Så bokar du tåget till Europa i sommar

Så bokar du tåget till Europa i sommar

Sträckan Malmö - Rom tar 29 timmar med tåg, om du åker raka vägen. Men du kan också göra stopp på vägen och ta en titt på de österrikiska alperna. Foto: Shutterstock

Sugen på att resa i sommar, men med bättre miljösamvete? Att ta tåget till kontinenten behöver inte bli dyrare än att flyga. Här är bästa tipsen om hur du bokar sommarens tågäventyr. Rutter, restider, biljetter och prisexempel. 

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 7 Maj, 2018
Ta bort

I klimatdebattens spår har tågresandet till Europa fått ett rejält uppsving. Det märker inte minst Ivar Karlsson som bokat utlandståg i många år. Han jobbade tidigare med utlandstrafik inom SJ men är som pensionär delägare i Centralens Resebutik i Kalmar som drivits i privat regi sedan år 2000 när SJ la ner. Butiken är en av få aktörer som bokar tågresor till Europa,  och har i år sett ett explosionsartat intresse från resenärer som vill köpa direktresor till utlandet och interrailkort med platsbiljettbokning.

– Försäljningen har tredubblats jämfört med förra året, mejlkorgen svämmar över och telefonerna glöder, säger Ivar Karlsson.

Tåg ut i Europa görs på två olika sätt: Antingen via direktbiljetter som bokas mellan två sträckor, eller med interrailkort och tillhörande platsbiljetter (valfritt). På frågan om interrailkort eller vanliga biljetter blir billigast finns inget enkelt svar, eftersom priserna på vanliga biljetter är rörliga.

– Mellan tummen och pekfingret kan man säga att Interrail lönar sig om man startar i Mälardalen och åker längre än någon stans mitt i Tyskland, säger Ivar Karlsson.

Ivar Karlsson. Foto: Lindah TisjöTidigare har det i debatten nämnts att tåget är fem gånger dyrare än flyget, men det stämmer inte, menar Ivar Karlsson.

– Varje vuxen kan ta med två barn gratis på sitt interrailkort, så en familj med två vuxna och två barn under 12 år kan resa Stockholm -Rom tur och retur för under 12000 kronor totalt. Särskilt under högsäsong blir det ofta billigare än att flyga, och då kan man även göra spännande stopp på vägen, säger Ivar Karlsson.

För längre resor rekommenderas nattåg en del av sträckan. Sedan Deutsche Bahn slutade med nattåg från Köpenhamn har detta blivit krångligare för svenskarna, men å andra sidan har det österrikiska tågbolaget ÖBB utökat nattågsutbudet från Hamburg. Svenska Snälltåget har också ökat antalet avgångar med nattåg från Malmö till Berlin under våren och sommaren.

Förutom Centralens resebutik i Kalmar finns numera även tågbokningen.se och resebyråer som BIG travel som bokar främst interrailbiljetter ut i Europa mot en bokningsavgift.

 

Att boka på nätet går också, men kan kännas krångligt. Europas tågbokningssajter kan inte kommunicera sinsemellan och kunderna får söka fram sina sträckor på till exempel appen Railplanner och pussla ihop resorna på olika tågbolags webbsajter. 

Många vill se heltäckande databaser likt flygbokningssajterna, där man skriver in start och mål och får fram reseförslag. Men det är en komplicerad historia att få ihop ett liknande system för tåg, säger Malin Boshuis, försäljningsansvarig för SJ:s internationella marknader.  

– Exempelvis Englands tågsystem har fler tågstationer än alla flygplatser i hela världen, då kan man tänka sig hur komplext det är att få ihop alla Europeiska länders tågstationer i ett system, säger hon.

Att SJ slutat sälja internationella tågresor beror bland annat på bristen på tekniska möjligheter. Att boka utlandsbiljetter manuellt för respektive tågbolag och skicka per post var för arbetskrävande. 

– Men när tekniken finns för att sälja resor i Europa på vår sajt och få biljetter i PDF-format, kommer SJ säkert överväga att ta upp detta igen. Och jag tror vi snart får se ett flertal aktörer som har teknik för digital bokning till hela Europa, säger Malin Boshuis.

Kostnad för olika rutter – Sex prisexempel med Interrail.

För dessa resor räcker ett 15 dagars kort med fem resdagar. Varje vuxen får ta med sig två barn under tolv år på sitt interralkort. Kortet gäller också för resor genom Sverige, men platsbiljetter tillkommer. I prisexemplen ingår bokningsavgifter.

Malmö – Rom t/r, två vuxna och två barn. Totalpris: 11870 kr

Rutt: Malmö - Köpenhamn - Hamburg - Innsbruck - Venedig – Rom
I priset ingår platsbiljetter: 3020 kr/väg (varav 1980 kr för 4-bädd liggkupé
Hamburg – Innsbruck) och Interrailkort för två vuxna, 15 dagar med 5 resdagar: 5830 kr.
Restid: 29 timmar (om man åker direkt).

Malmö – Barcelona t/r, två vuxna och två barn. Totalpris: 11750 kr
Rutt: Malmö- Köpenhamn - Hamburg – Basel – Lyon- Barcelona 
I priset ingår platsbiljetter: 2960 kr /väg (varav 1980:- för 4-bädd liggkupé Hamburg – Basel) och Interrailkort för två vuxna, 15 dagar 5 resdagar: 5830 kr.
Restid : 29 timmar.

