Solpaneler på villataket – en strålande affär?

Solpaneler på villataket – en strålande affär?

Solpaneler på villatak.
Solpaneler på villatak.

Med rätt solceller får du en pålitlig källa av förnybar energi över lång tid, som både kan sänka elräkningen och minska ditt koldioxidavtryck. Men att köpa fel system för hemmet kan lägga skugga över elräkningen. Testfakta listar grunderna du behöver kunna innan du köper solpaneler för hemmet.

Publicerad: 2 Nov, 2022
Läs senare

Kostnader och besparingar

Innan du skaffar solceller är det bra att tänka på varför. Är målet att spara pengar kan andra tillvägagångssätt vara bättre. Kanske ska du investera i isolering eller ett nytt värmesystem i stället. Att köpa och installera solceller är en stor investering, och i ett kallt land som Sverige kan tilläggsisolering spara mer pengar.

Priset på solpaneler beror främst på vilken storlek och effekt du väljer för din anläggning. Ju större anläggning du skaffar desto mindre kostar den per kvadratmeter. Enligt SolcellsOfferter.se är priset för en normalstor villa runt 2700 kronor per kvadratmeter, inklusive installationskostnad.

Du kan undersöka ifall solceller lönar sig för dig på Solcellskollen

Du kan också få hjälp av kommunen. Det finns energi- och klimatrådgivare i varje kommun, som gratis hjälper till med sådana frågor. 

Med det gröna skatteavdraget får du dra av 15 procent av kostnaden när du installerar solceller. Om du skaffar laddstolpar och lagring av egenproducerad elenergi får du dra av 50 procent. Avdraget får max uppgå till 50 000 kronor per år och per person.

Ta reda på dina förutsättningar

Det första att undersöka innan du går vidare är att kontrollera hur dina förutsättningar för solpaneler ser ut.

Några punkter man bör kontrollera:

Ligger taket i skugga? Anläggningar som ligger i skugga producerar mindre el. 

Hur mycket solstrålning når taket? Mängden solstrålar som når solcellssystemet avgör hur mycket el det kan generera. Möjligen finns lokal solkarta för ditt område, där du kan kontrollera detta.

Mot vilket väderstreck ligger taket? Tak i sydlig riktning ger högst produktion totalt. Solceller i östlig eller västlig riktning kan ge mer produktion morgon och kväll när elanvändningen i huset vanligtvis är störst.

Vad har taket för lutning? När solcellerna har samma lutning som taket blir installationen enklare. Om du har ett platt tak kan solcellerna lutas upp med en ställning.

Hur starkt är elnätet? Det behöver vara starkt nog för att ta emot elen som din solcellsanläggning kommer mata in på nätet. För att ta reda på elnätets styrka där du bor, kontakta ditt elnätsföretag.

Före installation

När du väl bestämt dig för solpaneler kommer nästa steg i processen. Här är de saker du behöver ha koll på innan installationen. 

Kontrollera takets skick
Behöver taket renoveras? En solcellsanläggning kan sitta på taket i upp till 30 år. Installationen är en stor del av kostnaden med solpaneler. Att behöva ta ner dem för att renovera taket och sedan sätta upp dem igen blir en dubbel kostnad.

Kontakta ditt försäkringsbolag
Kontrollera ifall ditt försäkringsbolag har några krav vid installation av solceller, och hur hemförsäkringen påverkas. Fråga ifall försäkringen täcker skador på eller stöld av solceller. 

Välj installatör noggrant
Innan du anlitar ett företag för installation, ta deras referenser och kontrollera dem. I en ung och växande bransch finns det utrymme för oseriösa aktörer som vill skinna dig på pengar. 

Var smart med offerter
En idé är att skaffa offerter från minst tre olika företag. Då ser du vad ett rimligt pris är för det system du vill installera.

Du kan jämföra omdömen och be om offerter genom Solcellskollen och Solkollen.

Du kan också be om platsbesök från en eller flera installatörer. Om de ser förutsättningarna på plats kan de vara mer precisa i sina offerter. 

Vilka typer av solpaneler finns?

Det finns flera olika solcellssystem för privat bruk och det kan vara svårt att veta vilket man bör välja. Några av de vanligaste på svenska marknaden är:

Monokristallina solpaneler – tillverkade av en enda kiselkristall. Svarta. Mest effektiva, och även dyra.
Polykristallina solceller – tillverkade av flera kiselkristaller. Blåa. Mindre effektiva än monokristallina, men också billigare. 
Tunnfilmssolceller – tunna och böjliga. Finns i olika typer beroende på vilket ljusabsorberande ämne som används i tillverkning. Mer miljövänliga än celler av kisel.
Solcellstak – solpaneler som har integrerats direkt i takets material. Mer stilrent än andra solpaneler, men både dyrare och mindre effektivt.

Vilka ska man välja?

Energimyndigheten har genomfört ett utförligt test, där nio system av solceller för villatak testades utomhus under ett år. De undersökte bland annat mängden el systemen producerade, jämförde deras effektivitet, och kontrollerade hur den mätta elproduktionen stämde med vad leverantören hade beräknat.

