Flera barnstolar underkända

Flera barnstolar underkända

Tove och Juno (två och tre år gamla) fick prova stolarna för att ta reda på hur lätt det är att sätta fast och lyfta ur dem ur stolarna. Foto: Anna Sigge
Foto: Ana Sigge
Här testas stabiliteten åt sidan. Vikten ska kunna hängas minst 140 mm ut från stolen för att den ska bli godkänd.Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Varje år får nära 1 000 småbarn besöka akuten på grund av sin matstol. När Testfakta testar tio höga barnstolar får flera modeller allvarliga anmärkningar när det gäller säkerheten. "Vi kommer kontakta berörda företag", uppger Konsumentverket.

Laboratorietest
Kristina von Dolwitz
Kristina von Dolwitz Publicerad: 2 Mar, 2017
Läs senare

Den höga barnstolen är en av de farligaste platserna för små barn. Skadestatistik berättar om stolar som vält, men också om barn som tappat balansen efter att de lyckats ställa sig upp.

När Testfakta testar tio olika stolar får fyra av dem allvarliga anmärkningar på säkerheten. Det handlar dels om bristande stabilitet och hållfasthet men också om problem med de selar som behövs för att kunna sitta säkert i vissa av stolarna.

Lättast att välta har stolen från Flexa som inte klarar standardens krav på stabilitet åt sidan.

– Just stabiliteten hos stolarna är mycket viktig. Det är en vanlig orsak till olyckor. Gränserna i standarden är satta av en anledning, säger Anna Strandberg, utredare på Konsumentverket.

[PDF]

Stabilast över lag är stolen från 2ME. Men 2ME klarar å andra sidan inte standardens krav på hållfasthet. I ett av provmomenten simuleras att stolen lyfts i bygeln – eller som i detta fall brickan - med barnet sittande i stolen. Det klarar inte stolen från 2ME, utan brickan lossnar.

– Det är ett tufft test, men det här är något de måste klara enligt standarden, säger Bengt-Åke Andersson, testledare på SP som utfört testet.

Ett annat viktigt krav är att barnet inte ska kunna ställa sig upp i stolen. Enklast är det förstås om stolen i sig hindrar barnet att resa sig upp vilket är fallet med fyra av stolarna i testet. Annars får stolen bara användas med sele.

– Självklart är det enklare utan. Risken är stor att man inte använder selen, speciellt om den är krånglig och tidskrävande att sätta på, säger Bengt-Åke Andersson.

Av de sex stolar som kräver sele får två av dem anmärkningar. Haucks sele är för liten och trång över axlarna vilket innebär en risk att den inte kommer att användas. Till HokusPokus från Barnsängsfabriken medföljer ingen sele vid köp och det står heller inget om att sele måste användas, trots att det är ett krav för att stolen ska bli godkänd.

Exakt vilka åtgärder Konsumentverket kommer att vidta är inte klart men Anna Strandberg utesluter inte att produkter kommer att återkallas.

– Vi måste först ta reda på vad som ligger bakom de här testresultaten och sen får vi se hur vi går vidare.

Som komplement till säkerhetstesterna undersökte SP också hur stolarna är att montera och använda. Mest tålamod krävde Hokuspokus-stolen. Den tog hela 80 (!) minuter att sätta ihop, mycket på grund av otydliga instruktioner.

När stolarna väl var monterade fick en barnpanel prova stolarna med hjälp av sina föräldrar. Föräldrarna bedömde hur lätt det är att sätta fast och lyfta upp barnen ur stolarna och barnen fick också försöka ställa sig upp när de satt fast. Det visade sig vara nära omöjligt, men till slut lyckades treåriga Juno ta sig upp ur stolen från Stokke – trots att stolen är godkänd och uppfyller standardens alla krav.

Något som är en utmärkt illustration till att det aldrig går att lita helt fullt på en hög barnstol.

– Den största risken är att barn lämnas utan uppsikt i stolen. Det är då olyckorna händer, säger Anna Strandberg.

Bäst i test blev stolen från Babybjörn. Den sitter barnen säkert i och var snabbast att montera.

Fakta om Testet

SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut har på uppdrag av Testfakta testat tio höga barnstolar för små barn upp till tre år.

Följande parametrar testades enligt den gällande standarden för höga barnstolar, EN 14988:2006 +A1:2012.

Stabilitet:

Stolens stabilitet testades åt sida, framåt, bakåt, och på stolens fotstöd och bricka enligt standarden.

Vid en extra stabilitetsmätning bakåt uppmättes den kraft som åtgår för att välta stolen bakåt, om t.ex. ett barn trycker ifrån med benen mot matbordet.

Hållfasthet:

Slagprov på ryggstöd och bygel.

Stol lastad med 40 kg lyfts i sidostöd/bygel – eller bricka om denna tjänar som bygel.

Fästpunkter för remmar och sele belastas med 15 kg.

