Mer fossilplast med ny skatt på bärkassar

Mer fossilplast med ny skatt på bärkassar

Två av sex livsmedelsbutiker i Testfaktas test sålde plastbärkassar gjorda av biobaserad plast. Foto: Rickard Kilström
Laboratorietest

Tre kronor extra i skatt per bärkasse i butiken ska få oss att välja mer hållbara alternativ att bära hem maten i. Men vad är egentligen problemet med plastpåsar i Sverige? Testfakta reder ut.

Laboratorietest
Ola Jacobsen, Johanna Berger Publicerad: 27 Jan, 2020
Läs senare

2018 såldes över en miljard plastbärkassar i Sverige. Det är en minskning med drygt 10 procent från 2017, men fortfarande 100 kassar per person per år. Den första maj i år kommer plastkassen som du bär hem maten i att bli tre kronor dyrare. Då börjar den nya skatten på plastbärkassar att gälla. 

Men hur stor miljöbov är plastpåsen egentligen? Och hur ska man göra för att minska sin klimatpåverkan av hemburen mat? 

Eftersom skatten på plastbärkassar i första hand tar sikte på att minska nedskräpningen skiljer den inte på om plasten i påsen är ny, återvunnen eller tillverkad av biobaserad plast.

– Det är lite synd, eftersom de olika materialen har ganska olika effekter ur ett klimatperspektiv, säger Karin Sanne, expert på livscykelanalys på IVL Svenska Miljöinstitutet. 

Traditionellt görs plast av fossil olja och när påsar av det här materialet bränns så tillförs kolet som koldioxid till atmosfären, vilket bidrar till växthuseffekten. 

Påsar av återvunnen plast består idag också av fossil olja som pumpats upp från jordens inre och bidrar därför på samma sätt till växthuseffekten när påsarna bränns. 

Plastbärkassar av biobaseradplast tillverkas idag nästan uteslutande av råvara från sockerrör. Växter binder koldioxid när de växer, koldioxid som sedan återförs till atmosfären när påsarna bränns. Biobaserad plast ger alltså inte någon nettoökning av koldioxid i atmosfären. 

– Men om vi ser till hela värdekedjan kring förnyelsebarplast, med landanvändning för sockerrörsodling, gödning och traktorer och transporter, så gör även bioplast ett avtryck på klimatet, säger Karin Sanne på IVL Svenska Miljöinstitutet. 

Även om man bara skulle använda bärkassar tillverkade av biobaserad plast har själva sättet att använda dem ännu större inverkan på klimatet. 

– Det mest effektiva sättet att minska sitt klimatavtryck när det gäller påsar är att använda den påse som man redan har så många gånger som möjligt. Och sedan använda den en sista gång för att slänga sopor med, så att den bränns och inte bidrar till nedskräpning. Det är viktigare än vad påsen är gjord av, säger Karin Sanne på IVL Svenska Miljöinstitutet. 

När det gäller plast generellt är det enligt Karin Sanne på IVL Svenska Miljöinstitutet viktigt att analysera var plasten används och vilken funktion den har. 

– Det finns många områden där man skulle kunna ersätta fossilplasten med förnyelsebara material. Och vissa har större effekt än andra. Volymen plast som används i till exempel sugrör varje år är liten, jämfört med de mängder som används i olika typer av förpackningar.

Inför införandet av den nya skatten på plastbärkassar har Testfakta har gjort en stickprovsundersökning hos sex svenska matkedjor och analyserat plastinnehållet i deras bärkassar. Analysen har fokuserat på andelen biobaserad plast och resultatet visar att två av kassarna verkligen består av detta. Det är kassarna från Coop och Lidl, som båda innehåller 89 procent biobaserad plast.

[PDF]

På påsen från en Ica Närabutik står det ”klimatsmart bärkasse – återvunnen plast”. Innehållet i den analyserade påsen visar också på ett 99-procentigt innehåll av fossilbaserad plast. 

– Från ICA centralt har vi sedan länge endast erbjudit vår klimatkompenserade sockerrörskasse, men butikerna kan välja själva att köpa in en kasse av återvunnen plast, säger Emelie Hansson, senior hållbarhetsledare ICA Sverige.

På den testade påsen från Hemköp står det ”tillverkad av 80 % returplast.” Den består av 100 procent fossilplast. 

– Vi har de senaste åren bara sålt bärkassar av förnyelsebar plast i våra egenägda butiker, men har på grund av den nya plastskatten påbörjat arbetet med att gå över till returplast. Det är en ekonomisk fråga, säger Desiré Cichy, hållbarhetsansvarig på Hemköp.

Lidl säljer idag bärkassar tillverkade av biobaserad råvara, vilket bekräftas av laboratoriets analys. Men även Lidl håller på att fasa ut de biobaserade påsarna till förmån för återvunnen plast. 

– Det har ingenting med den nya skatten att göra utan är en del av vårt omställningsarbete mot att bara använda cirkulär plast. Vårt mål är att ha så hög andel återvunnen och återvinningsbar plast som möjligt, säger Petra Whitehead, Press- och PR-ansvarig på Lidl.  

Lagen om skatt på plastbärkassar

Målen med lagen om skatt på plastbärkassar är att minska förbrukningen av plastbärkassar generellt och att tunna plastbärkassar inte överskrider:

- 90 påsar per person och år senast den 31 december 2019

- 40 påsar per person och år senast den 31 december 2025

Olika sorters plast

Fossil plast. Plast tillverkas traditionellt av fossil olja. Det kallas för fossil plast och när den bränns så tillförs kolet som koldioxid till atmosfären, vilket bidrar till växthuseffekten. Detta är idag den billigaste plasten att tillverka. 

Biobaserad plast. Denna plast tillverkas idag nästan uteslutande av råvara från sockerrör. Växter binder koldioxid när de växer, koldioxid som sedan återförs till atmosfären när påsarna bränns. Råvaran i biobaserad plast ger inte någon nettoökning av koldioxid i atmosfären. Biobaserad plast är generellt dyrare än plast tillverkad från råolja.

Jungfrulig plast. Så kallas den plast som inte innehåller någon inblandning av återvunnen plast. Råvaran kan antingen vara fossil eller förnyelsebar.  

Återvunnen plast. Denna kan i teorin bestå av antingen fossil eller biobaserad plast, men i praktiken är nästan 100 procent av den återvunna plasten i systemet fossil, eftersom den biobaserade bara utgör en så liten andel av den totala plastproduktionen. Återvunnen plast är dyrare än nytillverkad plast från fossil olja.

Användning och återanvändning

I Europa används omkring 50 miljoner ton plast varje år. 40 procent, alltså 20 miljoner ton, används i olika typer av förpackningar. 

Även om man kan återvinna många sorters plast så försvåras återvinningen av att förpackningarna består av flera olika sorter, som är sammansatta av flera olika material. Olika färger gör också vissa förpackningar svåra att återvinna, då de skulle färga av sig på det återvunna materialet. 

Källor: 

• SOU 2018:84 ”Det går om vi vill, Förslag till en hållbar plastanvändning” Betänkande av Utredningen om hållbara plastmaterial

• PlasticsEurope

Så har vi testat

Rise har på uppdrag av Testfakta analyserat sex plastpåsar med den så kallade kol 14-metoden, för att bestämma andelen biobaserad och fossilbaserad plast. Metoden fastställer den totala mängden organiskt kol i den analyserade produkten, och hur stor andel av detta kol som är biobaserat. Mätmetoden har en mätosäkerhet på 3 procent. 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.