Så fixar du belysningen till din inneodling


Så fixar du belysningen till din inneodling

Med rätt belysning gror fröna även vintertid. Foto: Lotta Hedin

Med rätt belysning går det att odla inne året om. Men för den som ska välja växtlampor är det lätt att bli förvirrad. Glädjande nog behöver det inte vara så svårt som det verkar menar experten – bara du vet vad du ska titta efter.

Lotta Hedin
Lotta Hedin Publicerad: 4 Feb, 2019
Läs senare

Svenskarnas växande odlingsglädje låter sig inte begränsas till trädgårdsland och pallkragar. Nu vill allt fler odla inne, året om. En salladsodling i källaren om vintern eller egenodlad basilika i kökets mörkaste vrå är också fullt möjligt, om man har tillräcklig belysning.
Karl-Johan Bergstrand som undervisar vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU och forskar om odling med artificiellt ljus märker av det ökande intresset för inomhusodling.

– Antalet sökande till våra kurser har ökat markant de senaste åren, och jag får väldigt ofta telefonsamtal och frågor om växtbelysning, säger han.

Växtbelysning för hemmabruk säljs numera hos alla de större trädgårds- och hemmafixarkedjorna. I de flesta fall handlar det om LED-lampor i olika utförande. Men när man börjar läsa på förpackningarna är det mycket information att ta ställning till. Det är heller inte alltid lätt att jämföra olika produkter mot varandra. Förutom effekt i watt lyfter vissa tillverkare fram lampornas ljusflöde i lumen, andra talar om ljusets våglängd eller använder begreppet mikromol. Eller så tar de med alltihop. Men vad behöver man egentligen?

Enligt Karl-Johan Bergstrand behöver man till att börja med inte ha någon särskild växtlampa. Så länge det är vitt ljus går det lika bra med LED-lampor eller lysrör från Ikea. Försäljningslöften som att lampan skulle ha specifika ljusblandningar som ”stimulerar fotosyntes och klorofyllblandning” och ”ger ökad växtkraft” ger han inte mycket för.  

– Det där är bara dumheter. Det vita ljuset innehåller hela färgspektrat, vilket är det växterna behöver, säger han.

När man talar om mängden ljus är begreppet mikromol (µmol) bättre än de mer kända lumen och lux, menar Karl-Johan Bergstrand.

– Lumen och lux är baserat på det mänskliga ögats uppfattning av ljus och är inte så användbart i växtsammanhang, säger han.

Mikromol beskriver istället antalet fotoner som strålar ut från en lampa och träffar en yta. För dra upp frön behövs 200 mikromol per sekund och kvadratmeter, vilket ungefär motsvarar 100 watt per kvadratmeter. Ska lampan användas som stödljus till prydnadsväxter eller till växter som ska övervintra i källaren behövs mindre ljus än så (se faktaruta). 

– Cirka tjugo centimeter från växten är ett bra avstånd för lampan. Det får inte bli så varmt att bladen bränns, samtidigt avtar ljusintensiteten om lampan flyttas längre bort.

Kan växterna få för mycket ljus?

– Nej, du behöver inte oroa dig för att lampan är för stark. Däremot behöver växterna vila några timmar på natten. Installera en timer och låt fröodlingen få ljus 14-16 timmar om dygnet.

Det är också viktigt att komma ihåg att ljus inte är den enda faktorn som behövs för att inomhusodlingen ska lyckas. Växterna behöver också vatten, värme och näring.

– Att man ger för lite eller fel näring tror jag är det vanligaste misstaget. Fråga i en riktig trädgårdsbutik så att du får näring som passar det du ska odla, säger Karl-Johan Bergstrand.

Tips för inomhusodling

• Satsa på lättodlade växter
Sallad och örter kräver inte så mycket ljus och passar för inomhusodling hemma. Asiatisk salladskål som Pak-choi är också lättodlad. Fruktsättande grönsaker som tomat och gurka kräver mer ljus och är svårare.

• Utnyttja allt ljus
Dagarna är fortfarande korta, men se till att utnyttja allt ljus som finns. Ställ gärna din odling i ett ljust fönster och använd både artificiell belysning och dagsljus om du kan.

• Mycket ljus men också mörker
De flesta växter vill ha mycket ljus men behöver också vila några timmar på natten. En fröodling behöver ljus 14 till 16 timmar per dygn.

• Glöm inte värme och näring
Växterna vill helst ha det varmt och fuktigt – gärna 25 grader på dagen och lite kallare på natten om det går. Glöm inte bort att ge näring.  

• Plasta in för ökad luftfuktighet
På vinterhalvåret kan inomhusluften bli för torr för dina växter. Ett tips för få upp luftfuktigheten är att sätta plastfolie runt väx

Så mycket ljus behöver växterna


• Fröodling
Minst 200 mikromol eller 100 watt per kvadratmeter under 14 till 16 timmar per dygn.

• Stödljus till prydnadsväxter inomhus
Cirka 100 mikromol eller 50 watt per kvadratmeter under 12 till 14 timmar per dygn.

• Vinterförvaring i källaren
Cirka 70 mikromol eller 30 watt per kvadratmeter under 8 till 12 timmar per dygn.

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.