Små PFAS-spår från fluorvallan längs Vasaloppet

Små PFAS-spår från fluorvallan längs Vasaloppet

Karta över Vasaloppets sträcka och sjöarna där vattenproverna hämtades.
Provtagning av PFAS Foto: Jenny Sjöberg
Vattenproverna från de testade vattendragen Foto: Jenny Sjöberg

Testfakta har låtit testa ett antal vattendrag i anslutning till Vasaloppet för att utröna om åkarnas fluorvallor bidrar till ökade nivåer av PFAS-kemikalier. 

Analysen visar knappt mätbara nivåer.

–  Det är helt klart lägre än förväntat, vilket förstås också är positivt, säger Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins.

Peter Willebrand Publicerad: 19 Apr, 2023
Läs senare

Fluorvallor har länge varit ett hett diskussionsämne inom skidsporten. Det har framför allt beskrivits som ett arbetsmiljöproblem för de professionella vallarna. När de andas in stora mängder ånga från vallningen kan de drabbas av så kallad fluorfrossa, ett feberliknande tillstånd som kan hålla i sig upp till ett dygn

Nyligen meddelade också både Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) och Internationella skidskytteförbundet (IBU) att man inför ett totalförbud för fluorvallor kommande säsong, 2023–2024.

Fluorvallor ger ett bra glid och är smutsavstötande, men innehåller också så kallade PFAS-ämnen som påverkar både miljön och hälsan negativt. De bryts inte heller ned i naturen och kallas ofta för ”evighetskemikalier”. Vissa PFAS-ämnen kopplas samman med cancerformer. De påverkar även immunförsvar, kolesterolhalter samt födelsevikter. 

Vasaloppet är Sveriges största skidlopp. Årets lopp lockade drygt 50 000 åkare, många av dem använder fluorvalla. 

Testfakta har i samband med årets lopp gett laboratoriet Eurofins i Lidköping i uppdrag att analysera ett antal vattenprov tagna i nära anslutning till Vasaloppet, just för att analysera förekomsten PFAS-ämnen och om de överstiger några gränsvärden.

Tester av vattendrag och sjöar i tätbefolkade områden i Sverige brukar vanligtvis uppvisa höga PFAS-nivåer. Till exempel utpekas ofta brandskum som en källa till höga nivåer i vattendrag som ligger nära flygplatser. 

Proverna från Vasaloppet har tagit från fem olika vattendrag i nära anslutningen till starten av Vasaloppet:  

  • Västerdalälven, nedanför Vasaloppets tionde och sista startled.
  • Åstjärn, tjärnen ligger mitt på startrakan. Alla som startar i Sälen passerar över den.
  • Völån, vattendrag cirka 5 kilometer efter start.
  • Völsjön, sjön ligger precis bredvid spåret, efter drygt fem kilometer.
  • Smågansjön, sjön som gett sitt namn till Vasaloppets första kontroll Smågan, efter 11 kilometers åkning.

Kortfattat visar analysen inga påvisbara eller knappt mätbara PFAS-nivåer i de olika vattenproverna. 

–  Vi hade helt klart förväntat oss högre nivåer, samtidig är det förstås mycket bra med ett resultat som visar att loppet som sådant inte verkar ge någon mätbar påverkan, sammanfattar Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins, utfallet.

Till exempel är provet från Västerdalälven fritt från fynd, vilket sannolikt kan förklaras med att vattnet kommer från opåverkade områden. Västerdalälvens källa är Fulufjällets nationalpark som ligger i södra delen av fjällkedjan i nordvästra Dalarna, ett orört naturområde som angränsar till Norge.

Men helt fritt från PFAS var inte proverna. I ett av dem, tagna längs spåret, påträffades låga halter. 

–  Det är svårt att helt säkert avgöra varifrån de kommer, men med tanke på hur det ser ut i övrigt i området är det svårt att se att källan skulle vara någon annan än vallan, säger Torbjörn Synnerdahl. 

Bakgrund PFAS

PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en grupp kemikalier som finns överallt i vår omgivning, i till exempel stekpannor, skor, regnkläder, brandskum och kosmetika. Totalt finns cirka 5 000 olika PFAS-ämnen, men endast en bråkdel av dem är testade ur ett hälsoperspektiv.

Forskningen kring PFAS är i sin linda när det kommer till de långsiktiga effekterna, men allt fler studier pekar på en ökad risk för negativa hälsoeffekter som sämre immunförsvar hos barn, leverskador och hormonstörningar. 

De mest kända PFAS-ämnena – PFOS och PFOA – misstänks även vara cancerogena och medföra negativa effekter på fortplantningsförmågan.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.