Hög nivå på energisnåla dammsugare

Hög nivå på energisnåla dammsugare

En dammsugare i testutrustning för att mäta dammupptagning.
Labbet mäter dammupptagningsförmågan på hårt golv och på mattor. Foto: Tobias Meyer.
Dammsugare i studio där man  mäter ljudnivå.
Electrolux och Siemens är tystast bland dammsugarna, visar labbets mätningar av ljudnivån. Foto: Tobias Meyer.
Laboratorietest

En dammsugares kapacitet sitter inte bara i motorn, visar Testfaktas test. Eu:s nya krav på energisnåla dammsugare har snarare höjt nivån på maskinerna, anser labbet.

Laboratorietest
Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 9 Mar, 2015
Läs senare

När EU i höstas skärpte reglerna för hur mycket energi en dammsugare max får dra blev det på sina håll rusning efter de gamla kraftfullare modellerna. Enligt tidningen The Guardian ökade flera brittiska återförsäljare sin försäljning av äldre 1800- och 2000 wattsmaskiner med runt 40 procent. Men oron över att nya energisnåla maskiner skulle göra städningen sämre visar sig vara helt obefogad.

– Det är snarare tvärt om, dammsugarna har blivit bättre, säger Albrecht Liskowsky, testledare på SLG:s laboratorium i Tyskland.

Testfakta lät labbet testa sju dammsugare med en motoreffekt under den nya maxgränsen 1600 watt. Sex av modellerna ligger till och med under 900 watt, som blir maxgränsen när reglerna skärps ytterligare 2017.

[PDF]

– De nya kraven har tvingat tillverkarna att förbättra designen och delarnas utformning, saker som har mycket större betydelse för hur bra dammsugarna är på att ta upp damm än vad effekten har, förklarar Albrecht Liskowsky.

Labbet mätte maskinernas dammupptagningsförmåga på både hårt golv och mattor. Dammsugarna testades också med det lilla munstycket på soffkuddar.

Högst betyg får Electrolux, som har en bra dammupptagningsförmåga över lag och väldigt låg ljudnivå. Electrolux får också ett högt betyg av panelen för sin användarvänlighet.

Men det är tydligt att olika maskiner är olika bra på olika underlag. Mattor är inte testvinnaren Electrolux starkaste gren, där är det istället Bosch som är bäst.

– Att vissa modeller är bättre på mattor och andra är bättre på hårda golv beror framför allt på munstyckets utformning, säger Albrecht Liskowsky.

När resultaten räknas ihop är det är mycket jämnt mellan maskinerna, och bland sex av sju testade modeller är det bara decimaler som skiljer slutbetygen åt.

Clas Ohlsons dammsugare som är testets billigaste sticker ut och får betydligt lägre betyg än de övriga. Bland annat läcker knappt en procent av dammet som Clas Ohlsonmaskinen suger upp ut igen. Alla de andra testade modellerna klarar att behålla nära 100 procent av de uppsugna dammpartiklarna inuti.

– Det beror troligen på luftläckage från olika delar av dammsugaren, det är vanligare bland billiga modeller, säger Albrecht Liskowsky.

– Är dammsugaren inte är tät spelar det ingen roll hur bra filter som sitter i. Och för en person med allergi kan en procents dammläckage vara alldeles för mycket.

Fakta om testet

SLG laboratorium i Tyskland har på uppdrag av Testfakta testat sju vanliga dammsugarmodellerför max 3000 kronor. Alla maskiner är utrustade med påse och passar för både mattor och hårda golv. De har en deklarerad effekt på max 1600 watt och ska uppfylla EU:s gällande krav.

Testet bestod av följande delar:

Dammupptagning

Labbet mätte dammupptagning på hårt golv och mattor. På hårt golv utfördes testet både med tom påse och halvfull påse. Labbet testade även maskinernas förmåga att suga upp fibrer från klädda möbler, och hur många millimeter som det stora munstycket missade när man dammsuger intill väggar och kanter.

Filtreringsförmågan testades genom att mäta partikelhalten i den luft som dammsugaren blåser ut.

Ljudnivå

Ljudnivån mättes och anges i dBA

Hantering

En användarpanel bedömde hur lätt det var att sätta ihop och ta isär dammsugarens olika delar, byta och rengöra filter, lyfta och bära och även dammsuga på mattor och hårt golv.

Hållbarhet delar

Munstyckets slagtålighet testades och labbet bedömde hur bra dammsugarslangen och anslutande delar stod emot deformation.

Fakta om energikrav på dammsugare

Från den 1 september 2014 får dammsugare som sätts ut på marknaden max ha en effekt på 1600 watt. Från den 1 september 2017 sänks kraven ytterligare till 900 watt. Dammsugarna måste också vara energimärkta och saker som filtreringskapacitet och ljudnivå visas på etiketten. Reglerna är en del av EU:s ekodesign- och energimärkningsförordningar.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.