Ovisst om svenska VW-ägares ersättning

Ovisst om svenska VW-ägares ersättning

I slutet av juni blev det klart att amerikanska VW-ägare får skadestånd för bilföretagets fusk med utsläppsdata. Men det är inte samma sak som att drabbade svenska bilägare också kommer att få någon kompensation.

Kristina von Dolwitz
Kristina von Dolwitz Publicerad: 22 Jul, 2016
Läs senare

Upp till 80 000 kronor i ersättning plus rätt till korrigering eller återköp av bilen blev uppgörelsen mellan Volkswagen och fuskdrabbade amerikanska bilägare i 44 delstater. Hur det blir för drabbade bilägare i Sverige är dock fortfarande oklart.

Alltsedan Volkswagens fusk med motorernas utsläppsdata slog ned som en bomb har mängder med drabbade bilägare anmält biltillverkaren till Konsumentverket. Hos Konsumentombudsmannen, KO, som har möjlighet att driva en process mot Volkswagen svarar man precis som i höstas att de avvaktar men följer utvecklingen noga både här hemma och i andra europeiska länder.

– Vi måste göra en bedömning om och hur vi kan gå vidare rättsligt i detta fall. Vi får in mängder av anmälningar till myndigheten, men det betyder inte att vi per automatik agerar, säger Gunnar Wikström hos KO.

Men bilägare måste inte vänta på att myndigheterna bestämmer sig för hur de ska göra. 

– Det står var och en fritt att stämma Volkswagen och kräva ersättning, förutsatt att man kan visa på att man lidit ekonomisk skada. Därmed inte sagt att man kommer nå samma resultat som i USA, säger Roberth Nordh, docent i processrätt och expert på grupptalan.

Sedan 2003 finns möjligheten för en grupp som drabbats på samma sätt att väcka talan tillsammans. Men riktigt som i USA, där man har en annan tradition av att lösa konsumenttvister via domstol, fungerar det inte, menar Roberth Nord:

– I Sverige litar vi mer på att vår svenska lagstiftning och myndigheterna ska skydda oss. Men när det väl händer något, då är det inte lika lätt att få upprättelse i efterhand.

Det största hindret är den ekonomiska risk som är förenat med att processa i Sverige.  Det gäller både myndigheter, organisationer och privatpersoner. Om du förlorar måste du betala både dina egna och motpartens kostnader. Det gör att skadorna man processar om måste vara stora – för att det ska vara värt risken.

Att anmäla sitt intresse till en grupptalan som någon annan ansvarar för är däremot riskfritt. Förutom en eventuell anmälningsavgift, har man inget ekonomiskt ansvar och man kan ångra sig och hoppa av när som helst innan rättegången startar.  Tryggt att veta är också att domstolen måste bedöma om grupptalans företrädare och ombud är bra på att ta tillvara gruppmedlemmarnas intressen.  

Däremot är det viktigt att i tid göra ett aktivt val om man vill vara med. Efter att rättegången kommit igång är det ofta för sent att försöka få del av ett eventuellt skadestånd.

FAKTA OM VW-SKANDALEN OCH GRUPPTALAN

230 000 bilägare drabbade i Sverige

  • Fusket handlar om att en viss typ av dieselmotor som finns hos bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda och Seat är manipulerad så att den visar bättre utsläppsvärden vid test än den har i verkligheten. Totalt är 230 000 svenska bilägare berörda.
  • Volkswagen har börjat kalla in bilar för korrigering. Volkswagen hävdar att bilägare i Sverige ska hållas skadelösa och att andrahandsvärdet på bilarna inte kommer att påverkas.

Källa: vwdieselinfo.se

Grupptalan – ett sätt för konsumenter att hävda sin rätt

  • Lagen om grupprättegång instiftades 2003.
  • Grupptalan kan väckas av privatperson, företag, ideell förening eller myndighet.
  • De som omfattas av grupptalan måste vara drabbade på ett likartat sätt så att deras anspråk inte skiljer sig åt för mycket.
  • För att omfattas av en grupptalan måste man anmäla sig aktivt. Man kan ångra sig fram till att rättegången startar. Det är bara en skriftlig anmälan till domstolen inför rättegång som är bindande.
  • Det är den som driver grupptalan som är ekonomiskt ansvarig för processen. I en förening delar medlemmarna på den ekonomiska risken.
  • Grupptalan väcker ofta medial uppmärksamhet. Några kända fall av grupptalan har väckts mot försäkringsbolagen Skandia Liv och Salus Ansvar, Sveriges Lantbruksuniversitet, elbolaget Kraftkommission och kapitalförvaltaren Acta.

 

Källa: Roberth Nordh och notisum.se

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.