Bästa elcykeln för pendlaren – åtta modeller i test

Bästa elcykeln för pendlaren – åtta modeller i test

Foto: Stefan Ernst
Här ser man Cube-cykeln på testriggen där laboratoriet bland annat testade räckvidd, pedalernas effektivitet och maxhastighet. Foto: Stefan Ernst
Ecorides bromsar testas. Testingenjör Simon Schönstein undersöker så att allt är korrekt uppsatt. Foto: Stefan Ernst.
Laboratorietest

Cyklar som går för fort eller saknar CE-märkning, handtag som lossnar när de blir våta och bromsar som går sönder. Det tyska laboratoriet hade en del att anmärka på de elcyklar Testfakta lät skicka in till test.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 18 Maj, 2018
Läs senare

Försäljningen av elcyklar fortsätter att slå nya rekord och förväntas bli dubbelt så hög 2018 som året innan. Testfakta har låtit det tyska laboratoriet Velotech testa åtta pendlarcyklar i den högre prisklassen och jämföra allt från batteriets räckvidd, bromsar och cyklarnas konstruktion till hur sköna och stabila de är att cykla med.

Bäst i test är den dyraste cykeln från Haibike med toppbetyg i alla delar. Haibike har tillsammans med Merida ett något kraftigare batteri än övriga cyklar vilket också ger bra räckvidd.

Men testet visar att räckvidden inte bara hänger på batteriet. White från XXL har till exempel bäst räckvidd av alla när man använder maximal elsupport – på plan yta håller batteriet 30 kilometer längre än Cube-cykeln trots att cyklarnas batterier har samma uppmätta kapacitet.
– Det är många faktorer som spelar roll för räckvidden utöver batteriet, som motorns effektivitet och drivförmåga, hur hjulen rullar, friktionen i kullagren och typ av växlar, men också hur mycket support motorn faktiskt ger, säger Hannes Brändlein, testledare på Velotech.

White, som är testets billigaste cykel, är dessutom lättmanövrerad och skön att köra med. Men totalbetyget dras ned av att den inte klarar regn – dels tog växeldisplayen in fukt och immade igen, och dels blev handtagen lösa.
– Det är inte bra att handtaget blir lösa i våta förhållanden eftersom du då riskerar att tappa greppet om cykeln. Så fort den hade torkat satt handtagen fast på styret som de skulle igen, säger Hannes Brändlein.

Cykeln saknar dessutom typgodkännande och CE-märkning i enlighet med den nya standarden EN15194 som började gälla i november 2017. Enligt XXL:s produktchef i Norge kommer man försöka få ett CE-godkännande inom kort och företaget hävdar att cykeln får säljas eftersom den importerades innan de nya reglerna började gälla. Men enligt Arbetsmiljöverket som är ansvarig myndighet för elcyklar finns det inga sådana undantag utan alla cyklar som säljs måste ha CE-märkning.

En annan cykel som inte får godkänt av laboratoriet är Crescent. Cykeln går nämligen för snabbt och skulle egentligen klassas som moped. En elcykel får inte ge assistans till mer än 25 kilometer i timmen men den Crescent Elder Testfakta testade gav assistans till över 30 kilometer i timmen. Claes Alstermark är kvalitetschef på Cycle Europe som tillverkar Crescent.
– Vi tycker att resultatet är märkligt, eftersom våra egna tester inte visar på denna avvikelse. Vi vill inte spekulera i orsakerna innan vi fått ta del alla mätresultat och själva gjort egna undersökningar av cykeln, säger han.

Den för höga maxhastigheten i kombination med att cykeln börjar vobbla i högre farter och dessutom har sämst bromsar gör inte Crescent till någon favorit.

Alla undersökta bromsar klarar kraven i standarden, men det skiljer ändå mycket i bromsverkan. Med samma handkraft ger Haibike klart mer bromskraft och därmed kortare bromssträcka än Crescent och Batavus. För Batavus-cykeln krävdes det dessutom en del reparationsarbete och justering innan bromstestet kunde genomföras och bromsarna godkännas.
– Bromsen gick sönder under testet. Den var dåligt förmonterad vilket gjorde att bromskabeln trycktes ut ur sin hållare. Antingen är det leverantören av bromssystemet eller tillverkaren som inte gjort sitt jobb ordentligt, säger Hannes Brändlein.

Fakta om testet

Testfakta har tillsammans med NAF (Norska Automobilförbundet) genomfört ett laboratorietest av cyklar med elektrisk hjälpmotor. Cyklarna har testats på det tyska ackrediterade laboratoriet Velotech.

Urval
Kriterier för urvalet är el-cyklar från de större tillverkarna på den svenska marknaden. Cykeln ska vara lämpad för pendling till och från arbetet med en sträcka på totalt ca 4 mil, ha en motorstyrka på max 250 Watt och vara utrustad med minst 8 växlar och skivbromsar. Av laboratorietekniska skäl har vi testat herr- eller unisexmodell (28 tum).
Utifrån ovan kriterier har respektive tillverkare själv valt vilken cykelmodell som ska medverka i testet.

Batterikapacitet
Laboratoriet har mätt batteriets kapacitet i Wattimmar från fulladdat till helt tomt.
För att mäta räckvidden har cyklarna körts i laboratoriets testramp med belastning motsvarande en person som väger 90 kg. Testet utfördes både med 6 % motlut och 100 W pedalkraft samt på plan yta och 70 W pedalkraft. Båda testerna gjordes med maximal och minimal assistans.

Bromsar
Cyklarnas bromskraft har testats i laboratoriets testramp på torrt och vått underlag i enlighet med den officiella standarden. Bromsarna har aktiverats med olika krafter upp till 180 Newton på bromshandtaget och bromskraften har mätts på både fram och bakhjul. Vid värderingen valde vi bromskraften vid 80 Newton.

Köregenskaper
Laboratoriet mätte pedaleffekter (det mekaniska motståndet) som anger hur mycket av trampkraften som går förlorad innan den når bakhjulet.

Dessutom har man utfört ett praktiskt test med cyklarna och bedömt följande saker:
- Vibrationer och vobbling vid högre hastighet.
- Sittställning och komfort (pendlarcykel).
- Växlarnas fördelning och jämnhet.
- Köregenskaper (balans, manövrering, viktfördelning)
- Köregenskaper (starta, stanna och starta i backe)
- Elmotorns styrka, smidighet och ljudnivå.

Användning
Här bedömdes hur enkelt det är att ta bort, installera och ladda batteriet samt läsbarheten på instrumentpaneler.

Konstruktion, maxhastighet och dokumentation
- Laboratoriet har mätt till vilken hastighet som motorn ger assistans. Denna får ej överstiga 25 km/h (+ 10%).
-Cykelns fasta komponenter (bakhjul, vajrar med mera) bedömdes.
- Laboratoriet undersökte om cykeln uppfyller kraven på märkning och dokumentation.
- Laboratoriet testade cykelns vattentålighet genom att spruta ned cykeln med vattenslang under fem minuter. Efter 15 minuters torktid undersökte man cykeln och noterade om någon display eller annan komponent hade påverkats.

Betygsättning av resultaten
Resultaten från laboratorietestet har betygsatts och viktats samman till ett totalbetyg i samråd med laboratoriet. Betygsättningen går på en skala från 1 till 5 där 5 är bäst.

Obs! Cyklarnas max-hastighet och dokumentation har inte betygsatts.

 

 

 

 

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.