Stor skillnader på hållbarhet av glasögonglas

Stor skillnader på hållbarhet av glasögonglas

Laboratorietest

Vissa glasögon kan tappas i marken många gånger utan problem. Andra repas lättare och blir snabbare obrukbara. Ytbehandlingen skiljer sig mycket åt mellan glas från olika optiker. Och så gör även priset, visar Testfaktas test.

Laboratorietest
Martin Hansson Publicerad: 5 Dec, 2009
Läs senare

Den som ska köpa nya glasögon tänker kanske i första hand på vilka bågar hon eller han ska välja. Men även kvaliteten på själva linsen är av betydelse. Testfakta lät Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP undersöka optisk förmåga samt ytbehandling och reptålighet på glasögonglas från sex stora optikerkedjor och två nätbutiker. Vid varje beställning lämnades samma recept (-2,0 på båda ögonen) och samma modell av båge in hos de olika optikerna. Enda undantaget var Favoptic där man inte kan skicka in bågar utan måste beställa från företagets egna sortiment. Här valdes en så snarlik båge som möjligt. Alla inköpta glas är i plast och de är antireflex-, antismuts- och hårdhetsbehandlade.   

Inget glasögonpar fick någon anmärkning på den optiska förmågan – det vill säga inga linser avvek nämnvärt från receptet.
– Det finns små avvikelser, men alla håller sig väl inom tillåtna gränser och skillnaderna är inte märkbara för bäraren., säger Stefan Källberg, testledare på SP.

Däremot skiljer sig glasen åt vad gäller hårdhets- och ytbehandling. För att ta reda på hur pass reptåliga linserna är använde sig laboratoriet av en testmetod som används när man testar skyddsglasögon. En lins från varje glasögonpar placerades på en roterande platta med yttre glasytan uppåt. Från ett rör ovanför glasen hälldes grovkorning sand i en jämn ström. Därefter mätte laboratoriet hur matta linserna blivit av behandlingen. Resultatet anges som en ökning i procent av diffust ljus som släpps igenom glaset.

[PDF]

– Det här är ett tecken på glasens hårdhet och visar hur bra de klarar att man tappar dem i asfalten eller om det till exempel råkat fastna grus på trasan som man torkar av dem med.

 

Klart bäst var totalvinnaren Synsam, som knappt påverkas av testet.
– Det är väldigt stor skillnad mellan Synsams glas och det minst reptåliga glaset från Direkt Optik som i stort sett inte går att använda efter behandlingen, säger Stefan Källberg.

Det betyder dock inte att Direkt Optiks glasögon blir obrukbara efter att man tappat dem en gång i marken, enligt Stefan Källberg.
– Nej, det här är ett väldigt tufft test och man får se det som vägledande. Det man kan säga är att man kan hantera glasögonen från Synsam mycket mer ovarsamt utan att de tar skada.

Att slippa repor på linsen är kanske den viktigaste aspekten när man ska bedöma kvaliteten på glaset. När väl reporna sitter där går de inte att göra något åt. Men att hela tiden behöva tvätta och torka av sina glas kan också vara irriterande. För att bedöma glasögonens smutsavvisande förmåga användes en metod från ett amerikanskt laboratorium, specialiserade på tester av glasögonglas. Först sattes fingeravtryck på linserna och en tejpbit placerades över avtrycken. Därefter mättes kraften i Newton som behövs för att dra bort tejpen.

– Testet blir ett mått på hur hårt smutsen sitter och hur enkelt det är att få bort den. Efter testet gjordes även en visuell bedömning av hur mycket smuts som satt kvar på varje lins. De två momenten överensstämde mycket bra, de glas som såg skitigast ut var också de som behövde mest tejpkraft.

Även här stack Synsam ut som en klar vinnare och krävde bara en tredjedel så mycket tejpkraft som Specsavers lins.
– Glasögonen från Synsam blir inte nedsmutsade lika fort och är enklare att rengöra än många av de andra glasen, säger Stefan Källberg. 

