”Anza Platinum XT är förbättrad på flera punkter, man kan faktiskt säga att det är en helt ny pensel som håller mycket hög kvalitet”, säger Phil Rhodes, som är ingenjör vid Intertek Testing & Cerfitication Ltd. i Storbritannien.
Phil Rhodes och hans kollegor har i Interteks laboratorium i Milton Keynes testat och jämfört 14 olika lackpenslar på den svenska och norska marknaden. Testet har genomförts på uppdrag av Orkla House Care, som äger varumärkena Anza, Jordan, Spekter och Hamilton.
Viktiga egenskaper, som värderas högt i testet, är förmågan att suga upp färg och på vilket sätt färgen släpper från penseln. Ju mer färg penseln suger upp desto fortare går jobbet eftersom man behöver doppa penseln i färgburken färre gånger. Sedan ska färgsläppet ske kontrollerat, med precision och ge en yta utan synliga penseldrag.
[PDF]
"När det gäller penslar från 50 millimeter och uppåt såg vi att det fanns behov för en pensel med högre kapacitet för att måla lite större ytor snabbare. Då är det viktigt att penseln tar upp och ger ifrån sig färg på ett bra sätt", säger Tobias Andersson, som är International Marketing Manager för Orkla House Care.
Den ökade kapaciteten har förbättrats bland annat genom att Anza Platinum XT fått fler och längre penselborst, att profilen på borsten har förändrats och hålrummen mellan borsten modifierats.
"Det syns faktiskt tydligt om man lägger den nya och gamla modellen sida vid sida. Den nya penseln är betydligt längre. Även greppet har blivit bättre", säger Phil Rhodes.
Det är flera delmoment som mäts och betygsätts enligt en femgradig skala. Alla penslarna har sina starka och svaga sidor och betygen varierar ganska mycket mellan testmomenten. Det gör att totalbetyget för testvinnaren och den som hamnade sist rör sig inom ett till synes litet intervall från 3,8 ned till 2,9.
"Den stora mängden delresultat suddar ut bilden lite, men när det gäller nyckelfaktorer som färgupptagning och färgsläpp är det stor skillnad mellan penslarna. Från väldigt bra till dåliga", säger Phil Rhodes.
Ett tips när det gäller att välja en bra pensel när man står i butiken är att titta på penseln uppifrån och se hur tätt penselborsten sitter. När man drar fingrarna genom borsten ska det inte finnas några mellanrum utan borsten ska vara helt tät. Det är även viktigt att penseln ligger väl i handen så att man kan måla med den under en längre tid. Om handtaget är av plast eller trä är en smaksak, där ger testet inget entydigt svar.
Sedan får man vad man betalar för. Testet visar att de dyrare penslarna är bättre än de billigare, så vill man ha ett bra slutresultat och en pensel som håller länge får man vara beredd att betala lite mer.