Testfaktas test av hund- och kattfoder

Testfaktas test av hund- och kattfoder

Testfaktas kvalitetscertifiering av hund- och kattfoder säkerställer att fodret är näringsmässigt balanserat och att det ger ett korrekt intag av alla nödvändiga näringskomponenter. Foto: Shutterstock
Testfaktas kvalitetscertifiering av hund- och kattfoder säkerställer att fodret är näringsmässigt balanserat och att det ger ett korrekt intag av alla nödvändiga näringskomponenter. Foto: Shutterstock
Laboratorietest

Utbudet av foder för hundar och katter har aldrig varit så stort och priset varierar kraftigt mellan olika varumärken. Kan man lita på näringsinnehållet i de billigare alternativen och är ett högre pris en garanti för kvalitet?

Laboratorietest
Testfakta Research Publicerad: 2 Sep, 2014
Läs senare

Testfaktas kvalitetscertifiering av hund- och kattfoder (Testfakta Certified Nutritional QualityTM) säkerställer att fodret är näringsmässigt balanserat och att det ger djuret ett korrekt intag av alla nödvändiga näringskomponenter. Syftet med kvalitetscertifieringen är att underlätta för konsumenter att välja rätt och att hjälpa tillverkare med bra foder att synas.

Kvalitetsbedömningen som ligger till grund för Testfaktas certifiering baseras på gällande rekommendationer för näringsinnehåll i hund- och kattfoder, utfärdat av NRC (The National Research Council). NRC är en del av USA:s motsvarighet till svenska Vetenskapsakademin och syftar till att främja forskning och utveckling inom olika vetenskapsområden.

För kvalitetsbedömningen analyseras det näringsmässiga innehållet i fodret. Analysen utförs på det ackrediterade livsmedelslaboratoriet Eurofins Analytics i franska Nantes.

För att erhålla Testfakta Certified Nutritional QualityTM måste resultatet från laboratorieanalysen visa att fodret har en bra näringsbalans och att det ligger i linje med rekommenderade nivåer för alla viktiga näringsämnen. Analysen omfattar totalt ett 60-tal olika näringsparametrar fördelat på följande huvudkategorier:

Energiinnehåll
Fodrets totala energiinnehåll samt fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater beaktas vid värderingen. Det är viktigt att fodret håller en hög energinivå och att fördelningen mellan de olika energikällorna är rätt för hunden eller katten.

Proteinsammansättning
Protein är framförallt viktigt för tillväxt i muskler och vävnader. Protein består av aminosyror som är nödvändiga för djurets produktion av egna proteiner. Hundar och katter behöver ett 20-tal aminosyror för att bygga egna proteiner. Tio av dessa måste tillföras via fodret och benämns därför som essentiella. Förutom den totala proteinhalten analyseras de tio essentiella aminosyrorna.

Fettsyrasammansättning
Fett har flera viktiga funktioner. Förutom att det är en effektiv energikälla är fett viktigt för hud och päls, men även för hjärnans utveckling. Fett utgörs av olika typer av fettsyror där några är mer viktiga för djurets hälsa än andra. En del fettsyror måste tillföras genom fodret och benämns därför som essentiella. Förutom den totala fetthalten analyseras fodrets fettsyrakomposition.

Kolhydrater (kostfibrer)
Kolhydrater är en mindre viktig energikälla för hundar och katter. Kolhydraternas funktion är framför allt att bilda blodsocker, något som djuret även kan framställa ur fodrets protein och fett. Kolhydrater utgörs av socker, stärkelse och kostfibrer. Kostfibrer har inget näringsmässigt värde för djuret men ger en bra mättnadskänsla och bidrar till att hålla i gång mage och tarmar. En för stor andel kolhydrater, och då speciellt kostfibrer, kan orsaka diarré och ha en inverkan på djurets näringsupptag.

Mineraler
Mineraler som järn, kalcium och magnesium fyller flera viktiga funktioner i fodret. De främjar bland annat uppbyggnad av benstomme och bildandet av hud och päls. Analysen som ligger till grund för kvalitetsbedömningen omfattar sammanlagt 12 olika mineraler där de viktigaste är:

  • Kalcium (Ca): Kalcium har framför allt betydelse för uppbyggnad och underhåll av benstomme och tänder men även muskler och nerver behöver kalcium. Kalciumet påverkar också hur djuret kan tillgodogöra sig andra mineraler och vitaminer, där ett för högt kalciumintag kan ha en negativ inverkan på upptagningsförmågan.

  • Fosfor (P): Fosfor verkar i samspel med kalcium och är ett viktigt mineral för uppbyggnad av muskler och för aktivering vissa vitaminer.

Det är viktigt att fodret innehåller rätt mängd av både kalcium och fosfor men även att balansen mellan dessa två mineraler är rätt. Det är en förutsättning för en harmonisk tillväxt och väl fungerande organ. För mycket fosfor eller en skev relation mellan kalcium och fosfor kan t ex. leda till benskörhet.

  • Magnesium (Mg): Magnesium är ett mineral och en antioxidant. Magnesium är bland annat viktigt för celler, hjärtat och immunförsvaret.

  • Koppar (Cu): Koppar har tillsammans med vissa B-vitaminer och järn en viktig betydelse för blodbildningen. Koppar är även viktigt för djurets leder och för bildandet av proteinet elastin som gör huden elastisk.

  • Selen (Se): Selen är ett mineral och en antioxidant. Selen skyddar bland annat kroppens celler och tillsammans med vitamin E har Selen en viktig funktion i immunförsvaret och reducerar risken för cancer.

  • Zink (Zn): Zink är ett mineral och hjälpämne med betydelse för många olika funktioner i kroppen. Bland annat för uppbyggnad av hud och päls men även för kroppens upptagning av vitamin A (se nedan).

  • Järn (Fe): Järn är framförallt är viktigt för bildande av nya blodkroppar.

Vitaminer
Precis som mineraler fyller vitaminer flera viktiga funktioner i fodret. Förutom att de verkar som antioxidanter främjar de bland annat ämnesomsättningen och bildandet av viktiga fettsyror.

Det finns två typer av vitaminer: fettlösliga och vattenlösliga. De fettlösliga vitaminerna lagras i kroppsfettet, medan vattenlösliga förs ut med urinen efter att de gjort nytta. Doseringen av fettlösliga vitaminer får inte vara för hög eftersom överskott kan leda till förgiftning. Analysen som ligger till grund för kvalitetsbedömningen omfattar sammanlagt 13 olika vitaminer där de viktigaste är:

  • Vitamin A: Vitamin A är ett fettlösligt vitamin som bland annat är viktig för immunförsvaret, synen, hörseln och hud och päls.

  • B-vitaminer: B-vitaminer är en grupp vattenlösliga vitaminer som främst fungerar som hjälpämnen för ämnesomsättningen men bidrar även till bildandet av flera viktiga fettsyror.

  • Vitamin C: Vitamin C är ett vattenlösligt vitamin och en antioxidant vars främsta funktion är skydda kroppens celler.

  • Vitamin D: Vitamin D är ett fettlösligt vitamin vars främsta uppgift är att säkra kroppens upptagning av kalcium och fosfor. D-vitaminen är med andra ord viktig för djurets benstomme, tänder muskler och nerver.

  • Vitamin E: Vitamin E är ett fettlösligt vitamin och en antioxidant vars främsta uppgift är att skydda kroppens celler och stärka kroppens immunförsvar.

  • Vitamin K: Vitamin K är ett fettlösligt vitamin vars främsta uppgift är att motverka blödningar eftersom det underlättar blodets koagulering.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.