Ftalater och tungmetaller i barnens regnkläder

Ftalater och tungmetaller i barnens regnkläder

Laboratorietest

Flera tillverkare har fått bort blyet ur sina regnställ, visar Testfaktas analys. Men två jackor innehåller både tungmetaller och den reproduktionshämmande kemikalien DEHP. – Det är inte bra. Ämnet kan ge testikelskador och göra pojkar mindre pojkar, säger kemikalieinspektionens expert.

Laboratorietest
Martin Hansson och Hanna Katzeff Publicerad: 11 Maj, 2012
Läs senare

Förra sommaren kunde Testfakta avslöja att mer än varannan regnjacka för barn innehöll bly i knapparna. Värst var Polarn & Pyrets ställ där blyhalten låg hela 22 gånger över gränsvärdet för bly i smycken – något som fick företaget att stoppa försäljningen av plagget.

När Testfakta nu återigen testar galonisar för barn kan man konstatera att flera av tillverkarna har åtgärdat problemen. Såväl Polarn & Pyret som Didriksson och H&M har fått bort blyet från sina jackor.

Men däremot innehåller två andra märken inte bara tungmetaller utan även ftalater – en omdebatterad grupp ämnen som bland annat används för att göra plast mjukare. Både Ticket to heavens och Gardas jackor innehåller ftalaten DEHP i halter långt över vad som är tillåtet i leksaker och barnvårdsprodukter. I Gardas jacka finns ämnet i själva väven, medan det i Ticket to heavens fall handlar om dragkläppen som man drar upp dragkedjan med.
– Jag är egentligen mest bekymrad över dragkläppen eftersom den verkligen inbjuder till att suga på. Den här typen av ämnen ska inte finnas där, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen.

Men att väven innehåller DEHP är inte heller bra, enligt Bert-Ove Lund. Barn kan suga på kragen och ämnet kan även tas upp via huden och överföras från fingrar till mun. DEHP är ett ämne med väl belagda toxiska effekter.

– Det räknas som hormonstörande och kan bland annat ge testikelskador och störa reproduktionsförmågan hos pojkar. Det gör pojkar till mindre pojkar helt enkelt, säger Bert-Ove Lund.

I dag är DEHP förbjudet i leksaker och barnvårdsprodukter, men däremot inte i kläder.  Men just nu behandlar EU ett danskt förslag om att förbjuda ämnet i alla konsumentprodukter som förvaras inomhus – något som alltså även skulle gälla kläder. Och även om de aktuella tillverkarna inte bryter mot rådande kemikalielagstiftning kan det bli ett fall för produktsäkerhetslagen, enligt Frida Ramström, som arbetar med tillsynsfrågor på Kemikalieinspektionen.

– Men då måste vi göra en egen riskbedömning av plaggen utifrån miljö- och hälsosynpunkt, säger hon.  

Att Testfakta hittar DEHP i regnkläder är inte helt förvånande. Eftersom ämnet är relativt billigt har användningen varit mycket utbrett inom bland annat klädindustrin.

– Att ni inte hittat det i mer än två jackor tyder ändå på att tillverkarna börjat förstå hur farligt det här ämnet är, säger toxikolog Bert-Ove Lund. 

Gardas väv innehåller dessutom ftalaten DINP i ännu högre halter. Ämnet är förbjudet i leksaker men är inte lika problematiskt som DEHP, enligt Bert-Ove Lund.
– Det finns med i lagstiftningen för leksaker i dag, men man håller på att titta på om det ska plockas bort.

Laboratoriet hittade även tungmetaller i jackorna. I Gardas fall handlar det om bly i jackans knappar där halten ligger fyra gånger över det gränsvärde som diskuteras inom EU.

– Det är självklart inte bra eftersom det är lätt att stoppa knappen i munnen. Bly är ett erkänt skadligt ämne och då särskilt för små barn eftersom det hämmar hjärnans utveckling, säger Bert-Ove Lund.

Ticket to heaven innehåller bly i väven, om än i relativt låga halter. Däremot hittade laboratoriet kadmium i dragkedjans dragkläpp som ligger fyra till fem gånger över gränsvärdet. Långvarig exponering av kadmium ökar bland annat risken för benskörhet och problem med njurarna. Till skillnad från bly är lagen redan i dag tydlig när det gäller kadmium. 

– Detta är ett brott mot lagstiftningen och troligtvis kommer vi att kontakta tillverkaren i ärendet, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Ticket to heavens vd Hans Peter Larsen blir överraskad när han får höra om testresultatet.

– Vi är ganska förvånade, eftersom vi arbetar med tydliga instruktioner till våra leverantörer om att materialet inte ska innehålla giftiga ämnen. Vi kontrollerar alla våra produkter, genom inspektioner och laboratorietester.

Ticket to heaven har kontaktat sina leverantörer för att kontrollera testresultatet.

Kommer ni att kompensera era kunder som har köpt regnkläderna?
– Ja, självklart – om det visar sig att de nämnda kemikalierna finns i plaggen i halter över gränsvärdena.

Björn Engberg, vd för Garda om testresultatet:
– Våra leverantörer garanterar att tyget och knapparna är Öko-tex-certifierade. Det ska därför inte finnas ftalater i tyget eller bly i de här halterna i knapparna. Det gör att jag ställer mig tveksam till testresultatet.

