Att få koll på sin privatekonomi med hjälp av olika ekonomiappar har blivit allt vanligare bland svenskarna. Störst på marknaden är Tink med över 200 000 användare. Appens syfte är att på ett enkelt och tydligt sätt ge dig en överblick av din ekonomi. Som användare kopplar du appen till din bank, genom att knappa in din personliga bankkod. Sedan samlas dina utgifter, inkomster och vad du har kvar av lönen i olika diagram som ger dig ett tydligt svar på vad du lägger pengarna på. Andra exempel på liknande tjänster är Qapital och Smartbudget.
Men hur säkert är det att lämna ut sin bankkod till tredje part och är det verkligen okej med banken? Nej, menar Jens Magnusson, privatekonom på SEB.
– Att få koll på sin ekonomi är så klart bra, men vi avråder starkt från att lämna ut sin personliga bankkod. Dels bryter man mot avtalet med sin bank, men framförallt riskerar man sin ekonomi som kan hamna i fel händer. Skulle något hända med pengarna ligger ansvaret hos dig själv och inte hos banken, säger han.
När Testfakta ställer samma fråga till fem andra banker får vi samma svar. Som kund får man inte lämna ut sin personliga kod till tredje part, och skulle något hända med dina pengar tar banken inget ansvar.
Daniel Kjellén, VD på Tink, ser dock inga problem eftersom man inte kan flytta några pengar med appen.
– Tink är en read only-tjänst vilket innebär att man inte kan utföra betalningar eller göra något annat än att läsa information. Man kan alltså inte göra några överföringar så i praktiken är det ingen risk att våra användare blir bestulna. Vi jobbar också mycket med säkerhet och har samma säkerhetssystem och säkerhetskonsulter som de stora bankerna.
Men enligt It-säkerhetsexperten Jakob Schlyter finns det ingenting som säger att Tink och liknande appar inte kan bli hackade och bankuppgifterna hamna i fel händer. Det vill säga att en obehörig kommer åt din bankkod och personnummer och loggar in på din internetbank. Ett sådant intrång skulle kunna få allvarliga konsekvenser, menar han.
– Man kan förstöra tillräckligt mycket genom att bara flytta runt pengar, till exempel göra så att det saknas täckning på ett konto. Hos vissa banker räcker det med bara bankkoden för att kunna föra över pengar till mottagare som man tidigare fört över pengar till.
Frågan om tredjepartstjänster i finanssektorn diskuteras just nu inom EU. Där har svenska Finansinspektionen uttryckt oro för den här typen av tjänster och krävt hårdare reglering. Johan Terfelt, enhetschef för betaltjänster på myndigheten, råder i dagsläget konsumenter att vara försiktiga med att lämna ut sina bankkoder.
– Det värsta som kan hända är så klart att någon använder uppgifterna för olagliga transaktioner. Men det behöver inte bara handla om pengar. På din internetbank finns även en mängd information om dig och din ekonomi som sedan kan säljas vidare till andra aktörer, säger han.
Samtidigt ser han många fördelar med ekonomiappar som hjälper konsumenter hålla koll på sin ekonomi.
– Vi tror att det kan vara ett jättebra redskap. Men i dagsläget står de helt utan tillsyn och reglering. Även om en viss app har goda intentioner och bra säkerhet kan det finnas andra som bara är ute efter att komma åt information, säger han.