Konstruktion:

Genomgång av eventuella otillåtna öppningar, höjd på stolsrygg, skär och klämrisker, smådelar, mm

Om måtten är sådana att stolen kan användas passivt, dvs utan sele. Om inte undersökte labbet om selen uppfyller kraven.

Montering & instruktioner

Bedömning av instruktioner för montering samt tidsåtgång för montering.

Kontroll av märkning av stolarna.

Användartest

Två barn, två och tre år gamla, utgjorde panel tillsammans med sina föräldrar. Föräldrarna fick i uppdrag att bedöma hur lätt det var att placera och lyfta upp sina barn ur stolarna. Barnen fick i uppgift att försöka ställa sig upp i stolarna.

Tänk på detta...

…innan du köper stol

  • Tänk efter hur länge du vill att stolen ska kunna användas. En del stolar klarar bara barn upp till 2 år – andra kan användas upp till 12-årsåldern.
  • Hur mycket plats har du i köket? En del stolar tar upp mer golvyta än andra. En del har bord som inte går att ta av.
  • Behöver du kunna flytta med stolen ibland? Tänk på vad stolen väger och hur lätt den är att fälla ihop eller demontera.
  • Och viktigast av allt: Välj alltid bara stolar som är testade och godkända enligt gällande standard.
     

…..när du köpt stol

  • Läs igenom instruktionerna och se till att montera stolen korrekt.
  • Om stolen kräver sele – använd den!
  • När ditt barn blir mer rörligt: testa då och då om barnet kan ställa sig upp i stolen. Då är det dags att använda sele.
  • Lämna aldrig barnet utan uppsikt när de sitter i stolen.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Smart teknologi för renare tänder - vilken eltandborste är bäst?

Att använda en eltandborste är en bra start för att förbättra munhälsan och slippa hål. Undersökningar visar också att hela kroppen påverkas av hur munnen mår, och att dåliga tänder kan kopplas till hjärt- och kärlsjukdomar. Testfakta har låtit testa fem appstödda eltandborstar i premiumklassen och resultatet visar att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Från billiga till dyra – vilka torkarblad presterar bäst?

Alla tar dem för givet så längre de fungerar, men den dagen ett torkarblad inte längre torkar felfritt kan det orsaka både irritation och incidenter. Därför är det extra viktigt att byta ut torkarbladen i tid. Men hur ska man tänka och är dyra bättre än de billiga?

Laboratorietest

Krispiga, degiga eller fett goda pommes

Pommes frites är standardtillbehör på alla hamburgerkedjor. Basen är potatis som skärs i stavar, friteras och saltas. Men det enkla receptet till trots är skillnaderna i smak, konsistens och fettinnehåll stora. Det visar Testfaktas test av pommes frites från de sex största kedjorna.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Julienne kuvertlakan

Testfakta Research har på uppdrag av möbelkedjan Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av kuvertlakanet Julienne. Julienne presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Pulserande ljus tar bort oönskad hårväxt

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat fem apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Undvik de billigaste T-shirtarna

Testfaktas analys av T-shirts visar att man bör undvika de billigaste plaggen, som ofta har lägre slittålighet och hållbarhet. Däremot är inte ett högre pris en garanti för kvalitet.

Laboratorietest

Barnmat på burk – energibomb eller tomma kalorier?

Testfakta har låtit analysera färdig barnmat för 6–8 månaders bebisar. Testet visar på stora skillnader i energiinnehåll, fett och mineraler och att alla färdigrätter måste kompletteras med annan mat för att fylla barnets totala näringsbehov under dagen.

Laboratorietest

Håll drickan kall i värmen med en kylbox

Ljummen läsk och slokande sallader är inte skoj att plocka fram när det vankas lunch på stranden, men med en elektrisk kylbox håller sig picknickmaten fräsch även de varmaste dagar. Men några av dem tar lång tid att få ner i temperatur, och det är stor skillnad i hur mycket de rymmer i förhållande till sin storlek, visar Testfaktas test av tio termoelektriska kylboxar.

Laboratorietest

Stor smakvariation bland färdig bearnaise

Bearnaisesås är ett klassiskt tillbehör till grillat och stekt och hör i allra högsta grad sommaren till. I butikernas kyldiskar finns flera färdiglagade alternativ att välja bland, men det är stor skillnad på både smak och konsistens.

Laboratorietest

Näringsrik och välbalanserad jord ger finast plantor

När man väljer jord till blomkrukor och odlingslådor är det viktigt att välja en näringsrik planteringsjord med en bra struktur. Testfakta har testat sex vanliga märken som finns i butik. Resultatet skiljer sig markant - men det måste inte kosta skjortan med bra jord.

Laboratorietest

Klipp till på en batterigräsklippare inför sommaren

Lätt, tyst, enkel att använda och billigare än en bensingräsklippare. En batteridriven elgräsklippare har många fördelar, men det finns flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer maskin. Och ingen modell är fulländad, utan man måste i de flesta fall välja mellan ett perfekt slutresultat och högre klipphastighet.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.