Fakta

Följande regnkläder har undersökts:

- Polarn & Pyret
- Ticket to heaven
- H&M
- Lindex
- Kappahl
- Garda
- Stadium
- Abeko
- Team Sportia
- Celavi
- Didriksson
- ICA

Vattentäthet

Vattentätheten testas genom att plagget fästs med yttersidan mot en cirkulär pelare med vatten. Laboratoriet mäter därefter hur lång vattenpelare plagget klarar innan det börjar läcka. Ju längre vattenpelaren är desto högre blir trycket. Efter tio meter avbryts testet. De regnkläder som får resultatet 10 m vatten kan alltså klara högre tryck än så. Tre provkroppar från varje regnställ undersöktes och resultatet är ett medelvärde av dessa.

Slitstyrka

Laboratoriet undersökte hur vattentätheten förändras efter att regnkläderna slitits ned. Ställen nöttes med sandpapper och därefter testades vattentätheten på nytt. Tre provkroppar från varje regnställ undersöktes och resultatet är ett medelvärde av dessa.

Rivstyrka

Laboratoriet gjorde ett snitt i plagget och mätte därefter kraften som krävs i Newton för att göra revan större. Tre provkroppar från varje regnställ undersöktes och resultatet är ett medelvärde av dessa.

Tungmetaller
 och kemikalier
Laboratoriet undersökte förekomsten av bly och kadmium i regnjackornas knappar och nitar och dragkedjor. När det gäller knapparna undersöktes den knapp som sitter närmast munnen och är lättast för barnet att suga på. Dessutom analyserades förekomsten av ftalater.

Bly
Det finns inga gränsvärden för bly i knappar på kläder. Men EU-kommissionen diskuterar just nu ett gränsvärde för bly i smycken eftersom barn gärna stoppar smycken i munnen. Bly är mycket giftigt och har visat sig påverka barns intelligensförmåga negativt. Gränsvärdet kommer troligtvis att ligga på 0,05 viktprocent.

Kadmium
Gränsvärdet för smycken är 0,01 viktprocent. Långvarig exponering av kadmium ökar bland annat risken för benskörhet, skador på njurarna och livmoderscancer.

Ftalater
Laboratoriet undersökte förekomsten av ftalater – en grupp kemikalier som bland annat används för att mjukgöra plast. I två av ställen hittade man relativt höga halter av DEHP (Di-etylhexylftalat). Ämnet är hormonförändrande och kan bland annat skada fortplantningsförmågan och ge leverskador.

DEHP är förbjudet att användas i leksaker och barnvårdsprodukter. Men EU diskuterar för tillfället ett förbud mot ämnet i alla konsumentprodukter som förvaras inomhus.

Ett av ställen innehöll dessutom DINP (Di-iso-nonylftalat) i höga halter. Ämnet är hormonstörande och förbjudet i leksaker som går att stoppa i munnen. Men det är inte lika giftigt som DEHP.

Betygsättning
av regnställens kvalitet
Regnställen har betygsatts i en skala från 1 till 5 där 5 är bäst. De olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg. Viktningen har gjorts enligt följande: Vattentäthet före nötning 40 procent, vattentäthet efter nötning 35 procent och rivstyrka 25 procent. Förekomsten av tungmetaller och ftalater har inte räknats in i betygsättningen.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Vegofärsen blir en järnfälla

Allt fler väljer vegofärs framför köttfärs. Men för någon som har ett behov av samma tillskott av järn och zink som för kött kan det vara ett förrädiskt val. Testfaktas test av 14 vegofärser visar att kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn och zink hämmas av den så kallade fytinsyran som bland annat förekommer i baljväxter.

Små PFAS-spår från fluorvallan längs Vasaloppet

Testfakta har låtit testa ett antal vattendrag i anslutning till Vasaloppet för att utröna om åkarnas fluorvallor bidrar till ökade nivåer av PFAS-kemikalier. 

Analysen visar knappt mätbara nivåer.

–  Det är helt klart lägre än förväntat, vilket förstås också är positivt, säger Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins.

Laboratorietest

Låt pengarna styra fetavalet

Sugen på en äkta feta till den grekiska salladen? Låt priset avgöra!
Testfakta stora test av fetaost visar att det inte är några större skillnader i smak, kvalitet eller innehåll mellan alternativen. Du får en bra fetaost – oavsett om du betalar 145 eller 200 kronor kilot.

Långtidstest av elcyklar - resultat

1 000 km i vardagen - hur klarar sig elcyklarna utanför laboratoriemiljön?

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Connect Ultra Premium

Testfakta har på uppdrag av ÖoB laboratorietestat ett urval av alkaliska AA-batterier, däribland ÖoB:s egna fabrikat Connect Ultra Premium. Testresultatet visar att Connect Ultra Premium presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Performance.

 

Elcyklar - en omogen marknad

Testfaktas långtidstest av elcyklar visar tydligt att det fortfarande är en väldigt omogen marknad. Många elcyklar är undermåligt utrustade, särskilt när det gäller bromsarna.

Fem sätt att somna snabbare

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Laboratorietest

Bästa plåstret på såren

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Laboratorietest

Valet av maskindiskmedel viktigare än somliga tror

Testfakta har jämfört nio vanliga fabrikat av maskindiskmedel på den svenska marknaden och kan berätta vilka som är värda pengarna, samt vilka du kan skippa.

Laboratorietest

Skidhandsken som håller dig torr och varm i backen

Bästa skidhandsken är varm, tålig och vattentät. Men är du bara ute efter att hålla värmen kan den billigaste handsken vara den som gör jobbet bäst. 

Laboratorietest

Undvik mättade fetter på smörgåsen och spara pengar

Vegetabiliska bordsmargarin har störst mängd nyttiga fleromättade fettsyror – och minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Väljer du ett margarin med mättade fetter får du betala nästan dubbla priset.

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.