Så bokar du en klimatvänlig vintersemester

Så bokar du en klimatvänlig vintersemester

Att ta tåget istället för flyget gör stor skillnad. Men även valet av boende påverkar klimatutsläppen. Foto: Shutterstock

Turismen är en starkt bidragande orsak till den globala uppvärmningen. Men det betyder inte att man måste sluta resa – bara resa annorlunda. Testfakta tipsar om hur du bokar en klimatvänligare semester i vinter.

Martina Nyhlin Publicerad: 10 Dec, 2018
Läs senare

Många vill resa klimatsmart, men länge har det inte funnits något enkelt sätt att mäta sin resas klimatpåverkan. Som ett led i att minska regionens utsläpp startade Västra Götalandsregionen i år en semesterkalkylator. På sidan klimatsmartsemester.se kan man själv skriva in antal resenärer, startort och resmål för sin resa och räkna på koldioxidutsläppen.
 
– Att välja att inte flyga gör stor skillnad, säger Fredrik Warberg, projektledare för Klimatsmart semester.

[PDF]

Kalkylatorn är givetvis inte helt exakt, men ger en stark fingervisning om resans miljöpåverkan. Det går även att byta färdmedel, drivmedel för bil, boendetyp och så vidare för att se vad olika val gör för skillnad.

– Förutom färdsätt gör också boendet skillnad. Hotell har ofta stora, energikrävande gemensamma utrymmen och att bo på Airbnb, vandrarhem eller i stuga minskar utsläppen, säger Fredrik Warberg.

En godtagbar resa anses enligt semesterkalkylatorn ligga på mindre än 250 kilo koldioxidutsläpp per person för hela resan. Det är rimligt i förhållande Parisavtalets mål att varje person får släppa ut högst 1,7 ton koldioxid per person och år.

Semesterkalkylatorn räknar ut att en Thailandsresa från Göteborg med fjorton nätter på hotell motsvarar mer än 1,75 gånger så mycket utsläpp som Parisavtalets ranson. För samma koldioxidbudget kan göteborgaren resa fram och tillbaka med tåg till Split i Kroatien 13 gånger och bo i en lägenhet.
 
Så här års bokar många skidsemester till en slalomanläggning med pistmaskiner och snömaskiner. Hur klimatsmart är det? Enligt Svenska skidanläggningars organisation SLAO har snötillverkningen kraftigt energieffektiviserats sedan 70-talet och många av organisationens anläggningar körs i dag på el från förnyelsebara källor.
 
Fredrik Warberg ska snart studera skidorters utsläpp, men tror redan idag att det är resan till skidorten som påverkar miljön mest.

– Att åka i en fullpackad bil eller ta tåget gör stor skillnad mot att flyga till skidorten, säger han.

Fredrik Warberg har själv inte flugit på 14 år, men har alltid haft trevliga semestrar ändå säger han, bland annat många skidresor med tåg till Franska Alperna.
 
– Att glida hem från skidorten med franska ostar och vin i kupén och se Jurabergen passera förbi är mycket trevligare än att klämma sig in i ett trångt flygplan, säger han.

Att ta sig till solen med tåg på sommaren går bra, men på vintern blir det förstås mycket svårare, om man inte vill vara borta flera månader.

– Men jag tänker att vi faktiskt får acceptera våra begränsningar. Vi bor i Sverige och flyget har stor miljöpåverkan. Då är det som det är. Vi får lära oss att börja längta till sommaren igen, säger Fredrik Warberg.

 

Så fungerar semesterkalkylatorn

Semesterkalkylatorns resesträckor är en del i Västra Götalandsregionens ambition att nå fossiloberoende 2030. Den är den del av projektet Klimatsmart semester där forskare, offentliga organisationer och turismaktörer i Göteborg samarbetar.
Semesterkalkylatorn bygger på Googles kartor och koldioxidutsläppen är beräknade på den forskning som finns tillgänglig i dag.

En osäkerhetsfaktor i kalkylatorn är färjeresor som ofta ingår i tågresor. Det spelar stor roll om det är en snabb passagerarfärja eller en långsam fraktfärja. I kalkylatorn är räknar man på ett snitt för normalfärjor där man inte har exakt information. Det är dock alltid bättre att ta färja en del av en längre resa ut i Europa än att flyga hela sträckan ur klimatperspektiv.

Källa: Klimatsmart semester

Visst du att:

• En fullpackad bil till Europa kan ibland ge samma eller lägre miljöpåverkan än tåget, beroende på bränsle och om det ingår snabbfärja.
• Ibland är det bättre att flyga - som till Gotland, där planen är av propellertyp och båten är en snabbfärja.
• Att ta bilen till Europa är bättre för miljön än att flyga om ni är minst två i bilen.
Biogasbil och elbil ger låga koldioxidutsläpp, men hur låga beror på vilken elmix och vilken gas som finns tillgänglig i det land man reser i.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.