Malmö –Paris t/r, två vuxna och två barn. Totalpris: 11190 kr
Rutt: Malmö – Köpenhamn - Hamburg – Karlsruhe - Paris: 
I Priset ingår platsbiljetter: 2680 kr/väg (varav 1980:- för 4-bädd liggkupé 
Karlsruhe – Paris) och Interrailkort för två vuxna 15 dagar 5 resdagar: 5830 kr
Restid: 20 timmar.

Malmö – Grekland t/r, två vuxna och två barn. Totalpris: 10950 kr
Resrutt: Malmö – Köpenhamn - Hamburg – Innsbruck – Bologna. Från Bologna till Ancona (där du kan ta färja till Grekland) går snabba regionaltåg utan platsbokning.
I priset ingår: Platsbiljetter Malmö - Bologna: 2560 kr/ väg (varav 1980 kr för 4-bädd liggkupé Hamburg- Innsbruck) och Interrailkort för två vuxna, 15 dagar 5 resdagar: 5830 kr.
Restid: Malmö – Ancona 30 timmar.

Malmö – Budapest t/r, två vuxna och två barn. Totalpris: 10030 kr
Resrutt: Malmö – Köpenhamn - Hamburg – Wien – Budapest
I priset ingår platsbiljetter: 2100 kr/väg (varav 1980:- för 4-bädd liggkupé Hamburg – Wien) 
Och Interrailkort för två vuxna, 15 dagar 5 resdagar: 5830 kr
Restid: 23 timmar.

Malmö – London t/r, två vuxna och två barn. Totalpris: 9190 kr
Resrutt: Malmö - Köpenhamn - Hamburg - Köln - Bryssel - London
I totalpriset ingår platsbiljetter 1680 per väg och Interrailkort för två vuxna, 15 dagar 5 resdagar: 5830
Restid: Malmö – Hamburg 5 timmar och nästa dag Hamburg – London 9 timmar (Paus görs i Köln där stationen ligger intill domen och Rhen och i Bryssel.)

Källa: Centralens resebutik.

Så bokar du tåg till Europa

Boka i tid, minst två veckor före du ska resa, för att hinna få biljetterna utskrivna och skickade.
Vill du boka själv- sök efter möjliga resrutter mellan två orter till exempel på appen Railplanner. Sök sedan efter biljetter på respektive lands bokningssajter.
Om du bor en bit upp i landet är det en extra poäng att köpa Interrailkort eftersom anslutningsresan i Sverige ingår. 
Oavsett interrail eller vanlig biljett så kostar resan inte mer för att du pausar en eller två gånger på vägen, så passa på att uppleva fler platser när du väl är ute och far.
I Facebookgruppen Tågsemester diskuterar över 16000 tågentusiaster resor på tåg. Där kan du få tips inför din resa.

Här kan du boka tågbiljetter på egen hand:
Bahn.de Tyska järnvägsbolaget.
CD.cz Tjeckiska järnvägsbolaget.
Loco2.com Privat återförsäljare som säljer biljetter till flera länder. 
Interrail.se.
Intercity.pl Polska järnvägsbolaget.
acprail.com SJs’ partner för utlandsbokning.
Oebb.at Österrikiska järnvägsbolaget .
Thalys.com Privat tågbolag.
Seat61.com - har bra tips om biljetter.
Eurail.com har appen railplanner för ruttplanering.

Resebyråer som bokar tågbiljetter i Sverige:
europarunt.se säljer interrailkort på nätet och platsbiljetter via telefonbokning.
Tågbokningen tågbokningen.se (webbaserad sajt)
Centralens resebutik resebutik.se
BIG travel (finns på många orter i Sverige) bigtravel.se
Alingsås resebutik www.alingsas-resebutik.se
resia.se bokar resor till Norden och interrailkort, men inte platsbiljetter.
sj.se bokar till Norden och länkar vidare till Tågbokningen.se för interrailkort.
www.snälltåget.se (nattåg till Berlin).

facebook Comments

Fler nyheter

Håll dig på fötterna i vinter

När trottoarer och vägbanor täcks av hård snö och is ökar risken markant för att ramla olyckligt och skada sig. Med halkskydd på skorna i form av broddar minskar risken för att falla på en isfläck. Vi testar åtta broddar för användning i stadsmiljö och korar en vinnare som ger bäst fäste i is och snö.

Laboratorietest

Bästa trådlösa in-ear-hörlurarna just nu

Ljudprestanda, användarvänlighet och batteritid på små trådlösa hörlurar har förbättrats avsevärt de senaste åren. Men vilka tar bort bruset bäst? Och vilka ger det bästa ljudet? Testfakta har låtit ett ljudlaboratorium testa tio trådlösa in-ear-hörlurar med brusreducering och hittar skillnader i både prestanda och egenskaper.

Laboratorietest

Test av värmeljus: Vilket brinner längst och jämnast?

Ingen jul utan ljus. Men vilket ska man välja? Värmeljus av stearin kan variera stort i brinntid och brinner ofta med olika stor låga. Det skiljer också rejält i pris mellan olika tillverkare, där vissa kostar nästan dubbelt så mycket som andra. Testfakta har på uppdrag av Rusta låtit laboratorietesta värmeljus av stearin som säljs på den nordiska marknaden och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

En tydlig vinnare i årets stora test av vinterskor för barn

Blöta, kalla fötter är en dålig förutsättning för lek och lärande. Men vilka vinterskor håller barnens fötter både torra och varma genom regn och slask? Testfakta har testat hur väl vinterkängor för barn och unga står sig genom en svensk vinter och kan kora en överlägsen vinnare.

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.