När man investerar i en ny säng går det utmärkt att köpa en bäddmadrass separat, för att påverka vilka egenskaper man vill ha när det gäller till exempel tryckfördelande förmåga.
Testfakta har haft som utgångspunkt att testa en av de vanligaste bäddmadrasstyperna i Sverige – den med latexstoppning. De testade bäddmadrasserna ligger alla under 5 000 kronor i cirkapris. Den billigaste kostar 895 kronor och den dyraste 4 850 kronor. Samtliga madrasser har testats ovanpå en medelfast säng.
En av de största aktörerna på den svenska sängmarknaden, Jysk, säljer dock inte latexmadrasser separat i Sverige. I stället har vi valt en av Jysks kallskummadrasser som ett jämförande alternativ. Kallskum är precis som latex ett vanligt stoppningsmaterial i bäddmadrasser. Kortfattat kan man säga att kallskum är ett slags skumplast medan latex är gummibaserat. Frågan är då om det får någon betydelse för utfallet i testet?
Enligt Alf Börjesson, testledare hos Swerea IVF, som gjort laboratorietestet av bäddmadrasserna finns ingen avgörande kvalitetsskillnad mellan de både materialen som påverkar slutbetyget i testet. Det är helhetsbedömningen som är viktigast.
[PDF]
– För att en bäddmadrass ska vara bra krävs att alla skikt i madrassen är flexibla och har god återfjädringsspänst, säger Alf Börjesson.
Kallskum eller latex: testet visar att just bäddmadrassen från Jysk också klarat sig bäst i testet.
– Jysk hade lyckats med den här madrassen också om kärnan varit latex. Hela konstruktionen, med tyg och övrig stoppning som vadd till exempel, avgör. Jysks konstruktörer har lyckats alla skikt i bäddmadrassen, konstaterar Alf Börjesson.
Överlag kan man säga att de flesta madrasser i testet håller hög kvalitet, med betyg runt 4. Bäst av latexmadrasserna är Classic Soft från Ekens, en bäddmadrass som kostar nästan 5 000 kronor. Vilka faktorer är det som gör att den här madrassen är bäst av de gjorda med latex?
– Normalt sett är det en fördel att madrassen är tjock, och Ekens har den klart tjockaste bäddmadrassen i testet. Det betyder mycket för de tryckfördelande egenskaperna, säger Alf Börjesson.
Även bäddmadrasserna från Hilding och Toppsömn klarar sig bra i testet, de får ett snitt på strax över fyra på betygsskalan. Bäddmadrassen Sultan Tveit från Ikea får det sämsta betyget av alla med ett snitt på tre på betygsskalan. Vad beror det på?
– Den har flera olika skikt som är stela och styva. Den latex som finns i mitten, och inte skiljer sig från latexen i övriga madrasser, kommer inte riktigt till sin rätt. Det är som sagt viktigt att alla skikt är så flexibla som möjligt för att det ska bli en bra madrass, säger Alf Börjesson.
De tre viktiga testfaktorerna har varit hur bra tryckfördelande förmåga madrasserna har, hur bra värme- och fukttransporten (andningen) varit och hur madrasserna klarar att åldras utan att bli skadade.
När det gäller den tryckfördelande förmågan har Jysks och Ekens bäddmadrasser fått bäst resultat. Med de madrasserna ligger både en kraftigare och en lättare person mjukt utan att slå i botten.
Samtliga bäddmadrasser får ett godkänt resultat när det gäller transport av fukt och värme.
För att ta reda på hur mycket madrasserna sätter sig efter en tids användning har bäddmadrasserna utsatts för ett mekaniskt åldringstest. Inga skador noterades efter belastningen i testet, men vissa madrasser minskade märkbart i tjocklek. Det kan ha att göra med hur mycket vadd som finns med i stoppningen.
– Polyestervadd är känsligare för sättning och det är alltså en fördel att ha en stor andel latex eller skum i madrassen, säger Alf Börjesson.
Fotnot: Kallskum är högelastisk polyeter med bättre elasticitet än vanlig polyeter (skumplast).
Latex är ett naturmaterial från gummi. Det finns även syntetisk latex, och flera av de testade madrasserna har en blandning av natur- och syntetisk latex.
Flera av de tillverkare som lämnat latexmadrasser till testet saluför även kallskumsmadrasser.