Underkänt för åtta av tio flytvästar

Underkänt för åtta av tio flytvästar

Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Bara två av de uppblåsbara flytvästarna i Testfaktas test får godkänt. Resterande åtta lyckas inte hålla munnen tillräckligt högt över vattenytan.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 11 Jul, 2013
Läs senare

En uppblåsbar flytväst är enligt många det bekvämaste alternativet för den som vill färdas säker på sjön. I outlöst skick sitter den bara som en krage runt halsen, smidigt och diskret. Att den sedan fungerar som den lovar om olyckan är framme är något som användaren självklart förutsätter.

Men när Testfakta jämför tio uppblåsbara räddningsvästar med en bärkraft på 150 Newton, är det bara två modeller som klarar att hålla testpersonens mun tillräckligt högt över vattenytan - något som kan få allvarliga konsekvenser.

– Om avståndet är mindre än de tio centimeter som standarden kräver finns det risk att man får in vatten i munnen om det är lite hårdare väder och vågor. Marginalen är viktigt, särskilt om personen skulle vara medvetslös eller skadad, säger Brooke Smith, testledare på brittiska Fleetwood Testing Laboratory, som utfört testet.

[PDF]

Med hjälp av en testperson kontrollerade labbet även att västarna blåstes upp som de ska när personen hamnade i vattnet, och att de klarade av att vända personen från magläge med ansiktet i vattnet, till rygg. Dessutom mättes vilken vinkel som ansiktet och kroppen fick mot vattenytan när personen bars upp av flytvästen. Samtliga västar klarade kraven på de här punkterna.

Det som var mer problematiskt, avståndet mellan mun och vattenyta, mättes vid flera tillfällen. Först när testpersonen låg stilla i vattnet, sedan efter hopp i vattnet med flytvästen uppblåst, från en och från tre meters höjd. Hälften av flytvästarna visade för litet avstånd (fribord) vid samtliga mätningar.

Bodil Brännström är ansvarig för utveckling och certifiering på Helly Hansen, som har två västar som får underkänt med i testet. Hon ifrågasätter resultaten.

– Våra västar är testade och godkända enligt gällande standard av ett annat testinstitut, och då med fler testpersoner än vad som nu använts. Olika testlaboratorier kan tolka standarden något olika, vilket i vissa fall kan ge olika utfall. Vi ser nu närmare på ert testresultat tillsammans med vår producent och institutet som godkänt västen. För att vara på den säkra sidan har vi skickat västarna på ett nytt test för att utesluta att det förekommit variation i produktionen, säger hon.

En förklaring till att munnen inte hålls tillräckligt långt upp från vattenytan av en väst kan vara att de uppblåsbara flytelementen inte är fästa vid bältet man har runt kroppen tillräckligt bra. Eller att flytelementet, inte sitter tillräckligt bra kring halsen och nacken, så att användarens huvud och mun kan sjunka ner.

Den som ska köpa en uppblåsbar flytväst rekommenderas att prova så noga det går innan köpet.

– Sen bör du också testa flytvästen i vatten, så att du vet hur den beter sig i skarpt läge, säger Brooke Smith.

Man ska också vara medveten om att det inte alls är säkert att flytvästen klarar att vända en person till ryggläge om han eller hon har kläder på sig.

–Testpersonen som användes här hade bara badkläder på sig, enligt de krav som ställs i standarden. Om du vet att du kommer att ha tyngre kläder på dig när du är på sjön är rådet att du bör gå upp till den högre säkerhetsklassen för flytvästar 275 N.

Fotnot: För att bli godkänd enligt standarden måste uppblåsbara flytvästar av den här sorten testas minst åtta gånger av olika testpersoner. Det för att säkerställa att flytvästarna fungerar på människor med olika typer av kroppar och med olika vikt. I Testfaktas test har vi testat en flytväst på en testperson. Testpersonen som användes var en man, 177 cm lång och 87 kg tung.

Fakta om testet

På uppdrag av Testfakta har det brittiska laboratoriet Fleetwood Testing Laboratory i Blackpool testat tio uppblåsbara flytvästar för vuxna från 40 kg, lyftkraft 150 N med automatisk uppblåsningseffekt i kontakt med vatten.

Testet är utfört enligt standarden EN ISO 12402-3:2006+A1:2010 och omfattar följande moment:

Flytvästens lyftkraft.

Alla flytvästar ska ha en lyftkraft på minst 150 N.

Att uppblåsningsmekanismen fungerar och aktiveras inom fem sekunder.

Detta testas efter hopp i vattnet från 1 meter med ej upplåst flytväst .

Flytvästarnas fribord.

Att munnen är minst 100 mm från vattenytan i stilla läge.

Ansiktsvinkel och kroppsvinkel.

Att ansiktets lutning är minst 30 grader i förhållande till vattenytan och kroppens lutning minst 20 grader i ryggläge. Om personens kropp och huvud inte lutar tillräckligt bakåt är risken större att vågor och svall trycker huvudet framåt i vattnet och därigenom täpper till andningsvägarna.

Att flytvästen vänder kroppen

Personen placeras med ansiktet neråt i vattnet och sedan mäts den tid det tar för flytvästen att vända personen i rätt läge (ryggläge). Detta ska ske på under fem sekunder.

Viktigt att lämna in flytvästen på service

Det är viktigt att lämna in sin uppblåsbara flytväst för service en gång per år och att regelbundet se till att uppblåsningsanordningen fungerar. I den uppblåsbara västen finns det bruksanvisning och information om hur västen ska användas, underhållas och kontrolleras. Om inte uppblåsningsanordningen fungerar så har västen ingen flytkraft.
Källa: Konsumentverket

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.