Dubbelförsäkra dig inte vid resköpet

Dubbelförsäkra dig inte vid resköpet

Att teckna extra reseförsäkring är ofta onödigt eftersom du har skyddet via din bank. Men hur mycket du kan få tillbaka beror på vilken bank du har.

Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 31 Okt, 2014
Läs senare

Att boka en vinterresa för hela familjen mitt i influensatider kan kännas nervöst. Och när rutan med frågan om du vill ha avbokningsskydd plötsligt poppar upp precis innan du ska ”okeja köpet” är det inte alltid lätt att hålla sig kall. Någon hundralapp extra per person är inte så mycket i relation till totalpriset för resan.

Men i många fall är detta helt onödigt eftersom du redan har skyddet via din bank och din hemförsäkring.

– Många tänker nog att de vill ha extra trygghet. Men det innebär att du betalar för något två gånger. Den enda som tjänar på det är försäkringsbolaget, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

De flesta banker har avbokningsskydd upp till vissa belopp så länge du köper resan med ditt kort, via internetbanken eller på ditt bankkontor. Hur stora beloppen är beror på vilken bank du har. Handelsbanken täcker till exempel resekostnader för upp till 25 000 kronor per person medan Nordea, SEB och Swedbank bara täcker upp till 15 000 kronor.
– Kolla alltid med din bank vad som gäller och vilka som omfattas av skyddet. Oftast handlar det om familjemedlemmar som är folkbokförda på samma adress samt barnbarn.
– Om du vill bjuda en vän på en resa är det därför bättre att föra över pengar till kompisens konto och att hon eller han betalar med sitt eget kort för att få skyddet.

Avbeställningsskydd ingår även i alla större hemförsäkringar. Tvingas du ställa in en dyrare resa där inte kortförsäkringen täcker hela beloppet går det att komplettera med skyddet i din hemförsäkring. Det går alltså att slå ihop båda skydden och på så sätt få upp ersättningen.

 Samtidigt vill inte Gabriella Hallberg förkasta resebolagens tilläggsförsäkringar helt och hållet. För vissa människor och vid vissa tillfällen kan de fylla en bra funktion.
– De ersätter inte bara högre belopp utan kan också ge ett vidare skydd där du till exempel kan boka av resan även då den du ska besöka blir akut sjuk eller om du måste avbeställa på grund av en plötslig tjänsteresa.

En extra reseförsäkring kan också ge ersättning för andra saker du skulle ha utnyttjat under resan som till exempel hotellnätter, en konsert eller en fotbollsmatch. I vissa fall kan man till och med få ersättning för hela resan om själva syftet med den försvinner.
– Jag har varit med om en konsument som hade biljetter till en konsert med Michael Jackson i London. Plötsligt dog Michael Jackson och konserten ställdes in. Som tur var hade han en bra reseförsäkring som täckte alla kostnader för resa och boende.

Den vanligaste anledningen till att ställa in en resa är ändå att du eller någon i din familj blivit hastigt sjuk. Då måste du kunna uppvisa ett läkarintyg där läkaren avråder från resan. Vissa resebolag kan kräva att läkaren använder sig av deras eget läkarintyg, vilket är bra att ta reda på innan.

– Oftast är det väldigt strikta regler för vad som räknas som ”akut sjuk”. Har du en kronisk sjukdom, oavsett om den är fysisk eller psykisk, så måste man ha varit symtomfri minst sex månader innan resan för att skyddet ska gälla.

Gabriella Hallbergs råd är att tänka igenom förutsättningarna i god tid innan man beställer en resa. Vad kostar resan? Vad har du för skydd via bank och hemförsäkring? Vem köper resan och på vilket sätt? Hur ser skyddet för dina medresenärer ut? Vad ska jag göra och på resan? är några frågor man bör ställa sig.

– Det behöver inte vara så krävande men gör att du slipper onödiga eller oväntade kostnader, säger hon.

Fakta

Så ser skyddet ut hos din bank

 

Handelsbanken
Belopp: Täcker 25 000 kronor per försäkrad person eller totalt 75 000 kronor för alla försäkrade. 100 000 kronor om du betalat med Platinumkort.
Krav: Mer än 50 procent av resan måste betalas med kort, via ditt konto, privatgiro eller på bankkontor.
Vilka täcks av försäkringen? Du och din familj (barn upp till 23 år som bor hemma). Även andra medresenärer som har kort i Handelsbanken.

Nordea
Belopp: 15 000 kronor per person eller 45 000 kronor per kort/familj med Nordeas kreditkort. 20 000/60 000 med Nordea Gold.
Krav: Mer än 50 procent av resan måste vara betald med kort eller via internet/telefontjänst i Nordea.
Vilka täcks av försäkringen? Du och din familj (barn upp till 23 år).

SEB
Belopp: 15 000 kronor per person eller 45 000 kronor per familj.
Krav: Mer än 75 procent av resan måste betalas med kort eller via direktbetalningar från ett av dina konton i SEB.
Vilka täcks av försäkringen? Du och din familj (barn upp till 23 år som bor hemma och barnbarn). Även andra medresenärer som har kort i SEB.
 
Swedbank
Belopp: 15 000 kronor per person eller 45 000 kronor per familj med bankkort. 30 000/90 000 kronor vid betalning med betal- eller kreditkort.
Krav: Mer än 50 procent av resan måste betalas med kort, via bankgiro, internetbetalning eller direktbetalning via ditt bankkonto. 
Vilka täcks av försäkringen? Du och din familj (barn upp till 23 år som bor hemma). Även andra medresenärer med kort i Swedbank.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.