Smakar det, så kostar det - även hunden behöver näringsriktig mat

Smakar det, så kostar det - även hunden behöver näringsriktig mat

Hundfoder anpassas både efter ålder, storlek och ras. Foto: Johanna Ronquist
Hundfoder för seniora hundar över 7 år. Foto: Rickard Kilström
Akilles och Ossi äter olika slags foder baserat på ålder. Foto: Johanna Ronquist
Laboratorietest

Ett bra foder kan kosta upp till 13 000 kronor per år, men dyrast är inte nödvändigtvis bäst. Däremot bör man undvika de billigaste alternativen om man vill ha ett foder med bra näringsinnehåll – det visar Testfaktas test av åtta vanliga foder för mer seniora hundar.

Laboratorietest
Håkan Lövström Publicerad: 25 Jul, 2022
Läs senare

Förra året registrerades 78 000 nya hundar i Sverige enligt Jordbruksverket. Jämfört med 2019 är det en ökning med 25 procent och nu finns det cirka 1 065 000 registrerade hundar i Sverige.
Det är många hundar som ska ha mat och de flesta hundägare väljer torrfoder för sin fyrfota vän. Men vilket foder ska man välja.

Testfakta har analyserat näringsinnehållet i åtta olika torrfoder för seniora hundar, eller hundar äldre än sju år. Resultaten från analysen har värderats utifrån riktlinjer och rekommendationer av hundfoderexperten Øystein Ahlstrøm, professor vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet.
– De flesta hundar får samma foder år ut och år in. Därför är det jätteviktigt att fodret ger alla de näringsämnen som hunden behöver för att må bra, säger Øystein Ahlstrøm som bland annat varit med och tagit fram näringsrekommendationer åt den europeiska hundfoderbranschen.

[PDF]

Årskostnaden för en mindre aktiv hund på cirka 30 kg, som till exempel en Labrador eller Golden Retriever, kan landa på allt från 4 000 till 13 000 kronor per år. Frågan är vad som skiljer dyrare produkter från billigare.
Den största skillnaden är att lågprisfodren ofta har en större andel kolhydrater och en mindre andel fett, vilket inte är förvånande eftersom spannmål är billigt.
– Det behöver inte vara ett problem så länge näringsinnehållet är bra. Däremot kan det spela roll för smaken. Hundar brukar föredra foder med högre fetthalt och färre kolhydrater, säger Øystein Ahlstrøm.

Resultaten visar också att proteinhalten varierar mellan 31 och 20 procent och fetthalten mellan 9 och 14 procent. Men en bra energifördelning mellan protein, fett och kolhydrater innebär inte med automatik att näringsinnehållet är bra.

Flera av de billigare fodren i analysen saknar fettsyrorna DHA och EPA. Dessa fyller viktiga funktioner för bland annat hjärnans utveckling och inlärningsförmågan, men kan även ha betydelse för hundens hud och päls.
– Människor kan omvandla omega-3-fettsyran alfa-linolensyra till EPA och DHA, men hundar är sämre på detta och måste därför få dessa som tillskott i fodret. Här skulle man kunna nå en förbättring för hunden bara genom att byta foder, säger Øystein Ahlstrøm.

Vad gäller halten vitaminer och mineraler ligger nästan alla foder i undersökningen över rekommendationerna, med ett par undantag. Mest anmärkningsvärd är den låga halten av vitamin A i Doggys foder. Däremot innehåller alla foder en bra nivå av selen, en antioxidant som bland annat reducerar risken för cancer.
– Detta är viktigt, inte minst med tanke på att dessa foder är ämnade för mer seniora hundar menar Øystein Ahlstrøm.

Är det då värt att lägga pengar på dyra hundfoder?
– Om hunden enbart får torrfoder så bör man nog undvika de billigaste varianterna, men om man ger torrfoder mer som tillskott så spelar det inte så stor roll för näringsintaget, säger Øystein Ahlstrøm.

Fakta om testet

Testfaktas redaktion har genomfört ett jämförande laboratorietest av hundfoder för seniora hundar, över sju års ålder. Ett representativt urval av jämförbara produkter har införskaffats under juni 2022. First Vet har bidragit med fem av åtta produkter för testet.

Alla tester har utförts av det oberoende laboratoriet för analys av livsmedel och foder, Eurofins Food & Feed Testing Sweden.

Följande åtta fabrikat av torrfoder för hundar äldre än sju år har analyserats.

  • Hill’s - Senior Vitality Medium Mature Adult 7+

  • Eukanuba – Dog mature medium

  • Doggy – Senior Torrfoder för äldre hundar

  • Royal Canin – Medium 7+ Adult

  • Bozita Robur – Senior foder för äldre hundar

  • Padigree – Vital hundfoder

  • Smaak – Dog senior

  • Granngården – Diet senior

Laboratoriets analys omfattar följande huvudparametrar:

  • Energiinnehåll

  • Fettsyrasammansättning

  • Kolhydrater

  • Mineraler

  • Vitaminer

  • Pesticider

Energiinnehåll
Fodrets totala energiinnehåll samt fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater. Det är viktigt att fodret håller en hög energinivå och att fördelningen mellan de olika energikällorna är rätt för hunden.