Laboratoriet analyserade även glasens antireflexbehandling. Alla glasögonpar reflekterade klart mycket mindre ljus jämfört med ett par obehandlade referensglas. Men det fanns ändå tydliga skillnader. De bästa glasen från Synologerna reflekterade till exempel en tredjedel så mycket ljus som glasen från Specsavers.

Testet visar också att priset för att sätta in glas i ett par bågar skiljer sig mycket mellan olika optiker. För konsumenten blir slutsatsen att den som vårdar sina glasögon väl, och kan tänka sig att rengöra dem lite oftare, kan tjäna tusenlappar genom att välja ett billigare alternativ. Klart billigast är nätbutikerna.

 

Fakta

 

 

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP har på uppdrag av Testfakta undersökt optiska egenskaper samt ytbehandling och reptålighet på åtta glasögonpar inköpta från olika optikerkedjor och nätbutiker.
   För att beställningarna skulle vara så rättvisa som möjligt köptes åtta likadana glasögonbågar in. En av Testfaktas medarbetare gick därefter till en optiker hos varje kedja med bågarna och ett recept på synfelet -2,0 på båda ögonen. Alla optiker fick samma recept och en beställning på plastglas som var antireflex, antismuts och hårdhetsbehandlade. Alla inköpta glas är i plast. Vid beställningarna gjordes ingen butik uppmärksam på att det rörde sig om ett test. Urvalet är att betrakta som ett stickprov.

Glasögonglas från följande optiker har köpts in:
- Synsam
- Direkt Optik
- Synologerna
- Lensway (nätbutik)
- Aktuell Optik
- Specsavers
- Favoptic (nätbutik)
- Synoptic


Priser
Alla beställningarna gjordes från butiker i Stockholms innerstad och priserna kan troligtvis skilja sig i en jämförelse med övriga landet. Dessutom erbjuder kedjorna ofta olika typer av paketpriser där man kommer billigare undan om man köper både synundersökning, bågar och glas på samma ställe.
Även till nätbutiken Lensway skickades samma bågar in, men här tillkom en kostnad på 500 kronor för egna bågar. Hos den andra nätbutiken i testet, Favoptic, kan man inte skicka in egna bågar utan måste välja från företagets sortiment. I det angivna priset ingår alltså även bågar för cirka 400 kronor.

Optiska egenskaper
Laboratoriet analyserade linsernas optiska egenskaper i förhållande till receptet. Det fanns vissa avvikelser men alla glas höll sig inom tillåtna gränser.

Reptålighet
Här brukades en testmetod som annars används vid test av skyddsglasögon. En lins från varje glasögonpar placerades på en roterande platta med yttre glasytan uppåt. Från ett rör ovanför glasen hälldes grovkorning sand i en jämn ström. Därefter mätte laboratoriet hur matta linserna blivit av behandlingen. Resultatet anges som en ökning i procent av diffust ljus som släpps genom glaset.

Smutsavvisande egenskaper
För att bedöma glasögonens smutsavvisande förmåga användes en metod från ett amerikanskt laboratorium, specialiserade på tester av glasögonglas. Först sattes fingeravtryck på linserna och en tejpbit placerades över avtrycken. Därefter mättes kraften i Newton som behövs för att dra bort tejpen. Testet blir ett mått på hur hårt smutsen sitter och hur enkelt det är att få bort den. Efter testet gjordes även en visuell bedömning av hur mycket smuts som satt kvar. De båda momenten överensstämde väl, det vill säga de glas som såg smutsigast ut var också de som behövde mest kraft för att dra bort tejpen.

Antireflexbehandling
Laboratoriet mätte hur mycket av ljuset som varje glasögonpar reflekterar. Testet gjordes för såväl dagsljus som för inomhusförhållanden med glödlampor. Samtliga glasögon i testet reflekterar betydligt mindre än ett par obehandlade glas. Men de skiljer sig också inbördes.  

Betygsättning
Endast glasögonens ytbehandling och reptålighet har betygsatts. Här har viktningen gjorts enligt följande: Reptålighet 50 procent, antismutsbehandling 30 procent och antireflexbehandling 20 procent.

 

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.