Allt fler vill gifta sig utomlands, det visar bland annat undersökningar som gjorts bland gäster på Bröllopsmässan. Anki Moalee är bröllopskoordinator och har valt att rikta in sig på utlandsbröllop just på grund av det ökade intresset.
– Jag tror många tycker det är ett bra sätt att komma bort från krav och förväntningar hemma och i stället skapa ett personligt bröllop som blir ett minne för livet, säger hon.
Att som i en film smita direkt till flygplatsen efter en rusig utekväll och gifta sig i ett annat land kan låta romantiskt, men är i praktiken väldigt svårt. Det krävs en hel del förarbete, säger Anki Moalee.
– Man bör börja planera ett till ett och ett halvt år före bröllopet för att ha störst chans att få sitt förstahandsval på till exempel ceremoniplats och fotograf. Men det har ju också mycket att göra med vilken period man vill åka - under resmålens högsäsong bör man vara ute i extra god tid, säger hon.
Det lättaste sättet att gifta sig med en lagligt giltig ceremoni utomlands är att vända sig till en svensk ambassad med vigselrätt, eller till de svenska kyrkor i utlandet som har rätt att viga par. Det kan också gå att gifta sig inför en utländsk myndighet, men då måste man kolla upp regler för respektive land extra noga. Samkönade par bör också noga ta reda på i vilka länder de kan vigas, eftersom alla länder inte kommit lika långt på det området.
De flesta brudpar Anki Moalee konsulterar vill gifta sig i Europa - Rom och Paris är populära städer. Men hon har även ordnat safaribröllop i Kenya och strandbröllop i Thailand. Och egentligen går det att gifta sig nästan var som helst om man man tänka sig en borgerlig vigsel i Sverige först och en symbolisk ceremoni på plats. Ett sådant upplägg kan dessutom gå snabbare att få ihop, för den som har bråttom.
– Då är man ju fri att låta vem som helst hålla i ceremonin på resan. Själv lät jag en vän hålla i vårt bröllop när jag och min man gifte oss i Italien, säger Anki Moalee.