Fem sätt att somna snabbare

Fem sätt att somna snabbare

Den som icke har nattero, han har icke dagen god.
Den som icke har nattero, han har icke dagen god. Foto: Pixabay

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Publicerad: 20 Mar, 2023
Läs senare

Om du regelbundet lider av sömnlöshet bör ditt första steg vara att prata med en läkare. Men om du brottas med ett och annat anfall av sömnlöshet kan dessa metoder hjälpa.

Se över dina kvällsvanor. Det finns mycket som ingår i en sömnvänlig kvällsrutin och mycket har sagts innan: lägg ifrån dig telefonen och sluta stirra in i datorskärmen någon timme innan du lägger dig. Undvik koffein och alkohol efter mörkrets inbrott. Justera värmen i sovrummet till en sval temperatur.

Men det finns också mer oväntade saker du kan göra för att somna snabbare. De kanske inte fungerar för alla, men för den som ofta tillbringar timmar med att försöka somna är det värt att pröva dessa metoder för att slippa ligga sömnlös kväll efter kväll.

Följ ett schema

Många upplever att ett sömnschema hjälper dem att somna lättare. Din kropp har ett självreglerande system: dygnsrytmen. Den fungerar som en intern klocka som gör att din kropp känner sig pigg under dagen men sömnig på natten. Att lägga sig och kliva upp vid samma tid varje dag kan hjälpa din inre klocka att hålla ett regelbundet schema.

När din kropp väl anpassat sig till schemat blir det lättare att somna och vakna ungefär samma tid varje dag. Det kan ibland bli svårt att hålla disciplinen som krävs för att lägga sig samma tid och inte ta sovmorgon när tillfället erbjuds, men den som klarar det har många 

Gör en body scan

Det kanske låter som någon ny teknologi, men har funnits i århundraden och det enda du behöver är din kropp och din hjärna.

Kroppsskanning är en typ av mindfulness-meditation där man metodiskt lägger märke till känslan i varje kroppsdel, från topp till tå. Enligt studier förbättrar mindfulness-meditationstekniker sömnkvaliteten, eftersom de förflyttar fokus från störande eller ångestframkallande tankemönster som kan hålla oss vakna.

Det finns gratis onlinekurser och meditationsappar som lär ut kroppsscanning, men det går också att göra medan du ligger och blundar i sängen. För att börja, gör dig bekväm, blunda och "skanna" din kropp, börja vid ditt huvud. Har du huvudvärk? Spänningar i din käke? Flytta ner till nacken, sedan till bröstet, magen, höfterna, benen och ner till fötterna. Finns det några förnimmelser, smärta eller spänningar i dessa områden? Innan du går vidare, ta 10 till 20 sekunder för att känna av varje del av din kropp. Om du fortfarande är vaken när du når tårna, gör om skanningen från fötterna och upp på samma sätt.

Värm dina fötter

Sockar på!

De som har sockar på sig i sängen verkar veta vad de gör. Enligt en studie från 2018 hjälper det att somna snabbare om du lägger dig med strumporna på. När huden är varm skickar temperatursensorerna i din kropp signaler till det område av din hjärna som är involverat i sömn och temperatur. Hjärnan tolkar den varma huden på fötterna som en signal om att det är okej att slumra till.

För oss som inte gillar sockar i sängen finns andra alternativ: kyliga, sömnlösa nätter kan lösas av en värmedyna vid fotändan av sängen. Det fungerar också att ta ett varmt fotbad så att fötterna är uppvärmda och bekväma före läggdags.

Ta en promenad

Fysisk aktivitet på kvällen kan underlätta möjligheterna att somna. Men allt för ansträngande träning kan öka hjärtfrekvensen för mycket, vilket försvårar insomnandet. En kvällspromenad fungerar bättre, då den ökar kroppstemperaturen måttligt. När du sedan lägger dig sjunker temperaturen, vilket blir en signal till kroppen att den kan sova.

För många kan promenader minska stress och ångest, som är förknippade med sömnproblem. Promenaden innebär också mindre skärmtid: 30 minuter gång efter middagen är lika med 30 minuter som du inte tittar på Tv:n eller telefonen.

