I dagarna släppte Naturskyddsföreningen och Swedwatch rapporten ”Den blinda klädimporten”. De två organisationerna har granskat klädtillverkningens miljöpåverkan hos tio svenska klädföretag. Fokus ligger på produktionen i två av de största tillverkningsländerna, Kina och Indien. Bland annat har man pratat med fabriksarbetare om hur tillverkningen går till. Även ansvariga på företagen hemma i Sverige har intervjuats.
6 av 13 företag vägrade över huvud taget att svara på frågor om sitt miljöarbete: Bondelid, Gina Tricot, MQ, Svea, J Lindeberg och Vero Moda. Företaget bakom Vero Moda, Bestseller, menar att det beror på ett slarvfel från företagets sida och att Swedwatchs förfrågan inte har skickats vidare till ansvarig person.
– Företagens öppenhet är mycket viktigt för att konsumenterna ska kunna göra medvetna val. Det är möjligt att dessa företag har ett bra miljöarbete men det är i så fall inte något de vill att deras kunder ska känna till, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
De sju företag som gick med att svara på frågor var Cheap Monday/Weekday, Wesc, Polarn o Pyret, Brothers/Sisters, Peak Performance, Dressmann och Odd Molly.
Enligt rapporten ställde alla dessa liknande krav på sina leverantörer. Bland annat kräver de att leverantören ska följa de lokala miljölagarna och har även listor med kemikalier som inte får förekomma i slutprodukterna.
Dock ställer få företag krav på minskad miljöpåverkan i tillverkningen. Dessutom följs det stora ansvar, som ofta läggs över på underleverantörerna, sällan upp.
Ett tydligt exempel på textilindustrins lokala miljöeffekter är den indiska staden Tiripur. Där har kemikalier förorenat grundvattnet ända ner till 100 meters djup. Förenklat kan man säga att en ren vit t-shirt som vi köper i en svensk butik ofta bidrar till utslagna fiskevatten, obrukbara jordbruksmarker och en minskad biologisk mångfald i tillverkningsländerna.
Mikael Karlsson tror att vi i västvärlden måste dra ner på vår klädkonsumtion för att komma till rätta med problemen i utvecklingsländerna.
– Det finns inget som helst hållbarhetsperspektiv. Det är omöjligt att fortsätta producera så här mycket kläder på ett hållbart sätt, säger han.
I rapporten finns även en lista med rekommendationer till företagen. Bland annat vill organisationerna att klädjättarna ska ta fram tydliga miljökrav för hela produktionskedjan och sedan noggrant kontrollera att kraven uppfylls. Ett annat förslag är att de svenska företagen ska investera i mindre farliga kemikalier och avloppsrening när de lokala underleverantörerna själva inte har råd.