Lika bra solskydd i billiga brillor

Lika bra solskydd i billiga brillor

Stefan Källberg, testledare på SP, kontrollerar linsernas klarhet i nyskick.Foto: Anna Sigge.
Skillnadernamellan glasögonens smuts-och vattenavstötande egenskaper syns tydligt när en vattendroppe placeras på linsen. Här: Polaroid...
...här Prestige....
...och här Ray Ban.
Laboratorietest

Dyra solglasögon med hög trendfaktor skyddar inte bättre mot solljuset än vad ett par lågprisbrillor gör, visar Testfaktas test. Vad du däremot får med ett par dyrare glasögon är bättre reptålighet.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 10 Maj, 2013
Läs senare

Den som vill ut och njuta i den flödande vårsolen gör klokt i att skaffa sig ett par bra solglasögon som skyddar ögonen mot de skarpa strålarna. Men vilka av alla märken och modeller ska man välja, och hur mycket pengar är det värt att lägga?

På uppdrag av Testfakta har SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut jämfört nio par solglasögon i olika priskategorier. Resultatet visar att när det gäller solskyddet står sig H&M:s lågprisbrillor för 60 kronor lika bra som de 55 gånger dyrare designerglasögonen från Tom Ford.

– Alla glasögon i testet uppfyller gott och väl kraven på UV-skydd, säger Stefan Källberg, testledare på SP.

[PDF]

Förutom att mäta solskyddet testade labbet även om glasögonen ger någon oönskad optisk brytning, hur smuts- och vattenavstötande de är och hur tåliga glasögonen är för slag och repor.

– De största skillnaderna såg vi på reptåligheten. Linserna av mineralglas var klart bäst, de är i princip omöjliga att repa. Av plastlinserna finns det både sämre och bättre. De sämre, billigare sorterna kommer helt klart bli repiga fortare, om du till exempel torkar av dem med tröjan och det kommer lite smuts emellan, säger Stefan Källberg.

Vanliga solglasögon ska vara neutrala och inte ha någon brytning. På den här punkten klarade alla testade solglasögon kraven för högsta kvalitet, vilket är en klar förbättring jämfört med Testfaktas förra test av solglasögon 2007. Då klarade bara hälften av märkena de kraven.

Testvinnaren Polaroid får höga betyg över lag, och är även de glas som har klart bäst smuts- och vattenavstötande egenskaper.

– De har en betydligt glattare yta än de andra, vattendropparna rullar av och smetar inte ut sig. Det blir också svårare för smutsen att fastna.

Polaroidglasögonen är också de enda glasögonen i testet som har polariserande glas. Det innebär att ljus som reflekteras, till exempel på sjön eller på en våt vägbana, dämpas. Dessa egenskaper har dock inte vägts in i betyget.

För några av glasögonen dras betyget ner något av att linserna inte har ett tillräckligt jämnt ljusgenomsläpp. Ljusgenomsläppet mäts på olika punkter och skillnaderna jämförs över respektive lins och mellan de två sidorna.

På de glasögon som har gradvis tonade linser görs mätningen på en linje över glaset, inom en och samma toningsgrad. I två fall sticker skillnaderna ändå iväg mer än tillåtet. Det är också de gradvis tonade linserna som har störst variationer mellan de två glasen.

- Det kan möjligtvis upplevas som lite störande, men eftersom glasen som helhet skiftar i tonen är man nog inte lika känslig, säger Stefan Källberg.

Fakta om testet

SP Sveriges Tekniska Forskningsintitut (Forskningsinstitut) har på uppdrag av Testfakta undersökt nio olika solglasögon i olika prisklasser. Glasögonen är inköpta på Synsam, Åhléns, och H&M i Stockholm i (av) mars 2013.

Testet har utförts i enligt delar av europastandarden EN 1836, med vissa tillägg.

Testet består av följande delar:

Ljusgenomsläpp (transmission)

• Synligt ljus

I värderingen av ljusgenomsläppligheten (synligt ljus) har resultaten endast jämförts med den deklarerade filterkategorin. Alla solglasögon i testet tillhör kategori tre.

