Vad är det egentligen som kvalitetsmässigt skiljer ett dyrare duntäcke från ett billigare? Testfakta Research har på uppdrag av sängvarukedjan Sova genomfört ett jämförande laboratorietest av duntäcken vid IDFL, världens största oberoende laboratorium för dun och fjäderprodukter. Testerna har utförts på laboratoriets anläggningar i Schweiz, USA och Kina.
Med ett par undantag får de tio täckena i testet höga betyg. Men det finns detaljer som påverkar både pris och kvalitet, något som i slutänden kan vara ett skäl att välja ett täcke framför ett annat.
– Det viktigaste är andelen dun. De flesta täcken innehåller en mix av dun och fjädrar och ju större andel dun desto bättre. Men det är också viktigt att det är hög kvalitet i täckets konstruktion. Om dunet inte är jämnt fördelat i täckets olika sektioner spelar det ingen roll hur bra kvalitet dunet har säger Matt Lieber, VD för IDFL Europe.
Laboratoriet har mätt och analyserat mängden dun, typen av dun och dunets kvalitet. Dessutom har tygets täthet mot allergener mätts liksom förmågan att hålla värmen och andas. Täckets konstruktion har också bedömts.
[PDF]
Högsta sammanlagda betyg får Engmo Mette som uppfyllde branschens samtliga krav för klass I, och var bäst eller bland de bästa i samtliga testmoment. Lägst sammanlagda betyg får Jysk Finnan, som inte ens lever upp till kraven för att få kallas duntäcke. Enligt branschens regelverk måste andelen dun utgöra minst 60 procent av fyllningen. Jysk Finnan innehåller knappt 50 procent, vilket kan jämföras med testvinnaren Engmo Mette som innehåller 94 procent.
Dunet i duntäckena kommer från gås och and, som regel en biprodukt från industrislaktade fåglar. Ju större andel gås, desto dyrare är i regel också täckena. Innebär det också att dun från gås är bättre?
– Dun kommer i olika kvalitéer men gåsdun är som regel större och har bättre bärighet, vilket gör täcket fluffigare, säger Matt Lieber.
I testet har man också mätt andelen skadat dun, skadade fjädrar och främmande material, som till exempel dun och fjädrar från andra fågelarter. Här finns en gräns som styr klassificeringen. Klass I innebär att andelen skadat och främmande material inte får överstiga fem procent av den totala fyllningen. Täckena från Dunbutiken och Sängjätten är de enda som inte klarar det kravet.
Duntäcken andas inte så bra, men det fina med dun är att det kan absorbera en större mängd vattenånga. Men det förutsätter att täckets tyg inte är för tätt. Tyget i täcket är en balansgång för tillverkarna. Textilier med ett högre luftgenomsläpp ger bättre andningsförmåga, samtidigt som risken för kvalster och damm ökar. Testet visar att samtliga täcken i testet uppfyller branschens täthetskrav för att inte släppa igenom kvalster.
IDFL testar dunprodukter från hel världen. Hur står sig då våra svenska duntäcken jämfört med täcken på andra marknader?
– Jämfört med USA och många asiatiska länder håller de europeiska dunprodukterna en lägre nivå eftersom regelverket inte lika strikt. Och Paradoxalt nog är det också i Europa som vi hittar högst andel produkter som inte uppfyller kraven. Men jämfört med andra europeiska länder håller de svenska täckena i testet en bra nivå menar Matt Lieber.