De flesta bytte ut tjock-tv:n mot lcd eller plasma för bara några år sedan. Nu är det dags för nästa skifte. Numera dominerar de superplatta led-tv-apparaterna butikshyllor och annonser. Men vilket fabrikat ska man välja? Vad skiljer dem åt? Testfakta bad det brittiska tekniklaboratoriet Intertek testa sex olika modeller, med ett rekommenderat pris på högst 10 000 kronor, i momenten bildkvalitet, ljudkvalitet och användarvänlighet.
– En panel bestående av tre erfarna tv-testare har bedömt bildkvaliteten på tv-apparaterna. Som signalkällor använde vi HD, 1080p via HDMI, marksänd digital-tv och dvd, säger Roy Brooker, chefsforskare på Intertek.
[PDF]
Bäst bildkvalitet hade Samsung, med endast mindre anmärkningar. Den gjorde mycket bra ifrån sig med samtliga källor, och presterade tillsammans med Philips bäst i HD. Klart sämst bildkvalitet hade Sandström.
– Det handlar om skillnader som den vanlige konsumenten inte skulle märka direkt. Men för den kritiske tittaren, som vill ha den bästa tv:n, är Samsungs det bästa valet. Sandström är inte jättedålig, men man bör nog jämföra den med de andra innan man köper den, säger Roy Brooker.
Samtliga tv-apparater i testet får mindre anmärkningar av Intertek. Det kan handla om oförmåga att återge skarp text eller ojämn svärta i vissa situationer. Det sistnämnda har till exempel Sony och Toshiba problem med
– Vi testar svärtan med en mycket högupplöst och detaljrik sekvens ur en James Bond-film. Miljön är mycket mörk, men också mycket ljus. Tv-apparaterna från Sony och Toshiba har störningar i de mörka partierna. Det beror förmodligen på att de har svårigheter med att hantera det ljusa och det mörka samtidigt. Det är inget jätteproblem, men man märker det, säger Michael Mead, testledare på Intertek.
Ett vanligt problem med många moderna tv-apparater är oförmågan att återge snabba rörelser. Föremål i bilden som rör sig snabbt kan lämna svansar, så kallade kometspår efter sig. Intertek mätte tv-apparaternas rörelseåtergivning med hjälp av en studsande mångfärgad boll, en så kallad chroma ball. Om en tv har problem med att återge rörelse, så märks det genom att några av färgerna är långsammare än bollen, så svansar uppstår. I detta moment hade Sony störst problem.
– De slutsatser vi kan dra av det här är att Sony inte har fokuserat på färger och snabba rörelser. Det har mer att göra med programmeringen av tv:ns mjukvara, än skärmen. Tillverkarna sparar in pengar, på till exempel bufferminne, och det kan vara en indikation på varför vissa är bättre än andra, säger Roy Brooker.
En led-tv kan, precis som andra skärmar av lcd-typ, ha svårigheter med reflektioner av det omgivande ljuset. Intertek testade hur mycket bilden påverkades av ljussättningen i rummet. I detta moment var Toshiba klart sämst, medan Philips och LG var klart bäst.
– Tillverkarna är medvetna om problemet med skärmreflexer, men är mer intresserade av att göra en tv som ser snygg ut när den är avstängd, säger Roy Brooker.
Tunna tv-apparater har ofta sämre ljud eftersom man helt enkelt inte får plats med tillräckligt bra högtalare. Sony försöker lösa detta genom att göra tv:n tjockare i mitten av bakpartiet. Detta medför att tv:n inte går att sätta lika tätt mot väggen. En lösning som, enligt Intertek, inte heller har lett till ett bättre ljud.
– Du kan inte få bra ljud från några av dessa tv-apparater. De låter som en bärbar radio. Men om du såg hur små högtalarna faktiskt är, så skulle du bli förvånad över hur bra de trots allt låter, säger Roy Brooker.
Du kan alltså få mycket tv för pengarna, speciellt med tanke på att dessa tv-apparater knappast säljs för rekommenderat pris i butik. Dra av en eller ett par tusenlappar och du har det faktiska butikspriset. Tillverkare som Testfakta pratat med menar att butikerna idag ser tv-apparater som en volymvara, som ger merförsäljning av till exempel hdmi-kablar och väggfästen.
– Butikerna gör knappt någon avans på tv-apparater längre. De förlorar snarare pengar på att sälja dem, säger Roy Brooker.