Våtservett för barn kan ge allergi

Våtservett för barn kan ge allergi

Laboratorietest

Det säljs allt fler våtservetter för barn trots att många innehåller kemikalier som kan orsaka allergiska reaktioner, visar Testfaktas undersökning av de vanligaste märkena.

Laboratorietest
Mikael Bergling Foto: Marie Agerhäll Publicerad: 19 apr, 2007
Läs senare

Det säljs allt fler våtservetter för bebisar trots att många innehåller kemikalier som kan orsaka allergiska reaktioner, visar Testfaktas undersökning av de vanligaste märkena.
– Använd våtservetter så lite som möjligt, uppmanar Frida Hök som är kemikaliehandläggare på Svenska Naturskyddsföreningen.
    Våtservetter är behändiga att ha med sig i bilen eller barnvagnen, för att lätt kunna torka av barnet när man inte har tillgång till tvål och vatten. Vad många kanske inte tänker på är att våtservetterna innehåller kemikalier, som kan framkalla allergier.
För att ta reda på vilka kemikalier vanliga våtservetter för barn innehåller och dess eventuella hälsofarlighet, har ekotoxikologen Jeanette Andersson vid IVL Svenska Miljöinstitutet på uppdrag av Testfakta.se analyserat innehållet i servetterna.
– En del av kemikalierna kan orsaka allergiska reaktioner. Om de verkligen gör det beror i stor utsträckning på koncentrationen. Den anges inte på förpackningarna, säger Jeanette Andersson.
    Det finns dock inget som säger att någon av de analyserade produkterna innehåller högre koncentrationer av kemikalier än som är tillåtet i Sverige.
När Testfakta.se gjorde en liknande undersökning 2005 visade det sig att samtliga våtservetter innehöll kemikalier som misstänks kunna orsaka allergier eller som har klassats som hälsofarliga.
Flera av produkterna har ändrats sedan dess.
De nu undersökta våtservetterna innehåller sammanlagt cirka 75 olika kemikalier, vilket är ungefär lika många som 2005.  
28 av kemikalierna är nya.
11 misstänks kunna orsaka allergi eller har klassats som hälsofarliga.
Det är noterbart att våtservetten Frida innehåller ämnet Limonene som kan orsaka ökad känslighet, irritation och kontaktallergi och är klassat som ett miljöfarligt ämne.
    Barnens hud är tunnare än vuxnas och påverkas lättare av kemikalier. Därför gäller en striktare bedömning för hygieniska produkter som är avsedda för barn under tre år.
– På den här typen av varor ska det finnas ordentliga innehållsdeklarationer. Däremot behöver det inte stå hur mycket av varje ämne som produkten innehåller. Det räcker att ämnena är uppräknade i storleksordning, säger Gunnar Guzikowski, kemist på läkemedelsverket.
Försvårar inte det för allergiker?
– Den som är allergisk mot ett visst ämne ska undvika produkten oavsett om ämnet står tidigt eller sent på listan. De flesta vet inte vilka mängder som krävs för att de eller deras barn ska få en allergisk reaktion.
Gunnar Guzikowski berättar att många kemikalier är allergiframkallande i en eller annan utsträckning.
– Skulle det införas ett generellt förbud mot allergiframkallande kemikalier skulle den här typen av produkter – och många andra – inte tillåtas. Det gäller istället att se till att det inte är för många som drabbas. Samtidigt är det viktigt att rent allmänt begränsa kemikalieanvändningen i samhället, inte minst för att minska allergierna. I det sammanhanget finns det all anledning att titta på våtservetter – som i första hand ska användas när man inte har tillgång till tvål och vatten - precis som all annan kemikalieanvändning.
    Som tabellen bredvid visar finns det i dag miljömärkta våtservetter.
2005 hade ingen servett sådan märkning.
– Finns det miljömärkta våtservetter tycker jag att man ska välja dem. Men man ska inte använda våtservetter istället för vanligt vatten. De är nödfallsprodukter, till exempel i bilen. Miljömärkta våtservetter ökar nämligen också kemikaliebelastningen på människor och miljö, säger Frida Hök som är kemikaliehandläggare på Svenska Naturskyddsföreningen.
Hon betonar att servetterna bara ska används för att tvätta barnets stjärt, inte för att torka av ett kladdigt ansikte eller smutsiga händer om det inte tydligt står på förpackningen att de kan användas över hela kroppen.
– Servetterna kan innehålla ämnen som kan vara skadliga att få i sig. Använder man dem till att torka barnets mun, händerna och ansikte finns det risk för att barnet slickar i sig kemikalierna.
Prisskillnaden mellan de olika de undersökta servetterna är mycket stor. Billigast är Eldorados som kostar cirka 18 öre styck medan Natusan Extra Care är dyrast, 53 öre per servett.

Fakta

Nedspolade våtservetter ställer till med stora problem för reningsverken.

– De kan till exempel orsaka stopp i avloppen, säger Åsa Axelsson som är miljöinformatör vid Stockholm Vatten.
Hon berättar att många spolar ned använda våtservetter i toalettstolen.
– Det är bara tre saker som ska hamna där - kiss, bajs och toalettpapper. Våtservetter, pappershanddukar och andra hygienartiklar ska inte spolas ned även om det står så på förpackningen.
Vad händer då?
– Det kan bli stopp i ledningsnätet eller i fastighetens eget avlopp. Toalettpapper löses upp i vatten. Våtservetter är däremot motståndskraftiga mot vatten och inte vattenlösliga.
Vad ska man göra istället?
– Släng våtservetterna i en papperskorg på toaletten. Precis som andra torra sopor kan de sedan gå till förbränning och ge elektricitet.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Vassast i trädgården - 8 sekatörer i test

Oavsett om du är proffs i parken eller hobbyodlare hemma så är sekatören ett av trädgårdens viktigaste verktyg. Men kvalitetsverktyg kostar ofta en hel del, och de bästa sekatörerna ligger högre i pris än genomsnittet. Vinnaren i Testfaktas laboratorietest av sekatörer blir Fiskars som har utmärkt skärprestanda och är mycket ergonomisk för många timmar i trädgårdslandet.

Laboratorietest

Så många lingon är det i burken

Rårörda lingon är precis vad namnet antyder – färska lingon som varsamt blandats med socker, utan tillsatser och utan uppvärmning. Men hur står sig butikernas burkar mot den traditionella metoden? Är det verkligen rårörda lingon, eller snarare vanlig sylt? Testfaktas test avslöjar stora skillnader mellan olika fabrikat
Laboratorietest

Te i påse – stora skillnader i kvalitet och pris

Svart te har högre koffeinhalt än många andra teer, och den uppiggande effekten är en av anledningarna till att det gör sig extra bra på morgonen. Men se till att välja rätt – det är stor skillnad på både smak och kvalitet, och priset varierar enormt.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Bästa bindan innehåller också mycket förnybart material

Tunn, torr och läckagefri ­är målet när tillverkarna utvecklar bindor. Men det är stora skillnader i prestanda mellan olika fabrikat visar Testfaktas stora laboratorietest av sanitetsbindor på den svenska marknaden. Flera av bindorna innehåller också stora mängder fossilbaserat material, trots att alternativ finns.

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.