• UV-strålning:

Laboratoriet mäter mängden ultraviolett ljus som går igenom linserna. Mätningarna har gjorts i våglängdsområdet 280 – 380 nm (UVA och UVB) enl. standarden, samt 280-400 nm (UV 400). Alla glasögon uppfyller kraven. Förklara/ skriva ut nm?

Optisk kvalitet

Laboratoriet mäter prismatisk, astigmatisk och sfärisk brytning. Ju mindre brytning desto bättre. För att klara kraven för optisk klass 1 krävs att dessa oönskade brytningar är mycket små.

Variation i ljusgenomsläpp

Laboratoriet mäter ljusgenomsläppligheten på olika punkter på glasens yta. Enligt kraven i standarden får variationen inte vara större än 10% över en och samma lins, och inte större än 20% mellan höger och vänster lins. På de glasögon som har gradvis tonade linser görs mätningen på en linje över glaset, inom en och samma toningsgrad.

Mekanisk hållbarhet

• Reptålighet

Testas genom att 800gram sand får falla på linserna, som roterar monterade i 45°vinkel mot sandstrålen. Labbet mäter sedan hur ljusstrålarna påverkas när man lyser genom linserna. Om glasen repats mycket märks det genom att ljuset sprids och blir diffust. Detta test ligger utanför kraven i standarden.

• Slagtålighet

Kontrolleras genom att ena linsen belastas med 100 N under tio sekunder. Alla glasögonklarade detta utan anmärkning.

• Bågens böjlighet

Testat genom att glasögonen hålls fast i ena linsen, samtidigt som den andra belastas med ett tryck motsvarande 5N. Här kontrolleras om bågens näsbrygga påverkas av belastningen eller om linserna släpper från bågen. Alla glasögonklarade detta utan anmärkning.

Smuts och vattenavvisande egenskaper

Laboratoriet fäster en tejp på linsen och mäter därefter den kraft som krävs för att dra bort den. Detta ger ett mått på hur glatt ytan är, och med det hur smuts- och vattenavvisande den är. Detta är inte ett krav som standarden ställer.

Visuell reflektans

Laboratoriet kontrollerar om insidan av linsen är behandlad med någon typ av antireflexbehandling. Det gör bland annat att ljus som kommer in bakifrån och från sidan inte reflekteras in i användarens ögon på ett störande sätt. Polaroid är det enda paret som uppfattas ha någon typ av behandling här.

Testet består av följande delar:

• Ljusgenomsläpp (Transmission ultravioletta strålar och synligt ljus)

• Optisk kvalitet (­­prismatisk, astigmatisk och sfärisk brytning)

• Variation i ljusgenomsläpp (jämförelse olika mätpunkter)

• Mekanisk hållbarhet (slagtålighet, bågens böjlighet och nötning/ reptålighet)

• Smuts- och vattenavstötande egenskaper

• Visuell reflektans (eventuell antireflexbehandling)

Fakta: Därför bör du skydda ögonen

Därför bör du skydda ögonen

• Solens UV-strålning kan skada både bindehinnan, hornhinnan och linsen. Grå starr (linsskada) anses vara den viktigaste skadan att skydda sig mot.

• Synligt ljus innehåller också skadlig energi. Man anser att framförallt det blå ljuset i solljuset bidrar till uppkomsten av makuladegeneration, eller så kallad gula fläcken-sjuka.

• Polariserat ljus (från blänk och reflexer) kan vara jobbigt och irriterande, men är inte skadligt i sig. Det bidrar dock till hela den mängd ljus och strålning som når ögat.

• Köp glasögon med CE-märkning om du vistas i Europa. Försök annars köpa solglas som är märkta med UV-skydd. Så stora bågar och tättslutande bågar som möjligt ger bästa skydd mot solljus från sidorna, nerifrån och uppifrån. Barn behöver också använda bra solglasögon.

Källa: Stefan Löfgren, överläkare och docent vid S:t Eriks Ögonsjukhus

Fakta: Filterkategorier

Glasögon delas in i olika filterkategorier beroende på hur mycket av det synliga ljuset som linserna släpper igenom. Kategori ett betyder att det mesta av ljuset släpps igenom, medan kategori fyra tar bort det mesta av ljuset och glasögonen blir mörkare. Om glasögonen ska användas vid bilkörning får de inte vara mörkare än kategori tre, vilket innebär att de släpper igenom 8-18 procent av ljuset.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.