Den som vill ut och njuta i den flödande vårsolen gör klokt i att skaffa sig ett par bra solglasögon som skyddar ögonen mot de skarpa strålarna. Men vilka av alla märken och modeller ska man välja, och hur mycket pengar är det värt att lägga?
På uppdrag av Testfakta har SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut jämfört nio par solglasögon i olika priskategorier. Resultatet visar att när det gäller solskyddet står sig H&M:s lågprisbrillor för 60 kronor lika bra som de 55 gånger dyrare designerglasögonen från Tom Ford.
– Alla glasögon i testet uppfyller gott och väl kraven på UV-skydd, säger Stefan Källberg, testledare på SP.
[PDF]
Förutom att mäta solskyddet testade labbet även om glasögonen ger någon oönskad optisk brytning, hur smuts- och vattenavstötande de är och hur tåliga glasögonen är för slag och repor.
– De största skillnaderna såg vi på reptåligheten. Linserna av mineralglas var klart bäst, de är i princip omöjliga att repa. Av plastlinserna finns det både sämre och bättre. De sämre, billigare sorterna kommer helt klart bli repiga fortare, om du till exempel torkar av dem med tröjan och det kommer lite smuts emellan, säger Stefan Källberg.
Vanliga solglasögon ska vara neutrala och inte ha någon brytning. På den här punkten klarade alla testade solglasögon kraven för högsta kvalitet, vilket är en klar förbättring jämfört med Testfaktas förra test av solglasögon 2007. Då klarade bara hälften av märkena de kraven.
Testvinnaren Polaroid får höga betyg över lag, och är även de glas som har klart bäst smuts- och vattenavstötande egenskaper.
– De har en betydligt glattare yta än de andra, vattendropparna rullar av och smetar inte ut sig. Det blir också svårare för smutsen att fastna.
Polaroidglasögonen är också de enda glasögonen i testet som har polariserande glas. Det innebär att ljus som reflekteras, till exempel på sjön eller på en våt vägbana, dämpas. Dessa egenskaper har dock inte vägts in i betyget.
För några av glasögonen dras betyget ner något av att linserna inte har ett tillräckligt jämnt ljusgenomsläpp. Ljusgenomsläppet mäts på olika punkter och skillnaderna jämförs över respektive lins och mellan de två sidorna.
På de glasögon som har gradvis tonade linser görs mätningen på en linje över glaset, inom en och samma toningsgrad. I två fall sticker skillnaderna ändå iväg mer än tillåtet. Det är också de gradvis tonade linserna som har störst variationer mellan de två glasen.
- Det kan möjligtvis upplevas som lite störande, men eftersom glasen som helhet skiftar i tonen är man nog inte lika känslig, säger Stefan Källberg.