Hur mycket ljus får man egentligen för pengarna? Frågan är befogad när vintermörkret sänker sig över oss och vi ska fylla på årets förråd med nya kronljus. För att få ett svar har Testfakta låtit genomföra ett jämförande laboratorietest av kronljus från tio olika tillverkare. Det är forskningsinstitutet RISE som bland annat har mätt brinntid, droppbildning, ljuslågans utseende och sotbildning.
[PDF]
Samtliga ljus är tillverkade av stearin och åtta av tio är Svanenmärkta. Tre ljus har slumpmässigt valts ut från varje förpackning och placerats i varsin hållare i ett dragfritt utrymme som efterliknar en vanlig miljö i hemmet. Ljusen har därefter fått brinna ned till den räfflade foten och medelvärdet av de tre ljusens brinntid har räknats fram.
En extern effekt som drag och luftströmmar i rummet har stor påverkan på brinntiden, därför har laboratoriet minimerat sådana källor för att förutsättningarna ska bli så likvärdiga som möjligt.
En kortfattad sammanfattning av testet är att alla ljusen har en stabil låga, håller en utlovad brinntid och varken droppar eller sotar. Däremot är det relativt stora skillnader i brinntid inom de olika ljussorterna, där vissa varierar mer än andra.
Så vad säger då testet till den vanlige konsumenten? Ja, har man inga särskilda preferenser eller förväntningar vad gäller kronljus kan man i praktiken välja fritt bland marknadens utbud. Du får ett ljus som sannolikt kommer att brinna runt utlovade sex till sju timmar med lite olika stora variationer, utan att droppa eller sota ner. I nästan samtliga fall har också ljuset en längre brinntid än den deklarerade, vilket förstås är positivt. Vissa varumärken har valt att korta ner längden på sina ljus från de traditionella 20 centimetrarna till 19 centimeter. Var därför uppmärksam ifall du alltid köper ljus av samma märke och behöver komplettera.
Är man däremot mer angelägen att få ut så mycket ljus per investerad krona finns anledning att ställa de olika varumärkena mot varandra. Priset för ett kronljus varierar för merparten i spannet 4 till 5 kronor medan Delsbo Candle sticker ut med ett pris på 7,45 kronor per ljus. Det högre priset gör också att just det ljuset hamnar i botten på tabellen över mest ljus per krona. Man får knappt en timmes brinntid för kronan, att jämföra med den klara testvinnaren Jysk som gav mer än dubbelt så lång brinntid för samma peng.
Men åter till variationen inom samma varumärke: för till exempel Fixa är skillnaden i brinntiden mellan högsta och lägsta tid hela 72 minuter, vilket kan tyckas anmärkningsvärt med tanke på att ljustillverkning till stora delar bygger på processtyrning som borgar för jämnhet i kvalitet. Kronljus är dessutom en typisk produkt där en stor producent ofta är underleverantör till flera olika kedjor.
Delsbo Candles är Sveriges största ljustillverkare och levererar kronljusen till de flesta stora återförsäljarna och kedjorna i testet. Olle Skog är vd för Delsbo Candle:
– Det är samma råvara och samma veke i våra leveranser, så det ska inte vara någon större skillnad. Ett kronljus håller också alltid högsta kvalitet, med 100 procent stearin. Den enda förklaringen till variationen i testet är att luftflödena runt ljuset och luftströmmarna i rummet kan skifta, trots att ljusen placerats i dragskåp.
Enligt laboratoriet har man gjort allt för att det inte ska vara något drag eller annan påverkan under testet.
– Vindflödet mättes i alla positioner där ljusen var placerade, både före, under och efter provningen. Mätningarna visade ett vindflöde nära noll och varierade inte, säger Anna Sandinge, testledare på RISE.
En förklaring till skillnaderna kan enligt Britta Palmqvist Hugosson, produktchef på Liljeholmens, vara vekens placering:
Det är viktigt ur flera synvinklar att den verkligen är placerad mitt i ljuset – sitter den inte helt centrerad kan brinntiden påverkas, men den största risken med det är naturligtvis att ljuset kan ”haverera” – dvs att lågan börjar fladdra och att ljuset börjar rinna kraftigt