Få tvättmedel klarar alla fläckar

Få tvättmedel klarar alla fläckar

Laboratorietest

Olika flytande tvättmedel är olika bra på olika typer av fläckar. Några har bra allroundeffekt, och något är riktigt dåligt på det mesta. Ungefär så kan utfallet av Testfaktas laboratorietest av sex vanliga flytande vittvättmedel på den svenska marknaden sammanfattas.

Laboratorietest
Testfakta Research Publicerad: 4 Okt, 2010
Läs senare

Rödvin på duken, ungar som rullat kläderna gröna i leken på gräsmattan och så den där fula fettfläcken på vita klänningen. Tvättresultatet varierar beroende på tvättmedel och fläck visar Testfaktas test av sex flytande vittvättmedel. Ariel och Via tvättar bäst, medan Neutral får underkänt.

Testfakta har på uppdrag av Procter & Gamble låtit laboratorietesta sex av de vanligaste tvättmedlen på den svenska marknaden. Laboratorietestet, som följer den internationella teststandard som branschorganet AISE tagit fram, har utförts av det ackrediterade franska laboratoriet Eurofins ATS.

[PDF]

Testet omfattar två huvudmoment: fläckborttagningsförmåga och förmågan att bevara materialets vithet.
Fläckborttagningsförmågan har testats på 14 olika typer av fläckar. Blekbara fläckar som rödvin och kaffe, proteinbaserade fläckar som choklad och blod samt fettbaserade fläckar som olja och stekfett.

Vitheten efter tvätt har mätts dels efter hur vitheten förstärks, dels efter vilken grånande effekt tvättmedlet haft.

Testet har utförts vid 40 °C i mjukt vatten som är den vanligaste vattenhårdheten för svenska konsumenter.

Anthony Million har varit testansvarig vid laboratoriet Eurofins.
Vad är din uppfattning om AISE:s standardtest?

– Det är ett test som hela branschen både erkänner och använder, och den stora fördelen är att det fungerar som en bra kompmiss. Det speglar både ett slags genomsnittlig tvätteffektivitet och effekten på de vanligaste fläckarna.

Testresultatet har betygsatts enligt en 5-gradig skala där 1 står för mycket otillfredsställande och 5 för mycket tillfredsställande. Snittbetyget 3 innebär med andra ord ett medelbra resultat.
Fem av sex tvättmedel i testet når också ett samlat resultat som ger betyget 3 eller högre.  Endast ett, Neutral, når inte upp till en vad skulle kunna klassas som godkänd nivå. Neutral får med totalbetyget 2,4, inte godkänt för varken fläckborttagningseffektiviteten eller den vitbevarande förmågan.

Vilken är den enskilt viktigaste faktorn som förklarar skillnaden mellan ett bra och ett dåligt presterande flytande tvättmedel?
– De största skillnaderna i fläckborttagningsförmågan märks hos oljebaserade och proteinbaserade fläckar. Det märks särskilt när man tvättar i låga temperaturer, det är väldigt svårt att få bort fläckarna då. Det kan finnas anledning att göra sin egen ”cocktail” av tvättmedel för att få en bättre effekt vid just låga temperaturer, säger Anthony Million.

I den samlade bedömningen väger fläckborttagningsförmågan tyngst, med en 65-procentig viktning i betygsättningen. Betyget för fläckborttagningsförmågan har i sin tur viktats 45 procent för blekbara fläckar, 35 procent för proteinbaserade fläckar och 20 procent för fettbaserade fläckar. Blekningsförmågan vid fläckborttagning får med andra ord enskilt störst genomslag i testets betygsättning.

Två tvättmedel når samma högsta totalbetyg 3,6: Ariel och Via. Samtidigt understryker utfallet att just dessa är bra på olika saker. Ariel Actilift har exempelvis testets bästa samlade fläckborttagningsförmåga medan Via har bäst vitbevarande egenskaper.

 

Fakta

Eurofins ATS i franska Aix en Provence har på Testfaktas uppdrag laboratorietestat ett urval av flytande tvättmedel för vit eller ljusare tvätt. Testet omfattar fläckborttagning (tvätteffektivitet) och tvättmedlens vitbevarande egenskaper och har utförts enligt en internationell teststandard framtagen av AISE. AISE är ett internationellt branschorgan för producenter av tvätt- och rengöringsprodukter med cirka 900 medlemsföretag verksamma i branschen.

Laboratoriet har genomfört samtliga testmoment i mjukt vatten och med normalt smutsat tvätt. Doseringen av tvättmedel har gjorts utifrån respektive tillverkares instruktioner för tvätt av upp till fem kilo normalsmutsad tvätt i mjukt vatten.

Följande tvättmedel har testats:

- Ariel Actilift
- Via White
- Skona Vit
- Grumme Tvättsåpa Vit
- Willys Ultra
- Neutral Vit Tvätt

Samtliga prover har köpts in i svenska dagligvarubutiker under juli månad 2010.

Tvätteffektivitet
Tvättmedlens rengörande förmåga har testats vid en temperatur av 40 grader Celsius. Testet omfattar totalt 14 olika typer av standardiserade fläckar som utifrån sin komposition delas in i tre kategorier:

- Blekbara (kaffe, te, rödvin, fruktjuice, tomatpuré, gräs och lera)
- Proteinbaserade (morotspuré, blod, choklad, senap, gräs)
- Fettbaserade (make up, motorolja, stekfett)

De redovisade resultaten, som ligger till grund för betygsättningen, är medelvärdet av resultatet från sex tvättar per tvättmedel och smutstyp. Resultaten redovisas som procent eliminerad smuts efter tvätt. Tvättresultatet för de olika typerna av fläckar har mätts optiskt med en så kallad spektrofotometer.

Vitbevarande egenskaper
Tvättmedlens bevarande eller förstärkande av vitheten har mätts på två sätt. Dels hur tvättmedlet förstärker vitheten (den upplevda vitheten) i materialet och dels vilken grånande effekt tvättmedlet har på materialet. Mätningarna har utförts på fyra olika typer av material:

- Bomull
- Polyester/bomull
- Polyester
- Polyamid

Betygsättning
Resultaten från de olika delmomenten i testet har betygsatts på en skala från 1 till 5 där 1,0 till 1,9 är mycket otillfredsställande, 2,0 till 2,9 otillfredsställande, 3,0 till 3,7 medelbra, 3,8 till 4,2 tillfredsställande och 4,3 till 5,0 mycket tillfredsställande.

I totalbetyget har tvätteffektivitet och vitbevarande egenskaper viktats med 65 respektive 35 procent.

Vattenhårdhet
Vattnets hårdhet avgörs av hur mycket kalcium- och magnesiumjoner det innehåller. Vatten klassas som hårt, medelhårt eller mjukt. Huvuddelen av Sveriges befolkning har ett vatten som klassas som mjukt på sin hemort. Laboratoriet har genomfört samtliga testmoment i mjukt vatten och med normalt smutsat tvätt. Doseringen av tvättmedel har gjorts utifrån respektive tillverkares instruktioner.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.