Fettsyrasammansättning
Fett har flera viktiga funktioner. Förutom att det är en effektiv energikälla är fett viktigt för hud och päls, men även för hjärnans utveckling. Fett utgörs av olika typer av fettsyror där några är mer viktiga för hundens hälsa än andra. En del fettsyror måste tillföras genom fodret och benämns därför som essentiella. Förutom den totala fetthalten analyseras fodrets fettsyrakomposition.

Kolhydrater
Kolhydrater är en mindre viktig energikälla för hunden. Kolhydraternas funktion är framför allt att bilda blodsocker, något som djuret även kan framställa ur fodrets fett. Kolhydrater utgörs av socker, stärkelse och kostfibrer. En för stor andel kolhydrater, och då speciellt kostfibrer, kan orsaka diarré och ha en inverkan på djurets näringsupptag.

Mineraler
Mineraler som kalcium, fosfor, selen, natrium och jod fyller flera viktiga funktioner i fodret. De främjar bland annat uppbyggnad av benstomme och bildandet av hud och päls.

Kalcium: har framför allt betydelse för uppbyggnad och underhåll av benstomme och tänder men även muskler och nerver behöver kalcium. Kalciumet påverkar också hur hunden kan tillgodogöra sig andra mineraler och vitaminer, där ett för högt kalciumintag kan ha en negativ inverkan på upptagningsförmågan.

Fosfor: verkar i samspel med kalcium och är ett viktigt mineral för uppbyggnad av muskler och för aktivering vissa vitaminer. Det är viktigt att fodret innehåller rätt mängd av både kalcium och fosfor men även att balansen mellan dessa två mineraler är rätt. Det är en förutsättning för en harmonisk tillväxt och väl fungerande organ. För mycket fosfor eller en skev relation mellan kalcium och fosfor kan till exempel leda till benskörhet.

Selen: är ett mineral och en antioxidant. Selen skyddar bland annat kroppens celler och tillsammans med vitamin E har Selen en viktig funktion i immunförsvaret och reducerar risken för cancer.

Vitaminer
Precis som mineraler fyller vitaminer flera viktiga funktioner i fodret. Förutom att de verkar som antioxidanter främjar de bland annat ämnesomsättningen och bildandet av viktiga fettsyror.

Vitamin A: är ett fettlösligt vitamin som bland annat är viktig för immunförsvaret, synen, hörseln och hud och päls.

Vitamin D: är ett fettlösligt vitamin vars främsta uppgift är att säkra kroppens upptagning av kalcium och fosfor. D-vitaminen är med andra ord viktig för djurets benstomme, tänder muskler och nerver.

Pesticider och tungmetaller
Pesticider (bekämpningsmedel) används för att skydda växter och växtprodukter mot skadedjur, ogräs och mögel. Rester av bekämpningsmedel och tungmetaller kan finnas i fodret och i högre koncentrationer kan dessa orsaka förgiftning och andra hälsoproblem för hunden. Analysen omfattar arsenik och bly. Analysen visade inga förhöjda värden för bly eller arsenik för något av fodren.

Fyra frågor om foder till experten Øystein Ahlstrøm

Vad är viktigast att tänka på när man väljer hundfoder?
— Att hunden trivs med fodret och mår bra. Starta med ett foder och skulle det uppstå några problem så är det bara att byta. Välj gärna ett känt märke, de större producenterna håller oftast god kvalitet.

Kan man byta hundfoder om man använt samma under lång tid?
— Ja, foderindustrin brukar hävda att man inte ska byta foder men det är inga problem. Det är möjligt att hunden reagerar lite i början och därför kan det vara bra att blanda lite under en övergångsfas.

Kan olika hundar behöva olika typer av foder?
— Det finns inga speciella rekommendationer för seniora hundar eftersom de blir olika gamla. En del raser blir bara sju eller åtta år gamla andra, speciellt små hundar, kan bli dubbelt så gamla. Foder till seniora hundar bör ha ett något lägre energiinnehåll då de oftast har mindre fysik aktivitet. Äldre hundar tappar också muskelmassa och därför är det bra med protein av hög kvalitet som kan hjälpa musklerna. Då rekommenderar jag ett foder med hög halt av animaliskt protein.
— Valpar och dräktiga tikar behöver lite extra protein och energiinnehåll i fodret. Här finns det specialprodukter i handeln som man bör välja.
— Däremot behöver man inte lägga pengar på dyra rasspecifika foder. Alla hundraser har ungefär samma näringsbehov. 

Vilket är det största problemet med hundars ätande?
— Det är samma problem som för oss människor. Att vi ger våra hundar för mycket mat i förhållande till hur mycket motion de får. Mellan 30 och 40 procent av hundarna i västvärlden är överviktiga.

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.