Bäst testresultat fick systemet Ikea Solstråle Plus (installerad av Svea Solar) med en systemverkningsgrad på nästan 18 procent. På andra plats kom Kraftpojkarna paket Energibolag på 16 procent, och trea blev Borås Elhandel paket Hybrid med en verkningsgrad på 15 procent, tätt följd av Svea solars Solar stone på 14 procent.

Några andra resultat från testet:

• Med ett undantag fick systemen likvärdiga resultat i testet. Den största skillnaden i hur mycket el som producerades var 15 procent. 

• Mest el per kilowatt producerade Ikea Solstråle plus, Energihusgruppens Roofit, Kraftpojkarnas paket Energibolag, samt Svea solars Solar stone.     

• Offerterna från Soltech, Svea Solar, Borås elhandel, Ikea och Kraftpojkarna stämde väl överens med det slutliga resultatet i produktion.

• Energihusgruppen gav ingen information om uppskattad elproduktion i sin offert. Utan det blir det svårt för villaägaren att kontrollera om solcellssystemet fungerar bra.

• Systemet Solar roof från Lindab hade tekniska problem under hela testet, och tio av solcellsmodulerna fick bytas ut under tiden testet pågick. De inkluderades därför inte i den slutgiltiga jämförelserna mellan solcellssystem.

Du kan se fler testresultat i tabellen här nedanför. Du kan också läsa mer om testet på Energimyndighetens hemsida.

Sedan testet genomfördes har flera moduloptimerare från SolarEdge fått säljstopp. De användes i tre av systemen i testet: Solar roof från Lindab, Kraftpojkarnas paket Energibolag, och Solar stone från Svea solar. 

Energimyndigheten har också en webbportal för den som funderar på att skaffa solceller, Solelportalen. Där finns råd och vägledning från planeringsfasen hela vägen till avveckling av en anläggning.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Undvik mättade fetter på smörgåsen och spara pengar

Vegetabiliska bordsmargarin har störst mängd nyttiga fleromättade fettsyror – och minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Väljer du ett margarin med mättade fetter får du betala nästan dubbla priset.

Laboratorietest

Stort test av duntäcken - Dunets kvalité värmer bäst

Ett duntäcke som både håller värmen och andas när vinterkylan slår till? Testfaktas test visar att dunets kvalitet har stor betydelse för resultatet. I ett par fall finns också en hel del luft i priset för fjädrarna.

Alla testvinnare från 2022

Från totalt 4671 produkter ner till nitton av särskilt hög kvalitet. Dessa är produkterna vi testat under året som stått ut särskilt: alla testvinnare från året som gått.

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Pannlampor - bedrägliga ljuskällor i höstmörker

Höstmörkret är en utmaning för alla som vill röra sig fritt utomhus. Testfaktas stora laboratorietest av pannlampor avslöjar extrema effektfall som ökar risken för det att bli svart under löparrundan eller hundpromenaden. Dessutom stämmer sällan tillverkarnas angivna räckvidd i meter.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den övre prisklassen

En bra säng ska ge kroppen stöd och samtidigt låta axlar och höft sjunka ner i bädden. Men en felbalanserad fjädring kan ge känslan av hängmatta med ryggproblem som resultat. Hur bra är då en lite dyrare kontinentalsäng? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett urval av kontinentalsängar i premiumklassen.

Laboratorietest

Rusta badhandduk Emma

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas badhandduk Emma. Badhandduken Emma presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance med god marginal.

Körrapport elcykel: Buddy Bike sX1

I samband med vårt långtidstest av elcyklar fick vi möjlighet att testa en prototyp av nya norska Buddy Bike sX1. Cykeln ingick inte i vårens laboratorietest då den ligger i premium klassen med en prislapp betydligt högre än testdeltagarna.

Laboratorietest

Fristående skummadrass, ett flexibelt alternativ

En ny generation av fristående skummadrasser ger ergonomi i nivå med klassiska spiralfjädrar, visar Testfakta Researchs uppdragstest.

 

Laboratorietest

Cape Farewell ställbar säng

Mios ställbara säng Cape Farewell har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Sängen uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för samtliga tre kroppstyper.

Testfaktas köpguide för elcyklar

Det viktigaste när du ska välja elcykel är att tänka igenom hur du ska använda den. Testfakta hjälper dig ta reda på vilken elcykel som passar just dig bäst.

Laboratorietest

Svårt att bli fläckfri med flytande tvättmedel

Ta bort fläcken och samtidigt riskera att övriga tygfärger blir urblekta? Valet av tvättmedel handlar ofta om kompromisser. Men vill du ta bort tuffa fläckar är valet relativt enkelt: alla flytande kulörtvättmedel fungerar ungefär lika halvbra. Samtidigt gör vissa underverk med noppor.

10 sätt att spara på elräkningen

När elpriserna skjuter i höjden och temperaturen går mot noll blir goda råd dyra. Här är tio tips för att få ner dina elkostnader.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.