Pyramidspel vill åt din identitet

Pyramidspel vill åt din identitet

Den som investerar pengar i det misstänkta pyramidspelet Global Pension plan riskerar inte bara att förlora de satsade pengarna. Skickar man in sin identitetshandling kan man förlora ännu mer.

Susanne Ståhl Publicerad: 4 Sep, 2007
Läs senare

Satsa några hundralappar och få minst en halv miljon i återbäring. Det lockar företaget Global Pension plan med, men enligt polisen är det ett pyramidspel. Dessutom kräver företaget att medlemmarna ska skicka in en kopia på sin identitetshandling för att få tillgång till de eventuella pengarna. Men att lämna ut en kopia på sitt körkort eller pass kan leda stora problem.
– Då kan någon använda sig av din identitet, till exempel för att söka lån, söka krediter, kreditkort... Med hjälp av personnumret kan man få fram mycket och kommer uppgifterna i fel händer går att göra hur mycket skit som helst, säger Stig Sandgren, bedrägerisamordnare vid Stockholmspolisen.
– 100.000 personnummer i ett seriöst sammanhang är inget problem, men är man ute i ond tro och får tag i dem, då kan jag tänka mig mycket tokigheter som de kan göra. Skicka inte iväg dina uppgifter som du inte vem du skickar dem till, råder han och gör bedömningen att Global Pension plan definitivt är ett pyramidspel.
Samma bedömning gör polisen i Västernorrland, skriver Dagbladet i Sundsvall.
– Det är fråga om ett pyramidspel som ger sken av att sälja pensionsförsäkringar, säger Jan Granqvist, chef för länskriminalpolisens ekobrottsrotel till Dagbladet.
    Enligt tidningen håller pyramidspelet på att etablera sig i Västernorrland och polisen där har under augusti fått in två anmälningar från privatpersoner som blivit uppmanade att teckna en sådan "försäkring".
Global pension plans hemsida ger intrycket att det handlar om lättförtjänta pengar. Den som investerar 300 kronor ska få en vinst på minst en halv miljon kronor i form av pensionspengar. Pengarna ska betalas ut så fort deltagarantalet når hundratusen personer.
Enligt Global pension plan handlar man med försäkringar och dessa ger en avkastning som sedan går tillbaka till dem som tecknat en pensionsförsäkring i bolaget.
– En man blev tillfrågad av en kvinna om han ville teckna en försäkring, det märkliga var att pengarna skulle betalas till henne. Kvinnan skulle sedan se till att pengarna sattes in på företagets konto, säger Jan Granqvist till Dagbladet.
Precis som liknande pyramidspel så ska medlemmarna värva fler att gå med och betala in pengar. Beroende på hur många man lyckas värva kan man få ytterligare bonus.
Polisen it-utredare har lyckats spåra hemsidan till USA, men sedan är det stopp. Det finns heller ingen möjlighet att via telefon nå personerna bakom. Allt sköts via en e-post-adress, skriver Dagbladet.

FAKTA
Vad är ett pyramidspel?

Det är ett olagligt svindleri, som går ut på att ett stort antal människor längst ner i botten betalar pengar till ett litet fåtal i toppen. Varje ny deltagare betalar för chansen att avancera till toppen och profitera på andra, som kommit in i spelet senare. För att få vara med kan man få betala allt från en blygsam insats till tusentals kronor. I följande exempel kan man för 1000:- köpa sig en plats i något av fälten på bottennivå. 500:- går då direkt till den som sitter i fältet precis över, och 500:- till initiativtagaren som sitter i toppen, den s.k. promotorn. Om alla fälten på tablån blir fyllda med deltagare, kan promotorn kamma hem 16.000:-, medan du och de andra på den lägsta nivån blir 1.000:- fattigare. När promotorn tagit hem sitt belopp tas hans fält bort och så flyttas andra ledet upp till toppen, till den nivå som ger utdelning. Först då kan de två personer som ligger i andra ledet börja profitera. För att betala dessa två, läggs 32 fält till nederst och sökandet efter nya deltagare inleds. Varje gång ett led når toppen, måste en ny rad läggas till nederst, var och en dubbelt så stor som föregående. Om tillräckligt många deltagare ansluter sig kan du och de 15 andra medspelarna på din nivå så småningom nå toppen. Men för att du skall kunna ta hem din vinst krävs att 512 personer måste lockas att vara med. Naturligtvis kan pyramiden kollapsa långt innan du når toppen. Om alla i ett pyramidspel skall göra en vinst krävs en aldrig sinande ström av nya deltagare. I själva verket är det så, att tillgången på potentiella deltagare är begränsad och varje nytt deltagarled har mindre chans att locka med sig andra och därmed en större chans att förlora pengar.
Källa: Direkthandelns förening


facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.