Maximera sängens komfort

Kanske är din säng en del av problemet. En obekväm säng som är för mjuk eller för hård kan orsaka att dina muskler arbetar övertid för att justera din ryggrad.

Med det i åtanke blir valet av säng än viktigare. Hur din kropp är byggd och vilken sovstil du har påverkar valet. Och det är en hel del att ha koll på för att hitta rätt i det digra utbudet.

Madrassen ska varken vara för mjuk eller hård. Generellt kan man säga att den som är lång och tung bör ha en hårdare säng. Och den som är kort och lätt kan satsa på en mjukare.

Här är vår guide till att välja rätt säng och madrass för bästa sömn.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest

Padelbollen som håller längst

Padelbollar är en förbrukningsvara och enligt tillverkarna bör man byta ut bollarna efter två till tre matcher. Testfaktas test av tio kända varumärken visar att flera av bollarna tappar sugen långt tidigare än så, och dessutom är det stora skillnader i studs och hastighet mellan olika fabrikat.

Laboratorietest

Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Damm på parketten eller smulor på köksgolvet. Testfaktas dammsugartest visar att det är svårt att få fram en maskin som är bra på allt.
– Att finjustera munstycket är det magiska tricket för varje tillverkare, säger Albrecht Liskowsky, testledare på laboratoriet.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

Rusta dammsugare Silence 700W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence. Rustas dammsugare har testats tillsammans med jämförbara dammsugare med sladd och påse från bland annat Miele och Nilfisk. Dammsugaren från Rusta presterar sammantaget bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Connect Ultra Premium

Testfakta har på uppdrag av ÖoB laboratorietestat ett urval av alkaliska AA-batterier, däribland ÖoB:s egna fabrikat Connect Ultra Premium. Testresultatet visar att Connect Ultra Premium presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Performance.

 

Långtidstest av elcyklar - resultat

1 000 km i vardagen - hur klarar sig elcyklarna utanför laboratoriemiljön?

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Det vita snuset, en lömsk nikotinfälla

Testfakta har granskat några av de vanligaste varianterna av det omdebatterade vita snuset och hittat stora variationer. I några fall närmare tre gånger högre nikotineffekt jämfört med vanligt tobakssnus. Från och med 1 juli måste också nikotinhalten deklareras på alla produkter.

Laboratorietest

Vegofärsen blir en järnfälla

Allt fler väljer vegofärs framför köttfärs. Men för någon som har ett behov av samma tillskott av järn och zink som för kött kan det vara ett förrädiskt val. Testfaktas test av 14 vegofärser visar att kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn och zink hämmas av den så kallade fytinsyran som bland annat förekommer i baljväxter.

Små PFAS-spår från fluorvallan längs Vasaloppet

Testfakta har låtit testa ett antal vattendrag i anslutning till Vasaloppet för att utröna om åkarnas fluorvallor bidrar till ökade nivåer av PFAS-kemikalier. 

Analysen visar knappt mätbara nivåer.

–  Det är helt klart lägre än förväntat, vilket förstås också är positivt, säger Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins.

Laboratorietest

Låt pengarna styra fetavalet

Sugen på en äkta feta till den grekiska salladen? Låt priset avgöra!
Testfakta stora test av fetaost visar att det inte är några större skillnader i smak, kvalitet eller innehåll mellan alternativen. Du får en bra fetaost – oavsett om du betalar 145 eller 200 kronor kilot.

Elcyklar - en omogen marknad

Testfaktas långtidstest av elcyklar visar tydligt att det fortfarande är en väldigt omogen marknad. Många elcyklar är undermåligt utrustade, särskilt när det gäller bromsarna.

Laboratorietest

Bästa plåstret på såren

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Laboratorietest

Valet av maskindiskmedel viktigare än somliga tror

Testfakta har jämfört nio vanliga fabrikat av maskindiskmedel på den svenska marknaden och kan berätta vilka som är värda pengarna, samt vilka du kan skippa.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.