Smarta hem-produkter inte alltid så smarta

Smarta hem-produkter inte alltid så smarta

– Det roligaste är att högtalaren svarar när jag pratar med den. Det tråkigaste är när det inte hör vad jag säger eller inte svarar alls, säger Siri, 8 år. Foto: Ola Jacobsen

Smarta hem-prylar säljs med löften om ett enklare liv. De är internetuppkopplade, intelligenta och ska ge oss mer tid över till annat. Men hur fungerar de i praktiken? Testfaktas reporter är inte helt övertygad.

 

Ola Jacobsen Publicerad: 19 Feb, 2019
Läs senare

Allt fler prylar i hemmet får epitetet smart. På den svenska marknaden säljs till exempel smarta lampor, högtalare, tv-apparater, kylskåp, dörrlås och gardiner. De ska förenkla vardagen och göra hemmet bekvämt och energisnålt. Testfakta har testat fyra smarta produkter i hemmiljö för att se hur de påverkar vardagslivet. Vissa funktioner håller vad de lovar men andra stjälper mer än de hjälper.


 

Foto: Ola Jacobsen

 

 

 

 

 

 

 

 



Smart högtalare
Testobjekt: Link 20 från JBL
Cirkapris: 1 800 kr

Högtalaren levereras med röststyrningstjänsten Googles Assistant inbyggd. Att ställa in den tar omkring tio minuter, det ska laddas ner appar och kopplas konton hit och dit. Högtalaren lyssnar hela tiden på vad som händer i rummet och aktiveras genom frasen ”Hej Google”. Frasen ”Hej Google, kan du sätta på morgonmusik?” resulterar till exempel i att högtalaren omedelbart börjar spela en spellista med det namnet. Den kan också tala om vad det är för väder och läsa upp dagens händelser ur kalendern.

Framför allt har barnen kul med högtalaren. Men påfallande ofta hör den fel. Och när den redan spelar musik hör den ofta inte alls vad man säger. Ett kök fullt av musik med ett barn som står och skriker ”Hej Google” tio gånger framför högtalaren får en att längta tillbaka till den gamla goda tiden då man bytte låtar genom att fippla lite med mobilen.

Plus: Rolig leksak för barnen. Dessutom vattentät och med tio timmars inbyggt batteri.
Minus: Hör ofta fel, särskilt när den spelar musik.

 

Foto: Ola Jacobsen

 

 

 

 

 

 

 



Smart termostat
Testobjekt: Netatmo Smart Termostat + elementventiler
Cirkapris: 1500 kr + 700 kr per ventil



Termostaten från Netatmo ska ”reglera temperaturen för bästa komfort och samtidigt reducera elkonsumtionen och elkostnaden.” En uppkopplad kontrollenhet ansluts till pannan i källaren och en sensorenhet placeras i bostaden. Även ventilerna på elementen kan bytas ut om du vill kunna styra uppvärmningen rum för rum. Genom att sedan svara på några frågor om mina vanor skapas ett värmeschema så att huset bara värms upp när det behövs.

Jag kan enkelt ändra inställningar i appen och anpassa uppvärmningen efter mina behov, till exempel svalt i hela huset under natten men varmt i sov-, badrum och kök tidigt på morgonen. Väl installerat är systemet enkelt att använda.

Plus: Lönar sig snabbt för den som är mycket hemifrån men ändå vill komma hem till ett varmt hus. Enkelt att komma igång och sköta.
Minus: Kräver installation. Kostar ganska mycket om man vill kunna styra temperaturen individuellt för alla rum.

 

Foto: Ola Jacobsen
 












Smart tv
Testobjekt: The Frame 4K Flat Smart TV från Samsung
Cirkapris: 13 000 kronor



The Frame 4K Flat Smart TV från Samsung är smart såtillvida att den är kopplad till internet och fylld till bredden av dess rikedomar. Via appar kan man se på alla möjliga tjänster som Netflix, SVT play och Youtube. Om man har andra smarta produkter från Samsung så kan man få dem att agera tillsammans – till exempel ljuset sänks automatiskt i rummet när man sätter på tv:n.

Men som med mycket annan smart teknik är den också förvånansvärt dum. Varför kommer den till exempel inte ihåg vad vi tittade på när vi stängde av sist och fortsätter där? I stället är det ett ständigt blippande med fjärrkontrollen. Röststyrningen är inte heller något vidare – det jag säger dyker upp på skärmen men tv:n verkar inte veta vad den ska göra med orden. 

Plus: Genomtänkt design ger en tv som smälter in i vardagsrummet istället för att dominera det. En del bra smart-funktioner.
Minus: Röststyrningen fungerar endast med vissa appar. Det går inte att radera appar som man inte använder – smart för innehållsleverantörerna som vill driva trafik men inte så användarvänligt.

 

Foto: Ola Jacobsen

Smart lås
Testobjekt: Glue Smart Lock
Cirkapris: 2 500 kronor


Glue Smart Lock är ett uppkopplat låsvred som kan användas bland annat för att låsa upp ytterdörren med mobilen. Man skruvar bort det befintliga vredet som sitter ovanför handtaget på insidan av dörren och skruvar fast det nya smarta. Låset kan nu styras genom en app i mobilen via bluetooth och det går också att koppla upp det mot internet.

Via min telefon kan jag få reda på vem som låst eller låst upp dörren. Jag kan också dela ut tillfälliga digitala nycklar till vänner, hantverkare eller varubud och slipper oroa mig för att någon ska ha sett när jag gömde nyckeln i blomkrukan. Tekniken funkar bra, men man gör nog bäst i att behålla en fysisk nyckel i fickan om mobilen skulle ladda ur på väg hem från jobbet.

Plus: Smidigt sätt att släppa in hantverkare och bud när man inte är hemma själv. Enkel installation.
Minus: Urladdad mobil = ingen nyckel.

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.