Fem sätt att somna snabbare

Fem sätt att somna snabbare

Den som icke har nattero, han har icke dagen god.
Den som icke har nattero, han har icke dagen god. Foto: Pixabay

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Publicerad: 20 Mar, 2023
Läs senare

Om du regelbundet lider av sömnlöshet bör ditt första steg vara att prata med en läkare. Men om du brottas med ett och annat anfall av sömnlöshet kan dessa metoder hjälpa.

Se över dina kvällsvanor. Det finns mycket som ingår i en sömnvänlig kvällsrutin och mycket har sagts innan: lägg ifrån dig telefonen och sluta stirra in i datorskärmen någon timme innan du lägger dig. Undvik koffein och alkohol efter mörkrets inbrott. Justera värmen i sovrummet till en sval temperatur.

Men det finns också mer oväntade saker du kan göra för att somna snabbare. De kanske inte fungerar för alla, men för den som ofta tillbringar timmar med att försöka somna är det värt att pröva dessa metoder för att slippa ligga sömnlös kväll efter kväll.

Följ ett schema

Många upplever att ett sömnschema hjälper dem att somna lättare. Din kropp har ett självreglerande system: dygnsrytmen. Den fungerar som en intern klocka som gör att din kropp känner sig pigg under dagen men sömnig på natten. Att lägga sig och kliva upp vid samma tid varje dag kan hjälpa din inre klocka att hålla ett regelbundet schema.

När din kropp väl anpassat sig till schemat blir det lättare att somna och vakna ungefär samma tid varje dag. Det kan ibland bli svårt att hålla disciplinen som krävs för att lägga sig samma tid och inte ta sovmorgon när tillfället erbjuds, men den som klarar det har många 

Gör en body scan

Det kanske låter som någon ny teknologi, men har funnits i århundraden och det enda du behöver är din kropp och din hjärna.

Kroppsskanning är en typ av mindfulness-meditation där man metodiskt lägger märke till känslan i varje kroppsdel, från topp till tå. Enligt studier förbättrar mindfulness-meditationstekniker sömnkvaliteten, eftersom de förflyttar fokus från störande eller ångestframkallande tankemönster som kan hålla oss vakna.

Det finns gratis onlinekurser och meditationsappar som lär ut kroppsscanning, men det går också att göra medan du ligger och blundar i sängen. För att börja, gör dig bekväm, blunda och "skanna" din kropp, börja vid ditt huvud. Har du huvudvärk? Spänningar i din käke? Flytta ner till nacken, sedan till bröstet, magen, höfterna, benen och ner till fötterna. Finns det några förnimmelser, smärta eller spänningar i dessa områden? Innan du går vidare, ta 10 till 20 sekunder för att känna av varje del av din kropp. Om du fortfarande är vaken när du når tårna, gör om skanningen från fötterna och upp på samma sätt.

Värm dina fötter

Sockar på!

De som har sockar på sig i sängen verkar veta vad de gör. Enligt en studie från 2018 hjälper det att somna snabbare om du lägger dig med strumporna på. När huden är varm skickar temperatursensorerna i din kropp signaler till det område av din hjärna som är involverat i sömn och temperatur. Hjärnan tolkar den varma huden på fötterna som en signal om att det är okej att slumra till.

För oss som inte gillar sockar i sängen finns andra alternativ: kyliga, sömnlösa nätter kan lösas av en värmedyna vid fotändan av sängen. Det fungerar också att ta ett varmt fotbad så att fötterna är uppvärmda och bekväma före läggdags.

Ta en promenad

Fysisk aktivitet på kvällen kan underlätta möjligheterna att somna. Men allt för ansträngande träning kan öka hjärtfrekvensen för mycket, vilket försvårar insomnandet. En kvällspromenad fungerar bättre, då den ökar kroppstemperaturen måttligt. När du sedan lägger dig sjunker temperaturen, vilket blir en signal till kroppen att den kan sova.

För många kan promenader minska stress och ångest, som är förknippade med sömnproblem. Promenaden innebär också mindre skärmtid: 30 minuter gång efter middagen är lika med 30 minuter som du inte tittar på Tv:n eller telefonen.

Maximera sängens komfort

Kanske är din säng en del av problemet. En obekväm säng som är för mjuk eller för hård kan orsaka att dina muskler arbetar övertid för att justera din ryggrad.

Med det i åtanke blir valet av säng än viktigare. Hur din kropp är byggd och vilken sovstil du har påverkar valet. Och det är en hel del att ha koll på för att hitta rätt i det digra utbudet.

Madrassen ska varken vara för mjuk eller hård. Generellt kan man säga att den som är lång och tung bör ha en hårdare säng. Och den som är kort och lätt kan satsa på en mjukare.

Här är vår guide till att välja rätt säng och madrass för bästa sömn.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.