av bollarna tappar sugen långt tidigare än så, och dessutom är det stora skillnader i studs och hastighet mellan olika fabrikat.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Damm på parketten eller smulor på köksgolvet. Testfaktas dammsugartest visar att det är svårt att få fram en maskin som är bra på allt.
– Att finjustera munstycket är det magiska tricket för varje tillverkare, säger Albrecht Liskowsky, testledare på laboratoriet.

Laboratorietest

Rusta dammsugare Silence 700W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence. Rustas dammsugare har testats tillsammans med jämförbara dammsugare med sladd och påse från bland annat Miele och Nilfisk. Dammsugaren från Rusta presterar sammantaget bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Det vita snuset, en lömsk nikotinfälla

Testfakta har granskat några av de vanligaste varianterna av det omdebatterade vita snuset och hittat stora variationer. I några fall närmare tre gånger högre nikotineffekt jämfört med vanligt tobakssnus. Från och med 1 juli måste också nikotinhalten deklareras på alla produkter.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.