Kapselmaskinen som brygger godast espresso

Kapselmaskinen som brygger godast espresso

Foto: Tobias Rydergren
Henrik Sandén Foto: Tobias Rydergren
C3 M2
DeLonghi
Electrolux
Nespresso
Saeco

En kapselmaskin är ett smidigt sätt att få till en espresso hemma i köket. Testfakta har jämfört prestanda och smak på fem modeller med hjälp av Henrik Sandén, svensk mästare i kaffeprovning.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 23 mar, 2012
Läs senare

I snitt dricker svenskarna tre och en halv kopp kaffe om dagen. Det placerar oss som nummer två på listan över de mest kaffekonsumerande länderna i världen, endast slagna av finnarna. Senast i raden av tekniker för att framställa denna populära dryck är kapselmaskinen. En liten dos förpackad kaffe matas in i maskinen och ut kommer en färdig kopp utan sump och spill. Och att det blivit en succé visar inte minst försäljningsstatistiken. Under 2011 utgjorde portionsespresso hela 75 procent av marknaden för espressomaskiner.

– De fyller helt klart en funktion eftersom de är så lätta att använda. Att göra en riktig espresso på traditionellt vis kräver kunskap och tid. Här kan man verkligen misslyckas vilket däremot är svårt med kapslarna, säger Henrik Sandén, svensk mästare i kaffeprovning som driver kaffebutiken Smakfamiljen i Stockholm.

Testfakta har med Henrik Sandéns hjälp jämfört prestanda och smak på fem olika maskiner på den svenska marknaden med tillhörande kapselsystem. Själva smakprovningen utfördes som ett blindtest och Henrik Sandén hade ingen aning om vilken maskin eller kapsel han betygsatte.

Ingen av den testade espresson når upp till några kaffekulinariska höjder. Men såväl Dolce Gusto som C3 får ändå godkänt. Båda bryggde god espresso, även om de enligt Henrik Sandén saknar det där lilla extra.
– Men det får man inte med den här typen av maskiner. Det kräver ett mycket finare kaffe än vad de stoppar i kapslarna, säger han.

Klart sämst betyg fick något överraskande Nespresso. Företaget framstår som något av kapselespressons Rolls Royce med lyxiga förpackningar, egen kaffeklubb och en exklusiv butik på Kungsgatan i Stockholm. På sin hemsida beskriver man hur deras kaffespecialister ”som verkliga konstnärer” tagit fram de olika blandningarna – alla med ”olika karaktär och aromprofil”.
För svenske mästaren i kaffeprovning hade dock Nesspressos kaffe inget konstnärligt över sig. ”Vattnig och tunn, helt utan kropp och med en konstig bismak av gröna ärtor”, är hans omdöme.
– Den där maskinen hade jag lämnat tillbaka till affären, säger han.

En förklaring till Nespressos vattniga kaffe kan vara bryggtiden, enligt Henrik Sandén. Ett riktmärke brukar vara 25 sekunder – vilket de flesta maskiner i undersökningen ligger kring. Nespressomaskinen däremot brygger på bara nio sekunder.
– På så kort tid är det svårt att få ut någon smak från bönorna. En annan förklaring kan vara att Nesspresso bara har fem gram kaffe i kapslarna vilket är mindre än övriga. En espresso bör innehålla omkring åtta gram.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"5425","link_text":null,"attributes":{"title":"Henrik Sandén Foto: Tobias Rydergren","class":"media-image media-element file-media-large"}}]]

Henrik Sandén blindtestade espresson.

Bryggtiden får heller inte vara för lång – något som kan förklara skillnaden i omdöme mellan espresson från Electrolux och Saecos maskiner. Tillverkarna använder samma kapselsystem och vid smakprovningen användes exakt samma kapsel – Tierra Intenso. Medan Saeco brygger på 23 sekunder tar Electrolux hela 33 sekunder på sig. Vid smakprovningen uppfattades Electrolux espresso som beskare och bittrare än Saeco och fick därmed ett sämre betyg.
– Trettiotre sekunder är ganska lång tid. Då riskerar man att få ut för mycket smak vilket kan göra kaffet bittert och kärvt, säger Henrik Sandén.  

En kapselmaskin är ingen jättedyr investering. Struntar man i extrafunktioner som mjölkskummare eller möjligheten att själv programmera in olika bryggstorlekar kan man komma undan med dryga tusenlappen. Det som kostar pengar är kapslarna. En kapsel ligger på mellan tre och femtio och fyra kronor. Beroende på mängden kaffe i kapslarna hamnar man på ett kilopris på mellan 500 och 700 kronor.
– Det är ett väldigt högt pris om ser till vad man får. För de pengarna kan du köpa det absolut finaste och godaste kaffet som finns på den svenska marknaden, säger Henrik Sandén.

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Vassast i trädgården - 8 sekatörer i test

Oavsett om du är proffs i parken eller hobbyodlare hemma så är sekatören ett av trädgårdens viktigaste verktyg. Men kvalitetsverktyg kostar ofta en hel del, och de bästa sekatörerna ligger högre i pris än genomsnittet. Vinnaren i Testfaktas laboratorietest av sekatörer blir Fiskars som har utmärkt skärprestanda och är mycket ergonomisk för många timmar i trädgårdslandet.

Laboratorietest

Så många lingon är det i burken

Rårörda lingon är precis vad namnet antyder – färska lingon som varsamt blandats med socker, utan tillsatser och utan uppvärmning. Men hur står sig butikernas burkar mot den traditionella metoden? Är det verkligen rårörda lingon, eller snarare vanlig sylt? Testfaktas test avslöjar stora skillnader mellan olika fabrikat
Laboratorietest

Te i påse – stora skillnader i kvalitet och pris

Svart te har högre koffeinhalt än många andra teer, och den uppiggande effekten är en av anledningarna till att det gör sig extra bra på morgonen. Men se till att välja rätt – det är stor skillnad på både smak och kvalitet, och priset varierar enormt.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Bästa bindan innehåller också mycket förnybart material

Tunn, torr och läckagefri ­är målet när tillverkarna utvecklar bindor. Men det är stora skillnader i prestanda mellan olika fabrikat visar Testfaktas stora laboratorietest av sanitetsbindor på den svenska marknaden. Flera av bindorna innehåller också stora mängder fossilbaserat material, trots att alternativ finns.

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.