Hälften av bänkskivorna står inte emot fukten

Hälften av bänkskivorna står inte emot fukten

Laboratoriet utsätter bänkskivornas kanter för het ånga i tre gånger fem minuter. Ulf Lemke på SP sköter testet. Foto: Anna Sigge
Bänkskivans kant får ligga mot en vattendränkt svamp under sex timmar. Den måste vara helt tät för att inte svälla. Foto: Anna Sigge
Het ånga är också en del av fukttestet. På SP:s labb utsätts bänkskivan för ånga på 50 – 60 grader under 3 x 5 minuter. Foto: Anna Sigge
Ett aluminumblock med en temperatur på 180 grader får ligga mot bänkytan under 20 minuter. Foto: Anna Sigge
Hans Eriksson på SP testar bänkytans härdighet. Den repas och utsätts sedan för fett. Foto: Anna Sigge
Test av kalla vätskor. Blir det några fläckar av kaffe eller alkohol efter en timme? Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

På fyra av åtta köksbänkskivor i Testfaktas test kryper vatten och ånga in under kantlisten och skadar skivan. – Har fukten väl kommit in och skivan börjat svälla är det svårt att rädda den, säger Bengt-Åke Andersson, testledare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Laboratorietest
Lotta Hedin Publicerad: 25 Jul, 2013
Läs senare

Ett nyfixat kök med fräscha, rena bänkskivor är något som står högt på önskelistan för många. Frågan är hur länge den nya skivan klarar vardagen i köket, med värme, kladd, blaskande vatten och ånga från diskmaskinen.

Testfakta har låtit SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås jämföra åtta olika köksbänkskivor i vitt laminat. När labbet utsatte bänkskivornas fram- och sidokanter för test med vatten och ånga trängde fukt in i hälften av skivorna.

[PDF]

– Under det hårda ytskiktet är det en spånskiva, och kommer det in vatten till den suger den åt sig som en svamp och börjar svälla. Det måste vara helt tätt, har fukten väl kommit in blir det svårt att rädda bänkskivan, säger Bengt-Åke Andersson, testledare på SP.

Bänkskivorna kontrollerades både före och efter fuktproven. Vedum, Marbodal, Kvik och Myresjökök svällde alla av fukten. Även om skivan först bara öppnar upp sig lite i skarven mellan kantlist och ytskiktet så gör det att det kommer in mer fukt nästa gång och skivan sväller ännu mer.

– Efter ett halvår ser den inte rolig ut och troligtvis måste man byta den betydligt tidigare än vad man räknat med, säger Bengt-Åke Andersson.

Ballingslöv, Ikea, Bauhaus och Epoq klarade fuktprovningarna mot kanterna helt utan skador. Gemensamt för de opåverkade skivorna är att de har rundade framkanter, så kallad postform, där laminatet är vikt runt kanten.

– Den konstruktionen är inte lika känslig som de med rak framkant eftersom det blir betydligt mindre skarvar där fukt kan tränga in, säger Bengt-Åke Andersson.

Eftersom en kortsida av bänkskivan kan vara placerad mot en spis är det också intressant att veta hur värmetåliga sidokantlisterna är. Detta testades genom att lägga ett 85-gradigt järn mot bänkskivornas kortsidor i en timma.

Alla märken klarade sig opåverkade utom Bauhaus och Epoq, vars lister släppte av värmen. Bauhaus och Epoqs kantlister var inte fabrikslimmade som de andra utan levererades med en medföljande, förlimmad kantlist som labbet själv fick stryka på med strykjärn.

Laboratoriet testade också hur bra bänkskivornas ovansidor klarade värme vatten, fläckar och repning.Provbitar indränkta med kaffe, fett, vatten och alkohol fick ligga på bänkytorna i timmar, något som alla fabrikat klarade så gott som prickfritt.

I värmetestet ställdes ett hett aluminiumblock på bänkytan i tjugo minuter. Det lämnade spår efter sig på alla skivor, men det varierade hur tydliga märken det blev. Sämst klarade sig Myresjököks blanka skiva. Där blocket stått mattades glansen ordentligt.

Ytorna provades också mot fuktig värme, med en blöt trasa mellan det varma aluminiumblocket och bänkskivan. Här fick Ikeas och Marbodals bänkskivor de tydligaste märkena.

Att till synes likadana bänkskivor klarar påfrestningarna olika bra är inte konstigt, menar Bengt- Åke Andersson.

– Det beror helt på vilken typ av laminat som används. Laminat är gjord av olika lager av papper som impregnerats och pressats samman. Ytskikt, antal lager med mera har betydelse för slutprodukten. Men det viktigast är att tillverkaren lyckas få alla skarvar täta, säger Bengt-Åke Andersson.

 

Fakta

Bauhaus skiva är inköpt av Testfakta, de övriga är inskickade från tillverkarna.
Tillverkarna fick själva välja om skivan skulle ha matt eller blankt ytskikt.

Testet bestod av följande delar:

Ytans fläcktålighet
Filtlappar indränkta med olika vätskor lades på bänkytan. Lappar med vatten och fett fick ligga i 24 timmar. Lappar med alkohol och kaffe fick ligga i en timma.

Ytans reptålighet
Ytan rispades av ett spetsigt verktyg med ett tryck på 10 Newton. Den bedömdes sedan med lupp. Efter rispning lades en fettmättad filtbit på området för att se om fett skulle sprida ut sig i eventuella repor.

Ytans värmetålighet
Labbet testade både torr och våt värme. Ett 180 grader varmt aluminiumblock ställdes på bänkytan i 20 minuter. Ett 85 grader varmt aluminiumblock med en våt duk mellan blocket och bänken fick också stå i 20 minuter. Efter båda proverna bedömdes hur ytan påverkats.

Kantens tålighet mot vatten
Bänkskivan fick stå med framkanten mot ett vattendränkt skummaterial i sex timmar. Skivornas tjocklek mättes före och efter provet för att se om den sugit åt sig fukt och svällt.

Kantens tålighet mot ånga
Framkanten utsattes för het ånga (50-60 grader) under fem minuter. Samma sak upprepades tre gånger med ett dygns mellanrum. Skivorna inspekterades och eventuell svällning bedömdes.

Kantens tålighet mot värme
Sidokantlisten placerades mot ett 85-gradigt järn under en timma. Labbet bedömde sedan hur listen påverkats.

Kantens tålighet mot ånga bedömdes på en skala mellan 1-3, där tre är bäst. I alla de övriga testmomenten bedömdes påverkan på en skala 1-5, där fem är bäst (ingen påverkan alls).

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.