Debatten om det nikotinbaserade vita snusets existensberättigande har knappast undgått den som dagligen brukar någon form av stimulantia inom lagens gränser. Argumenten växlar från inkörsport till nikotinberoende eller andra droger till att vara en produkt som framför allt kan hålla unga borta från att börja röka eller använda det mer skadliga tobaksbaserade bruna snuset.
[PDF]
I Sverige använder cirka 20 procent av männen och sju procent av kvinnorna snus i någon form dagligen. Antalet rökare är dock avsevärt lägre än i andra länder. Bäst för folkhälsan vore förstås om alla slutade att bruka nikotin i någon form, men många är i dag fast i ett nikotinberoende.
Nikotinet är inte oproblematiskt ur medicinsk synvinkel. Forskning av till exempel Louise Adermark, docent i neurobiologi vid Göteborgs universitet, visar att nikotin inte bara är starkt beroendeframkallande, utan kan även orsaka bestående förändringar i hjärnans nervceller som styr beteende och känslor. Annan forskning utförd av Magnus Lundbäck, hjärtläkare på Danderyds sjukhus och docent i kardiologi vid Karolinska institutet, visar att nikotin kan ge ökad kärlstyvhet som kopplas samman med en ökad risk för stroke och hjärtinfarkt.
Oavsett hur man ser på bruket av vitt snus och dess effekter har det under alla omständigheter blivit en produkt som nått stora försäljningsframgångar, inte minst hos unga och kvinnor. En av anledningarna till detta är sannolikt spännande smaker som lockar nya konsumenter till kategorin.
Vitt, tobaksfritt snus och andra nikotinprodukter får inte säljas till personer under 18 år, men en Novus-undersökning från 2021 visade 19 procent av flickorna och 17 procent av pojkarna i årskurs nio att de någon gång provat vitt nikotinsnus. I gymnasiet var motsvarande siffra 37 respektive 31 procent.
Testfakta har i samråd med externa experter utvärderat innehållet i tolv vanliga märken av vitt snus i jämförelse med ett vanligt brunt tobakssnus, General Original portion. Tonvikten ligger på nikotinhalt, pH-värde och förekomst av skadliga ämnen som de tobaksspecifika nitrosaminerna (NNN och NNK) och tungmetaller som arsenik och kadmium.
Analyserna som ligger till grund för vår utvärdering har utförts av det oberoende laboratoriet Eurofins Scientific i Lidköping på uppdrag av Nicoleaks.
Utvärderingen visar att vitt tobaksfritt snus innehåller avsevärt lägre nivåer av skadliga ämnen som nitrosaminer och tungmetaller, men det visar också att nikotinhalten ofta är väldigt mycket högre än i tobakssnus. Nikotinhalten varierar kraftigt mellan olika produkter, mellan cirka 2,3 mg/portion till som högst 19,9 mg/portion. Men det finns även starkare varianter på marknaden. Vanligt brunt tobakssnus brukar som jämförelse ligga på cirka 8mg/portion, även om det också finns betydligt starkare produkter.
Men nikotinhalten förklarar bara en del av styrkan. Snusets pH-värde har också en stor betydelse för effekten. När saliven löser upp nikotinsaltet i påsen avgör pH-värdet hur snabbt nikotinet tas upp av kroppen. Bara en liten ökning av pH gör att andelen fritt nikotin ökar dramatiskt. Vid pH 8 är ca 50% av nikotinet fritt, vid pH 8,5 ungefär 75% och vid pH 8,9 ca 90%.
– När värdet stiger en bit över 9,0 mattas ökningseffekten av ganska snabbt. Man når full effekt och det blir meningslöst med ett större värde, säger Torbjörn Synnerdahl, som är testansvarig på Eurofins.
Tidigare har det saknats ett standardiserat sätt för att ange nikotinstyrkan i det vita snuset. Tillverkarna har i stället använt egna skalor, ofta i form av ett ”pluppsystem”, som är tänkt att visa den upplevda styrkan.
Från och med den 1 juli 2023 måste alla ingredienser i snuset redovisas på förpackningen i fallande viktordning. Det innebär även att uppgifter om nikotinhalt och fördelning per portion ska redovisas. Men det finns inget krav på att informera om nikotineffekten eller deklarera pH-värdet. Snusen i vår sammanställning varierar mellan pH 8,3 och 9,5 vilket innebär en avsevärd skillnad i nikotineffekt även om nikotinhalten i sig är likvärdig.
Att enbart redovisa nikotinhalten ger inte hela bilden och gör det svårt för konsumenten att kontrollera nikotinintaget och minska sitt beroende.